po przeczytaniu tego tematu po prostu musiałem założyć konto bo nie odpowiedzieliście dokładnie na pytanie.
Naczynia z aluminium nie powinno się używać do potraw kwaśnych takich jak np zupa szczawiowa bo kwasy wchodzą w reakcje z alumium czy zaszła reakcja łatwo poznać bo aluminium się wtedy odbarwia i tego domyć się nie da. Wszelkie inne płyny o odczynnikach zasadowych i obojętnych możemy bez przeszkód gotować w aluminium. Mam nadzieje że wyjaśniłem wszelkie problemy.
"Szkodliwa" menażka
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Aluminiowa menażka towarzyszy mi w terenie od jakichś 6-7 lat. Jakoś się tym nie przejmuje za bardzo, ponieważ nie jem z tego codziennie dłużej niż około 1,5 miesiąca w roku i wielokrotnie po kilka dni. Tak jak Dąb napisał, są to minimalne ilości, które raczej nie zaszkodzą. Kiedyś było wiele sztućców z aluminium i ludzie żyli
Nie zauważyłem abym nie mógł doczyścić kiedyś menażki, a mało czego z niej nie jadłem ;P (nawet paliłem w niej ognisko i wytwarzałem spory dym aby pozbyć się pszczół z ambony). Aluminium mogłoby zaszkodzić po codziennym stosowaniu, przez kilka lat naczyń, sztućców i garnków.
Ale menażka z kwasówki jak wiadomo lepsza

Nie zauważyłem abym nie mógł doczyścić kiedyś menażki, a mało czego z niej nie jadłem ;P (nawet paliłem w niej ognisko i wytwarzałem spory dym aby pozbyć się pszczół z ambony). Aluminium mogłoby zaszkodzić po codziennym stosowaniu, przez kilka lat naczyń, sztućców i garnków.
Ale menażka z kwasówki jak wiadomo lepsza
