Strona 2 z 3
					
				
				: 20 paź 2014, 20:59
				autor: Bubel
				czemu suszone? jak zalewasz to ciągnie wilgoć i jest mokre 

 
			
					
				
				: 20 paź 2014, 21:00
				autor: kamykus
				Kuźwa nie wiem, jak swoje suszone zalewałem to było konsystencji gumowej obwódki po drucie miedzianym  

 
			
					
				
				: 20 paź 2014, 21:05
				autor: Bubel
				miałeś 3 w 1! w myśl znanej reklamy: jedz pij żuj!
a poważnie: może racja i samo zalanie to mało... musiałbyś pogotowac chwilę :/
			 
			
					
				
				: 20 paź 2014, 21:08
				autor: kamykus
				Tylko zalewałem, mój tęgi umysł nie wpadł na to by to podgotować  

 
			
					
				
				: 20 paź 2014, 21:09
				autor: Zirkau
				A dlaczego nie chcesz traktować kuskus na równi za makaranem? Dodatki, sosy można te same. Przy czym kuskus na słodko jest beeeee 

 (w przeciwieństwie do makaronu).
Suszone mięso: Yerky czy Peminkan (zmielony Yerky 

 ), dorzucone do sosu nie jest już "suszonym". 
Polska sucha, kabanosy to przecież też suszone mięso. 
Konserwa z biedronki "gulasz angielski" - jest  świetna na ognisko, pieczona itp. a na zimno też dobra. (turystyczna ma więcej kalorii a więc smalcu).
 
			
					
				
				: 20 paź 2014, 21:47
				autor: ArturZ
				A na deser kuskus z wiórkami kokosowymi, albo same wiórki.
			 
			
					
				
				: 20 paź 2014, 22:21
				autor: Dźwiedź
				Zirkau pisze:... kuskus na słodko jest beeeee ...
 Kiedyś jako deserek na zlocie Bushcrafta zrobiłem :
Kubek bakalii z dodatkiem suszonych śliwek i moreli.
Odrobina pieprzu i papryki !
około litra wody
i całość zagotować, można dodać cukru lub miodu dla smaku
Odstawić z ognia
Poczym dosypać kuskus, około 3/4 kubka - ilość dobrać tak by było niczym weddyjska halawa (b. gęsta kasza manna ), pamiętając że chwilę naciąga - przestać dosypywać jak się wydaje że trzeba jeszcze troszkę.
Powyższe proporcje to tak na 3-4 osoby. ( kubek miał około 0,4 l )
Oczywiście jak kto nie lubi kuchni indyjskiej to nie będzie mu smakowało.
 
			
					
				
				: 21 paź 2014, 20:20
				autor: Bartosz
				Do kuskusa stosuję suszoną włoszczyznę (nie znalazłem jeszcze innych suszonych warzyw) - w oszołomie i tesco na pewno dostaniesz. Do tego sos (knorr lub inny) do krótkiego gotowania (1-3min), najczęściej 0,5 saszetki do porcji obiadowej. Przyprawy wedle uznania (warto dodać więcej soli, bo się w końcu traci na szlaku 

 ). Dodatkowo oliwa z oliwek (kupuję małą butelkę plastikową 0,25-0,3l i w tym noszę). Dobowa ilość wedle uznania.
Mięso - kabanosy szczelnie pakowane (można nosić bez obawy, że się popsują) lub yerky. Polecam to ostatnie choć drogie 

Kuskus można zastąpić makaronem nudle (trochę więcej go potrzeba i więcej miejsca zajmuje).
Kuskus z sosem, włoszczyzną i przyprawami mieszam i pakuję do woreczków przed wyjściem. Mięso oddzielnie.
Całość wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać około 2-3min.
 
			
					
				
				: 21 paź 2014, 21:12
				autor: Bubel
				jakiś czas temu wspominałem że wyszedł ULTRAmały olej Kujawki. sprzedawany jest w saszetkach po 50 ml. Dodatkowo wzbogacony jest ziołami.
			 
			
					
				
				: 21 paź 2014, 23:28
				autor: Dźwiedź
				do dostania w Tesco, używałem, jest ok.
			 
			
					
				
				: 22 paź 2014, 00:58
				autor: kamykus
				Poluję na ten olej od 2 miesięcy 
Ino o nim mi mówił jak byliśmy w górach, nigdzie nie mogę go dostać, ani w osiedlowych sklepikach ani w marketach, a znajomy kupuje na wiosce mającej 40 mieszkańców.  
 
PS: W tesco też nie mają, żadnym z 5 w Bielsku  

 
			
					
				
				: 22 paź 2014, 08:10
				autor: Bubel
				kamykus pisze:
PS: W tesco też nie mają, żadnym z 5 w Bielsku  

 
To może spróbuj w Białej? 

 
			
					
				
				: 22 paź 2014, 08:11
				autor: kubush
				Ja zamiast saszetek z olejem używam buteleczkę po kwasku cytrynowym, którą napełniam sobie przed wypadem, no i nie generuję dodatkowego śmiecia 

 
			
					
				
				: 23 paź 2014, 00:02
				autor: Predator
				Polecam kuskus + tuńczyk w oleju z puszki + mini ketchup z maca.
Ewentualnie kuskus + sałatka z łososiem z puszki z Biedy americana lub mexicana.
			 
			
					
				
				: 23 paź 2014, 16:39
				autor: kamykus
				20 puszek to potężna waga, jak pisałem. Nie ma opcji bym na ten wypad wziął jakąkolwiek puszkę. To będą góry, z większymi podejściami niż w Tatrach...
			 
			
					
				
				: 23 paź 2014, 18:55
				autor: Tresor
				Robisz treking w himalaje ?
			 
			
					
				
				: 23 paź 2014, 21:02
				autor: kamykus
				Coś w tym stylu  icon_twisted
			 
			
					
				
				: 23 paź 2014, 21:41
				autor: Bubel
				idzie śladem Doktora i Gawrona z ich brygadą czeskich szeprów tylko że "na lajcie" więc same szorty i reklamówka z biedry pełna kuskusa
			 
			
					
				
				: 27 paź 2014, 14:43
				autor: Joke
				Polecam zamiast puszek na każdy dzień wyprawy takie oto danie z Biedry:
 
Nie waży dużo, dostępne w 3 smakach, do przygotowania potrzebujesz tylko wody. Można by też już zbierać zapasy, ponieważ dostępne chyba do wyczerpania, a data ważności przekracza 2 lata. 

 
			
					
				
				: 28 paź 2014, 08:00
				autor: kubush
				dzisiaj kupiłem jedną paczkę na próbę, dam znać czy zjadliwe
			 
			
					
				
				: 28 paź 2014, 10:03
				autor: Joke
				Oczywiście, już jadłam, bardzo smaczne jak na danie z proszku.  

 
			
					
				
				: 29 paź 2014, 09:17
				autor: GawroN
				kubush,  i jak ?
			 
			
					
				
				: 29 paź 2014, 09:30
				autor: kubush
				test przesunięty na dziś... wczoraj miałem lekkie problemy gastryczne 

 
			
					
				
				: 29 paź 2014, 20:23
				autor: Tresor
				podobne zalewane dania byly w Tesco
			 
			
					
				
				: 29 paź 2014, 21:33
				autor: kubush
				Przetestowałem danie o smaku grzybowym.
Jest zaskakująco dobre i sycące jak na danie za 3zł...
Już wiem co biorę na najbliższy wypad 

A jutro wykupię zapasy w biedrze 
