Strona 2 z 4
: 22 lut 2011, 21:20
autor: Valdi
wolf78, Załóż taki watek i pisz!
Co do słoniny, to podałeś klasyczny przykład z moich stron. Różnica polega na tym,że u nas to się nie zawija w papier, słoninka sobie leży i czeka aż ją zjem

: 22 lut 2011, 22:31
autor: Młody
yaktra, Sam jeszcze nie wiem

Gdzieś czytałem o Sale w czekoladzie więc sobie zrobiłem, lecz zalewa do tej wersji została zrobiona z mniejszą ilością soli, na korzyść miodu. Jeżeli do 1-3 kwietnia nie zostanie zjedzone to przytargam ów wyrób na zlot.
: 22 lut 2011, 22:37
autor: Mr. Wilson
1-3 kwietnia, okolice ... zlot fanów sała

, ja się piszę na wszelkie degustacje.
: 22 lut 2011, 22:44
autor: Driver

chyba będę musiał odpuścić 2 kwietnia urodziny córki
: 23 lut 2011, 07:49
autor: Klayman
Driver pisze:
chyba będę musiał odpuścić 2 kwietnia urodziny córki
Jak przy słonince jesteśmy. Ostatnia konsumpcja domowego smalczyku przekonała mnie, że słonina ma w sobie to coś.. Teraz poluję na tłuszcz gęsi i zmontuję smalczyk z gęsiego tłuszczu.
Sorrki za offtop ale ślinka mi cieknie :p
: 23 lut 2011, 13:08
autor: katny
Polecam przepis wolfa78, albo jego wersję dla leniwych/niecierpliwych/głodnych:
http://moje-u-gory.blogspot.com/2011/01/sao.html
slaq sadysto jeden, lekarz zabronił mi tłusto jeść i nakazał ograniczyć sól
yaktra,
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres?

: 23 lut 2011, 14:07
autor: yaktra
katny pisze:yaktra,
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres?
Nie żartuj, odebrałem dziś wyniki i mam nowy rekord cholesterolu z 250 pod datą styczeń 2010 na 282 po 13-tu miesiącach czyli na dzień dzisiejszy

żebym to ja żarł całe świnie i popijał smalcem

z tym zielarzem to jak, proszę na priva, czepię się wszystkiego

sory Adminy i Moderatory za off top

: 24 lut 2011, 22:48
autor: lambers
A czy ktoś mógłby uraczyć informacją - opartą o doświadczenia z autopsji - jak to długo takie sało generuje akceptowalne wrażenia organoleptyczne. Jak długo wytrzyma w zamrażarce, jak długo w lodówie, jak długo w temp. pokojowej, a jak długo w piwnicy przy temp. powiedzmy +10 st. C?
: 24 lut 2011, 23:41
autor: slaq
yaktra pisze:mam nowy rekord cholesterolu z 250 pod datą styczeń 2010 na 282
Smalczyk szamaj zamiast masła
A skoczył Ci, bo faje rzuciłeś, więc pewnie podjadasz - mówiłem, lekarz marudzi, a pozytywów nie chce widzieć
W bagno go

: 25 lut 2011, 11:16
autor: wolfshadow
lambers pisze:A czy ktoś mógłby uraczyć informacją - opartą o doświadczenia z autopsji - jak to długo takie sało generuje akceptowalne wrażenia organoleptyczne. Jak długo wytrzyma w zamrażarce, jak długo w lodówie, jak długo w temp. pokojowej, a jak długo w piwnicy przy temp. powiedzmy +10 st. C?
Sało znika szybko ale mam jeden zachowany słoiczek z września 2009. Pasteryzowany i przechowywany w piwnicy. Wizualnie zmian nie stwierdzam.
: 26 lut 2011, 13:15
autor: sylwester2091
No i naczytałem się i nie wytrzymałem. Aczkolwiek nie mogąc dostać odpowiedniej słoniny robię z podgardla (ma grubszą warstwę słoniny niż słonina

) no i mięsko powinno fajnie przejść

.
: 26 lut 2011, 21:17
autor: wolf78
Witam

mięsko raczej się zepsuje niż przejdzie

, wykrój mięso i będzie ok
..................................................
co by nie pisać nowego posta o rzeczach które były już powiedziane :mrgreen
Sylwester próbuj

smaczne to owo mięsko nie będzie :diabel2:
: 26 lut 2011, 21:59
autor: sylwester2091
Przy tym stężeniu soli ciężko sobie wyobrazić, że coś może się zepsuć.
: 01 mar 2011, 16:03
autor: Stainer80
No i sało nastawione i zapasteryzowane.
Przepis z pierwszego postu, przyprawione curry, imbirem, pieprzem i kardamonem - będzie ogień icon_twisted
Za trzy tygodnie podzielę się wrażeniami (chyba tyle wytrwam

)
: 01 mar 2011, 17:33
autor: Pratschman
Oj Panowie Panowie, sami fani maksymalnie niezdrowego żarcia

Na samych wypadach to ja rozumiem, tyle ruchu przy okazji.. ale raczenie się tym w domu, brr... Ale w sumie, pacjentów będę miał
Mnie nikt nie przekona do innego tłuszczu na wypady w Polsce niż pół na pół olej rzepakowy z oliwą z oliwek:) Zdrowe i pyszne, tylko polewać podpłomyki i jeść
Btw tutorial Młodego fajny i zabawny

: 01 mar 2011, 18:21
autor: NumLock
U mnie też już gotowe 3 słoiczki na swojskiej słoninie

: 01 mar 2011, 20:54
autor: sylwester2091
No to dar "Wielkiej Świni Stworzycielki Wszelakich Pyszności" się pasteryzuje...
: 02 mar 2011, 10:45
autor: slaq
NumLock pisze:U mnie też już gotowe 3 słoiczki
Ja tak samo - 3 sztuki gotowe
https://picasaweb.google.com/1113382265 ... 6071586946
Dziś robię żeberka pieczone i do słoja z nimi

: 02 mar 2011, 11:20
autor: lambers
Ten bunkier to jakiś prywatny? Mówię o tym ze zdjęć. Przepraszam za offtop, ale u mnie wszystkie zaśmiecone i łobesrane, dlatego pytam, bo tam czyściuteńko...
: 02 mar 2011, 11:41
autor: Michal N
lambers, Prywatny publiczny

Zajrzyj tutaj:
http://reconnet.pl/viewtopic.php?t=2685 ... 6f26a96ba8 jak chłopcy dzielnie posprzątali z pieśnią na ustach

: 07 kwie 2011, 00:08
autor: Stainer80
No panowie Sało przetestowane - wrażenia mieszane, ale to z powodu pomieszania proporcji solanki

Pierwszy słoik maksymalnie słony - :-/ brrr ... Przyprawy niewyczuwalne z powodu zbyt dużego stężenia solanki.
Słoik numer dwa już lepiej - solanka była nieco słabsza, przyprawy (zwłaszcza curry i imbir) znacznie lepiej wyczuwalne.
Słoik numer trzy czeka na konsumpcję
Generalnie korzystałem z przepisu pierwszego, z tym że w pewnym momencie coś pochrzaniłem i solanka wyszła prawie dwa razy mocniejsza
Za jakiś czas następna partia tylko trochę czujniej przygotowywana

: 10 kwie 2011, 20:19
autor: klauzinski
Szanowni, takie pytanko mam- bo zrobiłem całą baterię słoików z sałem, ale 2 słoiczki nie zassały nakrętek, dopiero po fakcie zauważyłem że 2 nakrętki są odrobinę wygięte i co za tym idzie- nieszczelne. I teraz kwestia- czy po 2 dniach od tamtej pasteryzacji mogę zagotować miksturę ponownie, w nowym słoiku oczywiście i ze szczelną nakrętką?
: 10 kwie 2011, 21:10
autor: Młody
Jeżeli nie zaszły jakieś dziwne przemiany to TAK
: 11 kwie 2011, 06:12
autor: sylwester2091
sało jest tak nabite solą, że spokojnie możesz drugi raz pasteryzować, im dłużej nie jest pasteryzowane tym ma delikatniejszą konsystencję. Na zlocie ktoś przyniósł słoiczek "dobra" które 3 tygodnie marynowało się w soli zanim zostało poddane pasteryzacji, było pyszne i rozpływało się w ustach jak czekolada.
: 15 kwie 2011, 21:16
autor: czoperadlo
A powiedzcie mi ile Wy pasteryzujecie sało?
Pozdrawiam
Tymek