Witam!
mwitek pisze:Ja bym Ci polecił nie zmieniać oryginału tylko zadobyć głownie mory na przykład i oprawić wg powyższego opisu
Oprawiłem i spimpowałem kilkadziesiat Morek

( ok. 80szt.

) zostały mi jeszcze jakies fotki poglądowe

Czyż nie piękna linia tej morki oprawionej w irokko ,olchę ,orzech i bolster z rogu jelenia

To jest właśnie spimpowana Mora Classic

kupiłem kiedyś 20 szt takiej mory po 18,-zł za szt. i myślę że warto było poświęcić troszkę pracy żeby z brzydkiego classica z czerwoną rękojeścią i plastikową pochwą zrobić taki nożyk , właśnie robię jeden taki na prezent dla bratanka mojej żony , chłopak ma 10 lat i chce mieć nożyk w klimacie północnym bo interesuje się wikingami i myślę że sprawi on i jemu i mnie wiele radości

A tu jeszcze morka w bukowym drewienku (buk to naprawdę wdzięczny ale nie doceniany materiał na oprawy , w połączeniu z kontrastowym drewnem daje świetne efekty i jest przy tym bardzo mocny)
Wolę oprawiać teraz Lauri i inne mocniejsze głownie , ale morki czasem jeszcze oprawiam jak przyjaciel jakiś poprosi o ładny nóż

te z laminatu są naprawdę bdb.
A laminaty helle też są świetne tylko troszkę za drogie moim zdaniem :-/
To co robię z hultajem to poprostu takie wprawki i szukanie różnych rozwiązań do nieco poważniejszych opraw , często dzięki takim na pozór bezsensownym pimpom przychodzą do głowy ciekawe rozwiązania , i tylko o to mi w tym chodzi

a pimpowany nożyk w tym wypadku hultafors dalej spełnia swoje zadanie a często pozostaje takim użytkowym szablonem.
Znalazłem jeszcze zdjęcie mojej oprawy i pięknej "linii" Helle Tollekniv od "dupki strony"

I jeszcze fotka przekładek .

Pzdr.
PS.
To co pokazał Dąb jest najlepszym przykładem na to że nie tylko ja wpadłem na taki pomysł i że jednak ma to jakieś uzasadnienie i bardzo mnie to cieszy bo świadczy o tym że takie przeróbki są słuszne i potrzebne
Pzdr . Dęba
Oszczędzaj wodę , pij....Whisky .
Pomorska Grupa Knives