: 06 maja 2009, 20:36
po przeczytaniu tego tematu po prostu musiałem założyć konto bo nie odpowiedzieliście dokładnie na pytanie.
Naczynia z aluminium nie powinno się używać do potraw kwaśnych takich jak np zupa szczawiowa bo kwasy wchodzą w reakcje z alumium czy zaszła reakcja łatwo poznać bo aluminium się wtedy odbarwia i tego domyć się nie da. Wszelkie inne płyny o odczynnikach zasadowych i obojętnych możemy bez przeszkód gotować w aluminium. Mam nadzieje że wyjaśniłem wszelkie problemy.
Naczynia z aluminium nie powinno się używać do potraw kwaśnych takich jak np zupa szczawiowa bo kwasy wchodzą w reakcje z alumium czy zaszła reakcja łatwo poznać bo aluminium się wtedy odbarwia i tego domyć się nie da. Wszelkie inne płyny o odczynnikach zasadowych i obojętnych możemy bez przeszkód gotować w aluminium. Mam nadzieje że wyjaśniłem wszelkie problemy.