: 25 paź 2013, 20:53
Annael9, nie ma to jak podać komuś linka do jego własnego bloga. ![n :P](./images/smilies/003.gif)
Z prostych przepisów, żeby offtopu nie robić, to ostatnio zachorowałem na makaron domowy. Nie mogę przestać robić. Dzisiaj nawet pierożki brokułowe zrobiłem na tym cieście dla próby i dobre. Polecam wszystkim robić sobie takowy makaron w domu i zabierać na wypady, bo lepszy niż kupowany.
Jedno jajko na 100g mąki, sól, łyżka oliwy. (oliwy wale na oko i dodaje jeszcze przyprawy takie jak pieprz, bazylia, oregano itd - można dać kurkumy, żeby był koloru bardziej sklepowego)
Bełtasz jaja przyprawami i oliwą, przesiewasz mąkę, robisz na środku dziurkę, wlewasz bełta, ugniatasz do środka, jak wyjdzie zimna plastelina (konsystencja, ciasto będzie ciepłe
), to zostawiamy w worku na czas jakiś (10minut, do godziny) i rozwałkowujemy fragmentami na jak najbardziej cienkie płaty (ew. grubsze jak ktoś takie chce). Jak się zaczyna kleić to podsypujemy mąką. Potem ciachamy i formujemy w taki kształt jak nam pasuje. Jak już poszatkowane, to dorzucamy też trochu mąki, co by się nie sklejały i wsjo. Podsuszać można na kaloryferze na ścierce, ew. w piekarniku na 50*C, jeśli chcemy na potem. Idzie szybko. Zamiast jajek można dać wody od bidy, wyjdzie ciasto bardziej pierogowate. Gotuje się toto od 2 minut, do 12 minut, w zależności od grubości i czy suszone.
Polecam![n :)](./images/smilies/001.gif)
![n :P](./images/smilies/003.gif)
Z prostych przepisów, żeby offtopu nie robić, to ostatnio zachorowałem na makaron domowy. Nie mogę przestać robić. Dzisiaj nawet pierożki brokułowe zrobiłem na tym cieście dla próby i dobre. Polecam wszystkim robić sobie takowy makaron w domu i zabierać na wypady, bo lepszy niż kupowany.
Jedno jajko na 100g mąki, sól, łyżka oliwy. (oliwy wale na oko i dodaje jeszcze przyprawy takie jak pieprz, bazylia, oregano itd - można dać kurkumy, żeby był koloru bardziej sklepowego)
Bełtasz jaja przyprawami i oliwą, przesiewasz mąkę, robisz na środku dziurkę, wlewasz bełta, ugniatasz do środka, jak wyjdzie zimna plastelina (konsystencja, ciasto będzie ciepłe
![n :P](./images/smilies/003.gif)
Polecam
![n :)](./images/smilies/001.gif)