
Może ktoś ze skrobaczy drewnianych zrobi mi naczynko do yerby?

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Wsadziłem do ciepło-gorącego oleju lnianego, i kuksa ładnie zassała ów olej w głąb.puchalsw pisze:Przecierałeś olejem? Czy sama tak ładnie kolory wyciąga?
To moja pierwsza kuksa którą zrobiłem. Nawet nie wiem co to za drewno, mądrzejsi mówili, że prawdopodobnie lipa ale pewności nie mam.slaq pisze:Hejo Piotr![]()
Mam gdzieś zapisane Twoje zdjęcie "kuksy z uchem" - jest na google zdaje się![]()
Planowałem kiedyś taką wykonać, ale później uznałem, że wygląda dość fabrycznie.
Z jakiego drewna jest wykonana ?
Planuję zabarwić ją korą dębową, ale jeszcze nie wiem, jak to zrobić![]()
Pozdrawiam
Wnętrze kubka wydrąża się ruchem od siebie - tak jest wygodniej, i wielce efektowniej.Ostrze obustronne. Nie rozumiem w jaki sposób mogłoby mi pomóc w robieniu kubków?
fajny sposób tylko pewnie smak kawy zostaje :/ a ja kawy nie pijamthrackan pisze:Trafiłem na tekst opisujący prawidłową impregnację kuksy:(za: http://www.skillsforwildlives.com/2010/ ... ooden-cup/ , komentarz Tima z daty: August 26, 2010 at 5:08 pm)KUKSA
’Kuksa’ is a traditional Finnish wooden cup, hand-made from birch burl from Lapland.
Preparation of the Kuksa
Your Kuksa can last a lifetime if you cure it properly from the start, and follow a few simple guidelines:
1. Fill the Kuksa about ¼ full with cognac.
2. Swirl the cognac clockwise so that it wets the entire inside, without spilling over the rim.
3. Drink the cognac.
4. Fill the Kuksa again about ¼ full of cognac.
5. This time, swirl the cognac anti-clockwise as before.
6. Drink the cognac.
7. Next, brew some double strength coffee (not instant)
8. Without washing the Kuksa after the cognac, fill it with the strong coffee.
9. Don’t drink the coffee!
10. Leave the coffee in the Kuksa in a safe, warm place for at least 24 hours.
11. Go and have another glass of cognac and relax.
12. 24 hours later (and with a faint hangover from the cognac you drank yesterday) go and find the Kuksa full of cold coffee.
13. Pour the coffee away
14. Rinse the Kuksa with warm water, and dry with kitchen paper.
15. Your Kuksa is now ready for use. The more you use it, the more traditional it becomes.
Care of the Kuksa in use
• Don’t use washing up liquid to clean your Kuksa!
• Just rinse with warm water
• Don’t drink milk from the Kuksa!
• Assuming it is usually used for coffee, it is good to drink at least one good stiff cognac once every month
Luźne tłumaczenie własne:
'Kuksa' to tadycyjny, fiński drewniany kubek, ręcznie rzeźbiony z czeczoty brzozowe z Laponii.
Przygotowanie Kuksy.
Twoja Kuksa może ci wystarczyć na całe życie, jeżeli będziesz o nią od początku dbał i postępował wedle kilku prostych wskazówek:
1.Napełnij Kuksę w 1/4 koniakiem.
2.Zamieszaj koniak zgodnie z ruchem wskazówek zegara, tak, żeby zwilżyć całą wewnętrzną powierzchni bez wylewenia cennego płynu przez krawędź naczynia.
3. Wypij koniak.
4. Ponownie napełnij Kuksę koniakiem do 1/4 objętości.
5. Zamieszaj ponownie, ale w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara.
7.Następnie zaparz kawę dwa razy mocniejszą, niż pijasz (nie używaj rozpuszczalnej).
8. Nie myjąc Kuksy po koniaku, napełnij go mocną kawą.
9. Nie pij kawy!
10. Pozostaw kawę w Kuksie w bezpiecznym, ciepłym miejscu na przynajmniej 24 godziny.
11. Idź, wypij jeszcze szklaneczkę koniaku i rozluźnij się.
12. Po upływie 24 godzin (i ze słabym kacem po wwypitym wczoraj koniaku) idź i odszukaj Kuksę pełną zimnej kawy.
13. Wylej kawę.
14. Przepłucz Kuksę ciepłą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
15. Twoja Kuksa jest gotowa do używania. Im więcej jej będziesz używał, tym bardziej będzie stawała się tradycyjna.
Dbanie o Kuksę w trakcie używania:
- nie używaj do jej czyszczenia płynów do mycia naczyń!
- zwyczajnie przpełucz ją ciepłą wodą
- nie pij z Kuksy mleka!
- zakładając, że Kuksa zwykle jest używana do picia kawy, dobrze jest napić się z niej mocnego koniaku raz na miesiąc
![]()