Chyba najładniejszy. Może nie tak bezludny jak go BG przedstawił ale naprawdę piękny kawałek Zielonej Wyspy.
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Dodaj jeszcze jak ważną role odgrywały kobiety w życiu Innuitów , mam na myśli wyprawianie skór i szycie .Mr. Wilson pisze:Mazazel pisze:W kulturach przedrolniczych jedynym zrodlem pozywienia bylo zbieractwo (zajecie glownie kobiet) i myslistwo (zajecie mezczyzn).
Z małym wyjątkiem, na dalekiej północy (np. Inuici) nie było co zbierać, jedynie polowanie zapewniało przeżycie danej grupy. Mięso stanowiło prawie 100% ich diety.
Nie - widzę za to fotkę, i pamiętam setkę czy dwie podobnych eksperymentów. Uczestnicy zapamiętają udział w programie jako fajną przygodę, nawet, jak coś tam poszło nie tak, widzowie w większości również uznają, że program był świetny. Od dawna nie łudzę się, że z jakiegoś show telewizyjnego spłynie na mnie olśnienie, albo dotąd mi niedostępna wiedza.Prowler pisze:
oglądałeś to ?
hmmmm nie ma to jak dyskutować o czymś czego się nie widziałoMlKl pisze:Nie
możliweMlKl pisze:Uczestnicy zapamiętają udział w programie jako fajną przygodę,
tu się nie zgodzę. Podpytałem wśród rodzinki i znajomych i parę osób to widziało. Nikt nie wypowiedział się pozytywnie.MlKl pisze:, widzowie w większości również uznają, że program był świetny.
ale wątek jest o tym konkretnym programie. Przepraszam MlKl, ale nie znoszę takiego wypowiadania się o czymś czego choćby się nie oglądało, nie używało, nie czytało itd. Dotyczy to recenzji krytyki czy chwalenia czegokolwiek.MlKl pisze:Nie dyskutuję o tym konkretnym programie
MlKl, to nie jest Big Brother obejrzy a później formułuj takie wnioski . No i powiem tyle że jest wiele takich programów o podobnej konwencji jak ten i są bardzo dobre. Od realizmu po przez zachowanie faktów historycznych. A ten program po prostu został schrzaniony nie wiem czy z winy (doboru ? ) uczestników czy reżysera czy jeszcze czegoś ale jest po prostu kiepskiMlKl pisze:A mówię o zjawisku ogólnie, a nie o konkretnym filmiku z cyklu Big Brother.
ale nawet tego w tym programie nie było o wiedzy i przekazie nie wspominając. Ale skąd Ty to możesz wiedzieć przecież nawet nie raczysz się zagłębić w coś o czym toczy się dyskusja. Bo obejrzałeś iles tam programów i wszystkie pozostałe też muszą być kiepskieMlKl pisze: Łaknie cyrku, widowiska, show.
mylisz konwencje programu. A programów pokazujących ludzi "przeniesionych" do konkretnej historycznej rzeczywistości i filmowanie ich perypetii jest sporo. I wiele z nich jest co najmniej ciekawaMlKl pisze:Po drugie - naprawdę uważasz, że istotną różnicę robi czy się uczestnikom każe walczyć w kiślu, czy przebrać w skóry i łapać jaszczurki?
no oczywiście ,że taki jest. Przeca od początku tak twierdze.Morg pisze: Program o byciu pseudo jaskiniowcem niestety taki jest.
Nie spinam się bo nie ma o co ale nie mogę zgodzić sie ,że wszystkie tego typu programy to szmira jak twierdzi miki bo jest sporo bardzo dobrych.Morg pisze:I z calym szacunkiem dla ciebie, przestan sie tak spinac, Miki ma bardzo duzo racji w tym co pisze.
- czyżby ?Mazazel pisze:Istnienie licznych kultur matriarchalnych w czasach prehistorycznych jest faktem
- czy aby nie przesadzasz ?Hakas pisze:demokracja, bo do wspólnego przetrwania w tych ekstremalnie trudnych warunkach potrzebna była praca (zgodna praca) całego plemienia