Strona 54 z 59

: 29 sty 2015, 19:02
autor: mar_kow
Michal N pisze:Ostatnio same kosy w temacie, a ja trochę inaczej.
Kaloryfery i tak grzeją więc zacząłem produkcję suszonych warzyw: marchew, por seler, pietruszka

Obrazek
No właśnie - a u mnie tyle pleśniejących warzyw... :roll:
Muszę się zmotywować... :569:

: 01 lut 2015, 10:58
autor: killrathi
nesmuczek ;)
Obrazek

: 01 lut 2015, 13:29
autor: kermitttt
Jak widzisz, że w temacie " foty z roboty" jest coś nowego od killrathi, to już wiesz, że zobaczysz coś świetnego. Zastanawiasz się tylko co tym razem:)

: 02 lut 2015, 13:07
autor: killrathi
dzięki :)
mam jeszcze w przygotowaniu kilka takich nesmuków... tylko tym razem z hamonem :D

: 05 lut 2015, 21:30
autor: Kosa
A dlaczego nie odciążone ? :)

: 06 lut 2015, 08:20
autor: killrathi
Kosa pisze:A dlaczego nie odciążone ? :)
z dwóch powodów:
1. zamawiający wyraźnie sobie tego nie życzył.
2. nie wiem czy miałeś kiedyś nessmuka w ręku... ale jego profil głowni i ilość materiału przy brzuszku klingi i tak przenosi środek ciężkości w stronę czubka. niezależnie czy rękojęść jest odciążona czy też nie.

: 15 lut 2015, 17:54
autor: Parthagas
Jeszcze ich nie dopieściłem, a już poszły w teren, nibytracker ma rękojeść tymczasowo wykonaną z nylonowej taśmy - czekam na pivoty.
https://lh4.googleusercontent.com/-3rTX ... G_8086.JPG
Na blogu wrzuciłem też filmiki.

: 15 lut 2015, 18:26
autor: Bubel
to rębajło toporkowe całkiem ciekawe :)

: 17 lut 2015, 11:42
autor: killrathi
nad takimi teraz pracuję:
Obrazek

: 17 lut 2015, 14:28
autor: wilk
Zgrabniutki :)

: 17 lut 2015, 20:29
autor: SmileOn
Podobny do EnZo Trappera, a jak z wymiarami, jaka stal?

: 17 lut 2015, 21:12
autor: killrathi
długość całkowita ok 22,5cm
stal to ncv1 3,1mm

: 20 lut 2015, 21:29
autor: mwitek
Coś się klei :)

Obrazek

: 20 lut 2015, 23:50
autor: robert
mwitek, a co to takiego ?

: 21 lut 2015, 01:14
autor: Driver
Czerwona fibra przyklejana do okładek na rękojeść noża ;-) tak mi się wydaje (Wicia popraw jak sie mylę) chociaż można to zrobić od razu w całości razem z głownia.

: 21 lut 2015, 06:02
autor: mwitek
Zgadza się :-) pierwszy raz robie okładki z przekładkami dlatego po kolei sklejam, z nadzieją ze wszystko się uda ładnie spasować

: 21 lut 2015, 18:24
autor: killrathi
bardzo dobrze robisz :) Dzięki temu będzie dokładnie sklejone i nie bedziesz miał kłopotów z wierceniem otworów.

: 21 lut 2015, 19:14
autor: mwitek
Eh zły jestem.

Żywica już 24 po nałożeniu powinna być sucha a tu ciągle schnie i wyschnąć nie może. Położyłem na kaloryfer - temperatura do góry to szybciej wyschnie pomyślałem. Skutek tego działania jest taki, że okładziny lekko wygięło. Czoło i dupka będą odstawać. Troszkę będę musiał przekładki zeszlifować i troszkę żywicą wypełnić szpary. No kawka mać. Nauczka na przyszłość.

EDYTKA:

Zostawiłem na noc pod oknem, temp pewnie około 20 stopni. Może mniej. Ku mojemu zdziwieniu i poniekąd radości, okładziny się wyprostowały. No cud. Ale mija 36 godzina a wciąż jak dotykam żywicy to palec się przykleja. Mogłem dać za mało utwardzacza, ale jeśli już to minimalnie za mało, bo mieszam niestety na oko, ale proporcja jeden do jednego i jeszcze nie miałem takiego z tym dragonem.

Poczekam jeszcze, może się w końcu utwardzi.

Najlepsze jest to, że wczoraj skleiłem drugą rękojeść tą samą żywicą w tych samych warunkach i ta już prawie twarda.

: 27 lut 2015, 14:02
autor: Parthagas
Trochę efektów kucia: klamerki do kaletki dla żony, dwa nożyki po hartowaniu, neck dla ucznia do obróbki i hartowania + kilka krzesiwek na okrasę.
Obrazek

: 02 mar 2015, 14:20
autor: Michal N
Robi się:

Obrazek

: 02 mar 2015, 18:14
autor: viragolo
Michal N pisze:Robi się:
A cóż to? Przyprawy kuchenne widzę... zdradź cóż to za cuda majsterkujesz ;)

: 02 mar 2015, 18:49
autor: geser
Dla mnie to wygląda na przygotowania do suszenia wołowiny ...
Robiłem ostatnio, tylko :cry: przesuszyłem

: 02 mar 2015, 19:10
autor: Michal N
geser, dokładnie. Właśnie wylądowało w piekarniku. Chyba przesadziłem z solą :-P
Tym razem, jakoś nie bawiłem się w długie marynowanie itp, ot natarte solą, po jakimś czasie obsuszone papierowym ręcznikiem, i natarte przyprawami na jakieś trzy godzinki. A teraz suszenie.

: 02 mar 2015, 21:00
autor: Parthagas
Suszyłem w suszarce do grzybów, lepiej niż w piekarniku.

: 02 mar 2015, 21:58
autor: Treasure Hunter
A w suszarce do grzybów to w 100% bezpieczne?