Strona 2 z 2
: 18 sty 2012, 19:02
autor: Apo
NumLock pisze:Apo pisze:Wg. mnie to nie jest alternatywa, gdyż taki chleb to nie ma praktycznie żadnych kalorii.
Pieczywo chrupkie ma więcej kalorii niż chleb pszenny... (w przeliczeniu na 100g). Gorzej z objętością.
Aż musiałam pójść do kuchni i sprawdzić

Racja
Pszenny ~200kcal, ten chrupki ~300kcal. Nie mniej stoi takie opakowanie przede mną: 170gram, więc liczmy, że ma to trochę ponad 500kcal. To jest ~10 kromek chleba pszennego... hmmmm...
: 18 sty 2012, 19:16
autor: rafiksx
Michal N pisze:A jeśli chodzi o chleb domowej roboty to znalazłem taką stronkę (chleb jest na niej raczej podrzędną pozycją):
http://wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/chleb-domowy
Nie daj Boże wchodzić na fotogalerię, bo się można zaślinić
Jutro wstawię zaczyn na zakwas.
Właśnie upiekłem swój pierwszy chleb

z tego przepisu dokładnie:
http://wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/ch ... leb-razowy
Wygląda tak

I nawet dobrze smakuje

: 18 sty 2012, 19:21
autor: Abscessus Perianalis
Do pieczenia, to polecam wam tę stronkę:
http://www.chleb.info.pl/
: 18 sty 2012, 20:12
autor: Marshall
^ Dokładnie. To jest MZ strona nr 1 jeśli chodzi o domowy wyrób chleba.
Również polecam!
: 18 sty 2012, 20:15
autor: rafiksx
O.. Trzeba będzie przestudiować

: 18 sty 2012, 22:01
autor: Apo
Ok, może w końcu się zabiorę za coś takiego.
Ostatni chleb, jaki piekłam, to czasy jakieś 5 czy 6 lat temu, gdy siedzielismy na obczyźnie w Irlandii zarabiając ojro i w związku z tym, że ichni chleb był ble, to trzeba było wymyslić...
: 19 sty 2012, 23:57
autor: puchalsw
Abscessus Perianalis pisze:Do pieczenia, to polecam wam tę stronkę:
Taaa. Chwiałbym w końcu upiec chleb w piekarniku. Ale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie zakwasu, ciasta, i sam wypiek zabiera trochę czasu.
Póki co, korzystam z automatu jaki kupiłem ponad rok temu.
Takie maszynki zaczynają się na Allegro już od 70PLN. Pieczenie w nich chleba jest bzdurnie proste. Wrzucamy składniki wg. przepisu (mój automat miał już w komplecie cały zestaw receptur), ewentualnie kupujemy gotową mieszankę.
Włączamy odpowiedni program, i automat wykonuje za nas całą robotę. Miesza ciasto, pozwala mu wyrosnąć, piecze... Można zaprogramować na która godzinę, chleb ma być gotowy, czy ma mieć mocno, średnio czy słabo wypieczoną skórkę.
Polecam, takim leniom jak ja

Ale zgodzę, się, że upieczenie chleba z własnoręcznie wyrobionego ciasta, to jest coś.
: 20 sty 2012, 04:06
autor: śfiść
Będę wdzięczny za link do takiej aukcji

: 20 sty 2012, 08:16
autor: Marshall
śfiść pisze:Będę wdzięczny za link do takiej aukcji

Do wyboru, do koloru:
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... nge_view=1
: 20 sty 2012, 09:07
autor: Ciek
Przygotowanie zakwasu w ogóle nie zabiera czasu, miesza się mąkę z wodą, odstawia i po kilku dniach jest. Później tylko co jakiś czas trzeba dorzucić do niego mąki, dolać wody i zamieszać by nie zdechł. Zabiera to może ze 20 sekund co 2-3 dni i trochę miejsca w lodówce na słoik. Zakwas może stać latami, obecny mam chyba od wiosny zeszłego roku, im starszy tym lepszy. Można go też wysuszyć do dłuższego przechowywania lub transportu.
Pieczenie też nie jest zbyt czasochłonne. Ja piekę garnku rzymskim, wygląda to tak, że wieczorem robię ciasto, wrzucam do garnka, zamykam, a rano jak się obudzę włączam piekarnik, jak się nagrzeje to odkrywam pokrywkę, piekę 10 minut w większej temperaturze, później zmniejszam i dopiekam jeszcze z pół godziny.
Wyrabianie ciasta natomiast zależy od typu chleba, w jasnych to trwa bo przydaje się wyrobić ze dwa razy, w razowych nie wyrabia się wcale, wystarczy zamieszać do uzyskania jednolitej masy i wlać do garnka. W każdym razie dla jasnego pieczywa to trwa ale ja to w zasadzie lubię, tak samo jak mój syn, który też się bawi w wyrabianie bułki dla siebie.
Za maszynką mogą natomiast przemawiać koszty, pieczenie w piekarniku jest pewnie droższe bo jest większa powierzchnia do ogrzania. Kiedyś wyliczyłem, że koszty samego pieczenia to 30 zł/2 miesiące dla pieczenia pojedynczych bochenków co 2-3 dni. Tylko że gotowe mieszanki na chleb są droższe (3,5-5 zł), a kg mąki żytniej kupuję w sklepie za 2 zł.
: 20 sty 2012, 10:24
autor: puchalsw
Ciek, fajnie Cie znowu wiedzieć. Coś zajęty chyba ostatnio byłeś
Dobre zestawienie. Dzięki.
Dodam jeszcze, że jeśli piecze się w piekarniku, to trzeba rozgrzewać całą komorę. W automacie nie ma takiej potrzeby.
Aha! Ja w swojej maszynce mam ze 12 programów. Używam tylko 2-3. Pieczenie chleba, wyrabianie ciasta (ale bardzo rzadko - wolę szybko zagnieść na stolnicy) i "wyrastanie" ciasta. Więc, jeśli ktoś się będzie decydował na maszynkę, nie warto rzucać się na "ficzery" marketingowe

Jak wspomniałem, w maszynce można wypiekać ciasto drożdżowe (jak ktoś lubi prosty placek drożdżowy to smarowania dżemem), ale też wyrabiać ciasto, a następnie już wypiekać na małych foremkach, czy płaskich formach na ciasta.
OFF Temat: Zastanawiam się czy nie utworzyć tematu pod tytułem
Nasze Wypieki (obowiązkowo ze zdjęciami

) Ale to takie "niemęskie"

i niesurvivalowe

: 20 sty 2012, 12:07
autor: śfiść
Witam, temat można właściwie zamknąć. Już wszystko wiem, zakupię sobie taką maszynkę to pomoże mi przy pierwszych krokach z pieczeniem, nigdy tego nie robiłem.
Wiem jaki chleb zabierać, jak go pakować więc nie widzę sensu ciągnąć tematu dalej.
Ale koniecznie musi ktoś utworzyć temat o którym mówisz, to interesujące!

: 20 sty 2012, 12:12
autor: puchalsw
śfiść pisze:Witam, temat można właściwie zamknąć.
Święte Słowa. A życzeniu założyciela tematu, musi się stać zadość...
Gdyby ktoś miał taką szczególną potrzebę, i chciał
treściwie pociągnąć dalej ten temat (aczkolwiek są podobne wątki) proszę o PW.