Strona 2 z 20

: 10 lut 2009, 10:30
autor: wolfshadow
Zdjęcie kiepskie bo padł mi aparat i musiałem użyć wbudowanego w komórkę chłamu ale opis też załączę.
Obrazek

Rząd pierwszy od lewej.
- Bidon i 2 menażki. Jedna głęboka druga płytsza z rączką (można je połączyć razem). Wykopane na strychu u mojego staruszka. Nie stawiane na ogniu jeszcze.

- 3 częściowa menażka DDR lub czeska. Tania jak barszcz. Okopcona.

Drugi rząd od lewej.
- garnek aluminiowy 3l. Kupiony od "ruskich" w Suchej Beskidzkiej na początku lat '90. Trochę pogięty, sfatygowany i okopcony.
- emaliowany kociołek ~10-12l przywieziony od Madziarów kilka lat temu. Gulasz i grochówa wychodzą z niego rewelacyjnie. Niestety ze względu na rozmiary i wagę został zakwalifikowany tylko do masowych i nie "wędrownych" imprez plenerowych.

: 10 lut 2009, 14:46
autor: Dąb
Jak ktoś lubi westernowy klimat może nabyć taki zestaw: http://allegro.pl/item552253653_naczyni ... ciowe.html
Waży z tonę, jednak na stałe biwaki jakiś klimat ma.

: 10 lut 2009, 20:30
autor: karoca
Dolacze sie troche do tematu ;)
Zamierzam wraz z kolegami wybrac sie na taka wyprawe dzienna (jak bedzie cieplej to moze na noc, ale nie wiem jak z rodzicami bedzie, poniewaz jestem jeszcze mlody ;) )
I zamierzam zrobic sobie z czegos, albo wziasc jakis metalowy pojemnij do ktorego wleje denaturat. Jeszcze tego nigdy nie probowalem, a na forum nie moglem zawiele o tym znalesc ;) Sadzicie ze to bylby dobry pomsyl? Chodzi mi o to zeby nie palic ogniska, tylko tak na "szybkiego"..
Pozdrawiam

: 10 lut 2009, 20:54
autor: volt
Radziłbym Ci, karoca, zastanowić się nad tym, czy faktycznie potrzebujesz ognia na jednodniówce? A jeśli tak, to do czego? Bo do ogrzania się eksperymenty z denaturatem nie są zbyt praktyczne.

Poza tym wydaje mi się, że znacznie więcej nauczysz się przy rozpalaniu ogniska, które w razie czego zgasić można stosunkowo szybko (rozlany, płonący denaturat zgasić jest trudniej ;) )

Poczytaj o sposobach rozpalania ognisk, typach, przeznaczeniach. Albo najbardziej survivalowo postaraj się obejść bez ognia - to też wyzwanie ;)

: 10 lut 2009, 21:34
autor: karoca
Dzieki.
No ale nawet w jeden dzien cos trzeba zjesc :D

: 10 lut 2009, 22:04
autor: brt
karoca, lepszym pomysłem może być mały palnik jak już koniecznie chcesz denaturat.
poszukaj w necie pod hasłem CAN STOVE

: 10 lut 2009, 22:19
autor: w0jna
Albo zwykła puszka/garnek z dziurami. Nawżucasz gałązek do srodka trochę i załatwione.

Tutaj przykład z bushcraftuk
http://www.btinternet.com/~e_methven/wo ... stove7.jpg

: 11 lut 2009, 08:22
autor: NumLock
karoca pisze:Dzieki.
No ale nawet w jeden dzien cos trzeba zjesc :D
Na denaturacie to zbyt smaczne nie będzie...
A ognisko rozpalić to tylko chwila (poza tymjak wcześniej wspomniał volt to cenna umiejętność.

P.S. w0jna fajna rzecz, a ile wynosi czas palenia z jednej garści chrustu?

: 11 lut 2009, 12:07
autor: PA
W weekend zrobię zdjęcia mojego bushbuddy i Was trochę powkurzam :P

: 11 lut 2009, 12:12
autor: Valdi
PA, czekamy :)

: 11 lut 2009, 14:16
autor: w0jna
NumLock, a bo ja wiem ;-) Nie używalem nigdy czegoś takiego. Zawsze ognisko, jakoś się nie przejmowałem jakimiś ograniczeniami. Jak bym wiedział z kąd wytrzasnąć takie naczynie wykonane z odpowiedniej stali to bym może używał...

Tutaj jeszcze zdjęcie podobnego wynalazku z Ravanlore bushcraft.

http://www.ravenlore.co.uk/assets/image ... -Stove.jpg

: 11 lut 2009, 15:18
autor: karoca
NumLock pisze:
karoca pisze:Dzieki.
No ale nawet w jeden dzien cos trzeba zjesc :D
Na denaturacie to zbyt smaczne nie będzie...
Mozesz mi wyjasnic dlaczego?

: 11 lut 2009, 16:14
autor: Młody
karoca, spróbuj sobie usmażyć kiełbaskę na ognisku oraz kiełbasę tego samego gatunku usmaż na denaturacie i poczujesz różnice

: 11 lut 2009, 16:25
autor: Dąb
w0jna pisze:Jak bym wiedział z kąd wytrzasnąć takie naczynie wykonane z odpowiedniej stali to bym może używał...
w0jna pisze:Tutaj przykład z bushcraftuk
http://www.btinternet.com.../woodstove7.jpg
to jest zrobione z ociekacza do sztućców, widziałem taki ostatnio w Intermarché , można też użyć litrowego kubka ze stali nierdzewnej lub puszki po ananasach, zresztą jest już o tym wątek viewtopic.php?t=147

: 11 lut 2009, 16:35
autor: Treasure Hunter
No właśnie. Jakiej Ty stali szukasz Wojna? :-P

Te ociekacze o których pisze Dąb ostatnio widziałem w Ikei i Tesco. Chyba 9.99zł kosztowały.

Ale puszkę to w domu chyba każdy ma. ;-)

: 11 lut 2009, 17:25
autor: w0jna
Już widze ile taka puszka po ananasach wytrzyma.

: 11 lut 2009, 17:59
autor: Treasure Hunter
Ja właśnie patrzę na swoją i widzę ile wytrzymuje ;-) Korzystałem z niej kilkanaście razy i nie widzę żadnych zmian. Nic się nie przepala.

A nawet jeśli kiedyś się przepali- to ile zajmie mi zrobienie nowej?

: 11 lut 2009, 19:41
autor: NumLock
karoca pisze:
NumLock pisze:
karoca pisze:Dzieki.
No ale nawet w jeden dzien cos trzeba zjesc :D
Na denaturacie to zbyt smaczne nie będzie...
Mozesz mi wyjasnic dlaczego?
Wg. Wikipedii
Denaturat (spirytus skażony) - handlowa nazwa alkoholu etylowego (zwykle ok. 92%) skażonego substancjami mającymi uniemożliwić jego celowe spożycie.
Z takiego ogniska wydzielają się trujące opary.

: 11 lut 2009, 20:53
autor: w0jna
On nie jest trujący. Spirytus skażony nie jest trujący.

: 11 lut 2009, 21:30
autor: karoca
Ale na denaturacie mozna wode podgrzac?

: 11 lut 2009, 22:36
autor: Treasure Hunter
Można.

Ale w tej chwili masz najlepszą pogodę do treningu jeśli chodzi o rozpalanie ognie. (Oczywiście bez użycia denaturatu) ;-)

Może warto poćwiczyć. Będzie też motywacja- nie ma ognia- nie ma ciepłego żarełka ;-)

: 12 lut 2009, 08:21
autor: Valdi
Mozna na nim grzac, gotyowac, ale zapach, ktory sie wydziela podczas spalania denaturatu nie jest ani przyjemny, ani( podejzewam ) wplywa dodatnio na walory smakowe. Mam osobiscie palnik na denaturat armii szwedzkiej, zaniechalem gotowania na nim z powodu malej wydajnosci w temperaturach ponizej +5 i oczywiscie zapachu. W lesie wole zapach drewna(nawet palacego sie ) :)

: 12 lut 2009, 08:36
autor: badrohn
Mam w domu gdzieś z rupieciami tzw. kocher na denaturat właśnie, kupiony wieki temu w składnicy harcerskiej (jak jeszcze była taka w moim mieście). Nadaje się tylko co by od biedy zagotować wodę na herbatę jak np. braknie gazu, tyle że później aromat w domu nieoceniony. W terenie kiedyś próbowałem, trwało to wieki. Nie polecam.

: 12 lut 2009, 13:22
autor: Fredi
definicja denaturatu z wikipedii nie jest pełna....

Wojna: Przyjmij za pewnik, że "skażony" oznacza "trujący" - to przynajmniej nic ci nie będzie.

To tylko ostatnimi czasy , z uwagi na lumpów co wszystko wypiją, skażenie jest bardziej na zasadzie barwienia, natomiast kiedyś skażony był naprawdę skażony, słowo to może zawierać wszystko, więc lepiej nie ryzykować.

: 12 lut 2009, 13:53
autor: karoca
Dziekuje za odpowiedzi. Teraz zamowilem krzesiwo, wiec bede sie uczyl rozpalac krzesiwem, i normalnie tez sie poucze rozpalac ogien.
Treasure Hunter, dal kiedys temat na forum jak z robic "mini kuchenke" z jakiejs puszki, czy to byloby lepsze rozwiazanie? Chodzi mi o to ze potrzebuje czegos takiego, jak wlasnie "mini kuchenka".

No pogoda u mnie nie sprzyja bo znowu nasypalo troche sniegu ;/ I jest mokro..