Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Nie wkręca - wbija.jm48 pisze: Jeśli chodzi o wykręcanie kleszcza - widać, że on też nie wbija tego ustrojstwa prosto - tylko je wkręca.
Kolega praktyk niech obejrzy dokładnie hypostom kleszcza - tam nie ma żadnego gwinta. Widzę, że trzeba wykorzenić kolejny mit...jm48 pisze: Niestety - jak powiada mój kolega chirurg stary praktyk - "9 na dziesięć wkręca się jak śruba - w prawo. 1 z tej dziesiątki wkręci się w lewo - i nic nie poradzisz - urwiesz mu łeb, jak będziesz pan wykręcał. To i tak lepiej - niż urwać 1/3 lub połowę z tej dziesiątki - ciągnąc na siłę - do góry".
Rozdrapywanie rany ma sens... jp... jako placebo? Placebo to działanie obojętne a rozdrapywanie rany to działanie patogenneArturZ pisze:Na forum zielarskim wyczytałem że, kobietki które zbierają po lasach zioła i załapią kleszcza, po jego wyciągnięciu rozdrapują ranę i smarują go sokiem z glistnika (jaskółcze ziele). Moim zdaniem ma to sens.
Morderstwo z zimną krwią, przemyślane, perfidne...Valdi pisze:Kleszcz też czuł się dobrze, pospacerował trochę, zanim go paznokciem nie zgniotłem.
Jak przyjdziesz w dzień - w nocy - możesz poczekać i cztery... i więcej - bo popukają się w głowę i każą iść do przychodni do lekarza rodzinnego, bo nie jest to zabieg ratujący życie, ani zdrowie do wykonania natentychmiastWedrowiec pisze:Jak ktoś nie chce, nie umie, albo nie może - kleszcz na plecach. Zawsze może przejść się do szpitala. Zabieg trwa minutę,a w kolejce stoi się godzinę
Igłą wycinali?birken1 pisze: Ja już raz poszedłem z kleszczem. Nigdy więcej. Zabieg wyglądał jak z jakiejś komedii a rana mi została jak po postrzale.
Byłem w nocyjm48 pisze:Jak przyjdziesz w dzień - w nocy - możesz poczekać i cztery... i więcej - bo popukają się w głowę i każą iść do przychodni do lekarza rodzinnego, bo nie jest to zabieg ratujący życie, ani zdrowie do wykonania natentychmiastWedrowiec pisze:Jak ktoś nie chce, nie umie, albo nie może - kleszcz na plecach. Zawsze może przejść się do szpitala. Zabieg trwa minutę,a w kolejce stoi się godzinę
![]()