Zasobnik Piechoty Górskiej - pytanie
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Kłobuch
- Gadu Gadu: 2814014
- Tytuł użytkownika: Świr z Ciemnogrodu
Pod klapą jest rozpinana fastexem taśma, od tej taśmy odchodzi sznurek który chowa się gdzieś w klapie. Do czego to służy? (zasobnik mam z Paso)
-
100% pewnosci nie mam, ale na moje oko służyło to ( bo już go nie mam) do tego że po odłączeniu klapy od plecaka i wyciągnięci całego paska można spiąc "lewą" i "prawą" częśc fastexa i wychodzi taka torba na ramie, po wszytskim za pomocą sznurka wciąga się spowrotem ten pasek i klapę przypina do plecaka.
A tu zdjęcie:

A tu zdjęcie:

Można odświeżyć temat
Jak kupywałem plecak dostałem do niego dwie taśmy z karabińczykiem i fastexem doczepiane do plastików na ramionach plecaka? Do czego owe troki służą ? Koledzy pracujący na codzień z tymi plecakami mają dwa patenty.
Jedni wyżucili je do śmieci, inni podczepiają pod to broń mówiąc że nadaje się jako pas bowiem nie obciąża karku tylko dociążą szelki z przodu. Testowałem przy ASG nawet nie jest takei złe ale raczej producent nie do tego to stworzył.
Pozatym w przypadku zrzutu plecaka jeżeli nie wypniemy karabinka to nas udusi.

Jedni wyżucili je do śmieci, inni podczepiają pod to broń mówiąc że nadaje się jako pas bowiem nie obciąża karku tylko dociążą szelki z przodu. Testowałem przy ASG nawet nie jest takei złe ale raczej producent nie do tego to stworzył.
Pozatym w przypadku zrzutu plecaka jeżeli nie wypniemy karabinka to nas udusi.
-
Nie jestem pewien, ale wlaśnie do tego to służy.
chociaż na zdjęciach na starym reconie był żołnierz WP co broń miał przyczepioną do boku a sam trzymał za to rękami, pewnie żeby lżej było
[ Dodano: 2009-02-10, 16:55 ]

O to mi chodziło, prawdę mówiąc, właśnie dzięki wyszukaniu tego zdjęcia w googlach trafiłem na to forum (jeszcze niebieskie tło było- łezka się w oku kręci
)
chociaż na zdjęciach na starym reconie był żołnierz WP co broń miał przyczepioną do boku a sam trzymał za to rękami, pewnie żeby lżej było

[ Dodano: 2009-02-10, 16:55 ]

O to mi chodziło, prawdę mówiąc, właśnie dzięki wyszukaniu tego zdjęcia w googlach trafiłem na to forum (jeszcze niebieskie tło było- łezka się w oku kręci

- Parthagas
- Tytuł użytkownika: kumpel staffików
Osobiście w te paseczki z przodu wpinałem czasami wykrywkę, karimatę i dociążałem się tym sposobem od przodu. Obecnie zrezygnowałem z tego plecaka, gdyż jest wielki i ciężki oraz prowokuje do zabierania różnego zbędnego badziewia. Z górnego kołpaka można rzeczywiście zrobić torbę na ramię lub taką"cinkciarską" przy pasie. Tylko dlaczego to czynić, skoro posiadamy mały plecak. 

"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
Testowałem, próbowałem, ciągle bardziej przeszkadza niż się do czegoś przydaje.
Co do górnej części-klapy słyszałem o wykożystaniu jej jako torby medycznej.
bez mocowania troków w razie potrzeby zrzut plecaka odpinamy torbe i biegniemy z pomocą... aczkolwiek to też dziwne zastosowanie...
A co powiecie o stelarzu a raczej poduszeczce pleców wykożystywanej na postojach jako poddupnik? Sam tak robie - sprawdza się aczkolwiek niewiem czy jest to celowe czy to tylko wymysł użytkowników.
Jak możecie pochwalcie się producentem i wykonaniem swojego plecaka
Spotkałem jak narazie 3 wersje:
Alpinusa - cudeńko - szwy wszystkie elegencko, materiały 1 klasa, wszystko zszyte pożądnie i estetycznie.
Konfekcjonera - niejest źle ale mogło być lepiej, pare braków w szyciu nie tylko w moim plecaku, pozatym ok.
PASSO (chyba tak się to pisało) - olaboga ;/ poprostu się rozpadał ;/
Co do górnej części-klapy słyszałem o wykożystaniu jej jako torby medycznej.
bez mocowania troków w razie potrzeby zrzut plecaka odpinamy torbe i biegniemy z pomocą... aczkolwiek to też dziwne zastosowanie...
A co powiecie o stelarzu a raczej poduszeczce pleców wykożystywanej na postojach jako poddupnik? Sam tak robie - sprawdza się aczkolwiek niewiem czy jest to celowe czy to tylko wymysł użytkowników.
Jak możecie pochwalcie się producentem i wykonaniem swojego plecaka
Spotkałem jak narazie 3 wersje:
Alpinusa - cudeńko - szwy wszystkie elegencko, materiały 1 klasa, wszystko zszyte pożądnie i estetycznie.
Konfekcjonera - niejest źle ale mogło być lepiej, pare braków w szyciu nie tylko w moim plecaku, pozatym ok.
PASSO (chyba tak się to pisało) - olaboga ;/ poprostu się rozpadał ;/
- Parthagas
Mam plecak Konfekcjonera: szycie dobre, gorzej z materiałami, ale też bez tragedii. Do firm szyjących ZPG dołożyłbym jeszcze Modusa.
"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
BArdzo fajne stwierdzenie , to tak jakbys powiedział że pracownicy Trabanta robia dobrze swoja robotę, no gorzej z podzespołami które dostaja do wmontowania.Parthagas pisze:Mam plecak Konfekcjonera: szycie dobre, gorzej z materiałami, ...
W/g mnie i jakość szycia i użyte materiały i projekt , razem satnowią o tym że produkt jest OK lub do dupy.
- Parthagas
Drugi raz bym się na niego nie skusił. Jeśli biorę go w teren, działam w ten sposób, iż w bólach docieram do miejsca obozowania, zakopuję go lub wieszam gdzieś wysoko na drzewie i popylam tylko z małym plecaczkiem. Na wędrówki latem - nie polecam. Jakościowo, tak jak wtącił Makato, bardzo "przeciętny", jest dużo lepszych.
Może wina leży w pakowaniu plecaka i odpowiedniej regulacji. Ja aż tak nie narzekam ale faktycznie materiały mołyby być lepsze.
A co powiecie na patrolówki do zasobników ? Ciekawy system z tymi suwakami choć mi brakuje z tłu paneli na plecaku no i troków po bokach do podczepienia czegoś w razie potrzeby.
A co powiecie na patrolówki do zasobników ? Ciekawy system z tymi suwakami choć mi brakuje z tłu paneli na plecaku no i troków po bokach do podczepienia czegoś w razie potrzeby.