W menu była chemiczno-organiczna zupka amino rosołowa i herbatka z pokrzywy
Dorwę preformy PET jako pojemniczki na przyprawy to będzie lepiej z menu
W przyszłości rozszerzy się o tatonke 1,6L i będzie ot taka matrioszka
Kubek -> Kettle No.1-> miseczka -> tatonka
Ps: w jednej menażce ciężko ugotować coś bardziej skomplikowanego ;(
: 24 kwie 2012, 09:09
autor: Q_x
Ps: w jednej menażce ciężko ugotować coś bardziej skomplikowanego ;(
Ograniczyć Cię może wyłącznie wyobraźnia.
Z tego, na co mam twarde dowody:
Ratatuj (pseudo-lazania) z pomidorów z puszki, cukinii i podsmażanej cebulki, z serem pleśniowym i makaronem instant (byłoby w jednym garnku, ale apetyt miałem duży... Gdyby pojemnik był 0,3l większy, wszystko udałoby się elegancko - to cacko ma 0,7l pojemności):
A to z almanachu technik kuchni molekularnej: jajko sous vide na żurku z soczewicą:
Nie tylko w jednym garnku, jednym sztućcem, na mrozie ugotowałem dwie rzeczy na raz, ale nawet nie wymagało to rozstawiania "obozowiska"
: 24 kwie 2012, 10:08
autor: puchalsw
Wybacz Kosa. Ale trochę ten Twój zestaw jest od czapy. Francuska stalowa patelnia z lekką menażką, plus miseczka?
Jak byś pomyślał, to zamiast ciężkiej patelni kupił byś miseczkę z płaskim dnem (jak te od tanich menażek), która może służyć jako patelnia w połączeniu z dziwką.
No chyba że chcesz wydać kasę, to masz do wyboru patelnię Esbita, z ryflowanym dnem, która jest właśnie taką miseczką.
A trak to nie dość, że zdublowałeś sprzęt, to jeszcze jeden element jest sporo ważący.
Wiem co piszę, bo mam tą patelnię, ale u mnie to jest to element sprzętu do kanu.
: 24 kwie 2012, 14:16
autor: Kosa
Patelnia francuska jest w tym zestawie tymczasowo :]
: 03 cze 2012, 22:04
autor: wolf78
Małe gotowanie podczas ostatniego obchodu starych szlaków. Chili con carne gotowane na ambonie o wdzięcznej nazwie biesiadna
Szukam czegoś podobnego z możliwością podwieszenia nad ogniskiem. Wie ktoś gdzie można takie cudeńko znaleźć?
: 06 cze 2012, 11:33
autor: Q_x
1) Tanio: zrobić samemu
2) Mniej tanio: wiaderko do lodu
3) Nie tanio, ale dobre: Tatonka Kettle z postu powyżej (i parę innych podobnych garnków) - te akurat mają w arizzonie.
: 06 cze 2012, 12:19
autor: merak
Dzięki. Te tatonki to znam, chodziło mi raczej o jakąś tańszą wersję gara bez konieczności diy. Chyba, że nie ma budżetowej wersji kettle, to będę zmuszony kupić w/w
: 06 cze 2012, 14:04
autor: Dąb
Szukaj starych menażek harcerskich, gdzieś z lat 70 , były o wiele lepiej rozwiązane niż obecne , umożliwiały podwieszenie nad ogniskiem. Czasem trafiają się na allegro. Teraz na allegro jest ruska menażka tylko używana w takim stylu.
: 06 cze 2012, 15:56
autor: Qasz
merak, szwedzka menażka? idealna jako mały kociołek, ale jak na dwojga ludzi za mała.
: 06 cze 2012, 16:02
autor: Q_x
Jak menażka, to i szwedzka, i polska, i niemiecka. Myślę, że merakowi jednak chodziło o kociołek.
[ Dodano: 2012-06-06, 16:16 ]
Tu jest półlitrowy kociołek w zestawie "jednoosobowym aluminiowym": http://allegro.pl/naczynia-turystyczne- ... 76178.html - myślę, że o to mogło chodzić z "harcerską" menażką.
Producent może odrobinę straszy (Mil-Tec), ale nie wierzę, żeby można było spieprzyć garnek.
: 06 cze 2012, 23:45
autor: merak
@Q_x Zdecydowanie za płytka. Polską mam i harcerską i wojskową.
@Qasz No troszkę za mała ;] Celuje w coś między 1 a 2 litry. Ma być do gotowania dla kilku osób.
@Dąb Poszperam. Jeszcze parę dni mam do zakupu, może się coś znajdzie.
Primus ma fajny garnek ale niestety jest tylko w zestawie ;/
Jeszcze poszukam ale coś czuję, że będę musiał wziąć tatonkę.
: 07 cze 2012, 01:52
autor: Abscessus Perianalis
merak, my z Mwitkiem i Rajmundem zakupiliśmy miskę w realu za paręnaście zł i wywierciliśmy dziurki, Witek założył łańcuszek i jest kociołek... To jest żadne DIY wywiercić 3 dziury, naprawdę..
: 07 cze 2012, 02:36
autor: merak
Umiem się posługiwać wiertarką ;] Problemem jest tylko aktualnie zero sprzętu w domu (nawet młotka nie posiadam ;o) ale w sumie to też jest opcja. Ktoś ze znajomych na pewno ma wiertare. Zawsze parę dudków zostanie w kieszeni ;]
: 07 cze 2012, 17:24
autor: Q_x
Merak - góźdź, kamień, spinacze biurowe i micha z marketu to najtańsza opcja. Po forum "chodził" gar, który zrobił tak chyba MIKI, spinacze były zaplecione w łańcuszek. Jak będziesz w pobliżu wiertarki - zaokrąglisz dziury, jak znajdziesz fajny drut - wymienisz. Stal (przynajmniej tę z kubków) obrabia się raczej parszywie.
Na s 15 tego wątku dziul pokazał dwa niezłe patenty, od s 16 do tej teraz są dwa kociołki.
Poza tym na allegro przegrzebałem 14 stron z kociołkami (wyszukałem "kociołek"...). Znalazłem 5l aluminiowy (plus 1,5 l "patelnia" - w sumie 900g), najmniejsze stalowe, emaliowane kociołki mają po 4l. Trafił się jeden wyjątek - kuty kociołek stalowy 1,5l.
Są jeszcze garnki Zebry (loop handle pot), drogie dość, najtaniej chyba kupić na Wyspach.
Tu jest kolejny zestaw z dużym kociołkiem: ... sprzeczne z regulaminem
Szwedzka menażka ma 0,7 + 1,3-1,5l (to dane z instrukcji obsługi, było po ichniemu, więc nie jestem pewien, ale 1,5 l chyba jest jak się naleje po rant), więc może się nada?
: 07 cze 2012, 20:43
autor: pasikonik
Kociołek bez wiercenia dziur to pojemnik do chłodzenia szampana na lód z popularnego marketu, odkręcasz dwa uchwyty wyginasz drut lub łańcuszek zaczepiasz w gotowe otwory i jest . Ja zrobiłem to tak;
foto https://picasaweb.google.com/1073555126 ... 8162830578