: 13 kwie 2010, 17:56
Austenizacja tak nie łopatologicznie chodzi oto żeby rozpuścić węgliki w austenicie.
Całość tak jak napisałeś i na koniec tylko kąt tnący.
Całość tak jak napisałeś i na koniec tylko kąt tnący.
Cytat:
Skoro jesteś na takim wydziale to pewnie nie wiesz że najpierw stal się hartuje do najwyższej twardości a potem odpuszcza.
z tym się nie zgodzę:wolę żeby nóż się lekko wygiął niż od razu miał pęknąć od lekkiego przyłożenia siły skierowaną w którąś ze stron. Jak będzie przeszczep to pewnie coś na ten temat napisze.(strata na twardości nieporównywalnie większa od korzyści w udarności)
Cytat:
odpuszczanie (...) może być szkodliwe w niektórych wyrobach (strata na twardości nieporównywalnie większa od korzyści w udarności)
Na nożach się nie znam ale jestem amatorem gotowania i frytki mają zdaje się nieco wspólnego z nożami. Dobrze zrobione frytki mają "elastyczny" środek i podpieczoną twardą i chrupką warstwę zewnętrzną, co osiągamy smażąc (hartując ;P) je niejako dwa razy w różnych temperaturach oleju.sylwester2091 pisze:zresztą nóż to nie frytki![]()
Teraz, to dopiero zachowałeś się jak gówniarz. Forum nie jest tylko dla Ciebie,sylwester2091 pisze:ok jeśli nowinki technologiczne stosowane w przemyśle was nie interesują to obiecuje zaprzestać udzielania się w tematach związanych z obróbką metali (jak również będę edytował wszystkie stare posty aby nie raziły was swą bezczelnością