Impreza bushcraftowo - survivalowa z udziałem dzieci
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Marshall
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
OK, Bartol, następnym razem...
[center]Termin 4-5-6 maja 2012.[/center]
1. Puchalsw + synalek 6l.+ (potwierdzam chęć przyjazdu z 1 dzieckiem)
2. survival-vivre + synek 5.5. - wstępnie zainteresowany, zrozumiałem?
3. Hiskiasz + reszta gromady (potwierdzam chęć przyjazdu 4 lub 5 dzieci)
4. Qasz + no właśnie?
5. mango + synalek 6l
6. orety + synalek 6.5l
7. birkoff + synalek 4.5l
8. taki robaczek + (na 90%) córa 5l + (na 50%) syn 8,5l (oby tylko coś się nie pop....)
9. Qazimodo z córką 6 i synkiem 3lata (ale dzielny)
10. Marshall + synalki w ilości szt. 3 (11 + 11 + 7) (potwierdzam, 3 dzieci)
[center]Termin 4-5-6 maja 2012.[/center]
1. Puchalsw + synalek 6l.+ (potwierdzam chęć przyjazdu z 1 dzieckiem)
2. survival-vivre + synek 5.5. - wstępnie zainteresowany, zrozumiałem?
3. Hiskiasz + reszta gromady (potwierdzam chęć przyjazdu 4 lub 5 dzieci)
4. Qasz + no właśnie?
5. mango + synalek 6l
6. orety + synalek 6.5l
7. birkoff + synalek 4.5l
8. taki robaczek + (na 90%) córa 5l + (na 50%) syn 8,5l (oby tylko coś się nie pop....)
9. Qazimodo z córką 6 i synkiem 3lata (ale dzielny)
10. Marshall + synalki w ilości szt. 3 (11 + 11 + 7) (potwierdzam, 3 dzieci)
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- Hiskiasz
- Tytuł użytkownika: Rafał
Czy jakiś chociaż zgrubny program imprezy będziemy ustalać, czy będzie na zasadzie spontanu? Mówiąc program mam na myśli rodzaje warsztatów/zabaw/wypraw jakie byśmy dzieciakom zorganizowali.
Miki czy jakieś namiary typu mapka, albo (w miarę dokładne) współrzędne miejscówki mógłbyś podać? Termin przyjął się 4-6 maja. Czy tam można by przyjechać wcześniej? Kawałek drogi to jest, więc może jak czas pozowli to wybrałbym się na dzień lub dwa dłużej jeśli to możliwe.
Miki czy jakieś namiary typu mapka, albo (w miarę dokładne) współrzędne miejscówki mógłbyś podać? Termin przyjął się 4-6 maja. Czy tam można by przyjechać wcześniej? Kawałek drogi to jest, więc może jak czas pozowli to wybrałbym się na dzień lub dwa dłużej jeśli to możliwe.
Survival to sztuka przetrwania w przyrodzie, ale to czy przetrwamy ostatecznie zależy od Wszechmogącego Stwórcy i Pana tej przyrody (Psalm 121)
-------
www: http://rafaldlugosz.prv.pl/ZD/ZD.html
-------
www: http://rafaldlugosz.prv.pl/ZD/ZD.html
- Marshall
Ja właśnie się zastanawiam, czy aby nie wybrać się deko wcześniej - 3 maja, byłbym na miejscu jakoś po południu. Odjazd w niedzielę po południu.
Co do miejsca - będzie to samo co wiosenny zlot Reconnetu więc m. in. z Puchalem, Qaszem miejscówkę "obczaimy" na żywo przed imprezą z dzieciakami. Będziemy więc znali teren, ścieżki, ciekawe miejsca.
Co do programu imprezy to ja szczerze mówiąc pomysłów nie mam. Jeśli nie ułożymy planu też będzie super. Spontany często wychodzą dobrze!
Będę miał ze sobą mały łuk - taki na 6 - 10 lat - moje chłopaki strzelają. Puchala syn też chyba ma łuk, więc może zrobimy strzelnicę.
Co do miejsca - będzie to samo co wiosenny zlot Reconnetu więc m. in. z Puchalem, Qaszem miejscówkę "obczaimy" na żywo przed imprezą z dzieciakami. Będziemy więc znali teren, ścieżki, ciekawe miejsca.
Co do programu imprezy to ja szczerze mówiąc pomysłów nie mam. Jeśli nie ułożymy planu też będzie super. Spontany często wychodzą dobrze!
Będę miał ze sobą mały łuk - taki na 6 - 10 lat - moje chłopaki strzelają. Puchala syn też chyba ma łuk, więc może zrobimy strzelnicę.
- Marshall
Pytanie do ogółu:
Czy będziemy robili żarcie we wspólnym kotle (grochówka, rosołki), piekli chleb, placki, itp. cuda jak ja zlocie wiosennym?
Ja jestem oczywiście za!
Czy będziemy robili żarcie we wspólnym kotle (grochówka, rosołki), piekli chleb, placki, itp. cuda jak ja zlocie wiosennym?
Ja jestem oczywiście za!
- puchalsw
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Dobra! Zabiorę składniki na pizzę, drożdzowe placki, etc. Dzieciaki uwielbiają też makarony. Więc kupię rozmaite, i przywiozę sos do spagetti.
Sporo zabawy mają maluchy z pieczeniem "chlebków-wężyków" na kijkach.
Aby nie było problemów należy zadbać o sporo wody pitnej. Kupię z dwa kilo cytryny, i zrobimy im orężadę miodowo-cytrynową. Tu się przyda mała beczka. Dużej nie biorę. Mam beczkę 30l. Wystarczy.
Do siedzeniadwa koce wojskowe. Jeśli podłożymy folie, to się wilków nie nabawią.
Plandeka Zlotowa się wierzy. Na Maly Zlot też przyjedzie.
Mam zestaw naczyń aluminiowych, też zabiorę. Sporo będzie tego gotowania.
Aby nie było problemów należy zadbać o sporo wody pitnej. Kupię z dwa kilo cytryny, i zrobimy im orężadę miodowo-cytrynową. Tu się przyda mała beczka. Dużej nie biorę. Mam beczkę 30l. Wystarczy.
Do siedzeniadwa koce wojskowe. Jeśli podłożymy folie, to się wilków nie nabawią.
F..k it, I'll Do It Myself!
Nie ma problemu z wodą - jest gdzie nabrać ile dusza zapragnie. Na zlocie brakło, bo nie było chętnych na epicką przeprawę z baniakami - młodzież raz obróciła zaledwie. Generalnie - miejscówka zlotowa jest o niebo przyjaźniejsza, niż teren gospodarstwa, problem jedynie w dotarciu tam z dziatwą, i w późniejszym powrocie. Początek maja to nieco za wcześnie, by dzieciaki wpuścić do wody, ale jest piasek do zabawy.
Będziemy tam od czwartku 3 maja - może coś jeszcze wymyślimy, Wisła jest długa

Na czerwono miejscówka zlotowa, na niebiesko - ewentualna miejscówka pod imprezę z dzieciakami. Na żółto miejscówka Obozów Łowców Przygód, z której oczywiście możemy skorzystać. Na zielono parking zlotowy.
Niebieskimi kropkami oznaczyłem drogę, którą można przebyć samochodem - Puchal tam dojeżdżał ze sprzętem i po sprzęt. Ja swoją niskopodwoziówką nie wjadę.
Będziemy tam od czwartku 3 maja - może coś jeszcze wymyślimy, Wisła jest długa

Na czerwono miejscówka zlotowa, na niebiesko - ewentualna miejscówka pod imprezę z dzieciakami. Na żółto miejscówka Obozów Łowców Przygód, z której oczywiście możemy skorzystać. Na zielono parking zlotowy.
Niebieskimi kropkami oznaczyłem drogę, którą można przebyć samochodem - Puchal tam dojeżdżał ze sprzętem i po sprzęt. Ja swoją niskopodwoziówką nie wjadę.
- Marshall
Miki, Puchal, Hiskiasz, Taki Robaczek - proponuję wspólne gotowanie, będzie lepiej i mniej czasu zajmie każdemu z nas, jeśli będziemy współpracować niż jeśli by każdy z nas pichcił odrębnie.
Jeśli Wam to pasuje to ja bym proponował ustalić co jemy na obiad w czwartek, piątek, sobotę i ew. niedzielę i konkretnie podzielić się zakupami.
Poza tym co z listą chętnych? Czy ktoś jeszcze do nas dołączy??
Chloru deklarował chęć przyjazdu w roli dobrego wujka kamrata...
Jeśli Wam to pasuje to ja bym proponował ustalić co jemy na obiad w czwartek, piątek, sobotę i ew. niedzielę i konkretnie podzielić się zakupami.
Poza tym co z listą chętnych? Czy ktoś jeszcze do nas dołączy??
Chloru deklarował chęć przyjazdu w roli dobrego wujka kamrata...
- orety
- Tytuł użytkownika: Podróże kształcą
puchalsw pisze:Dobra! Zabiorę składniki na pizzę, drożdzowe placki, etc. Dzieciaki uwielbiają też makarony. Więc kupię rozmaite, i przywiozę sos do spagetti.
pozdrawiampuchalsw pisze:Przyznam szczerze, że ostatnio sporo pracy mam, i mało czasu na czytanie każdego tematu. O dokładnej edycji nawet nie wspomnę.. Więc może mi coś umknąć.
O własnych słabościach ortograficznych wiem, walczę z nimi (dzięki słownikowi w przeglądarce), ale też może mi się coś zdarzyć, z co z góry przepraszam... Jak tylko wyłapię, albo ktoś wyłapie - poprawiam.
Nie toleruję natomiast pisania postów z olewaniem podstawowych zasad ortografii i interpunkcji.
Punktuj orety, i się nie zastanawiaj...
maciek
Odmiana: orety oretego oretym poproszę.
Jestem wolny jak konik polny
Jestem wolny jak konik polny
- GawroN
- Gadu Gadu: 1519631
- Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
A ja się zastanawiam ..... (zakładam, że mnie małego misia nie odtrącicie;) )
Ja + córa 6 lat
mój kumpel (mało survivalowy ale to raczej biwak, a pracowity jest) + córa 9 lat
przebrnę wieczorem przez cały post i pomyślę
Ja + córa 6 lat
mój kumpel (mało survivalowy ale to raczej biwak, a pracowity jest) + córa 9 lat
przebrnę wieczorem przez cały post i pomyślę
Całe życie z wariatami
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
- Marshall
...się Gawron nie zastanawiaj tylko pakuj powoli! 

- Marshall
Na kolejnych zlotach warto byłoby ustawić wokół kuchni zasieki z drutu kolczastego i ochronę z maczetami w krytycznych momentach.MlKl pisze:Ja tam będę robił tortille z mięsem wieprzowym i sosem czosnkowym - na zlocie nie zdążyłem, bo towarzystwo zjadło mięso i sos, zanim placków nasmażyłem...

OK, to ja też wymyślę jakąś dobrą, pyszną szamkę dla ogółu.

- Marshall
Mango, trzeba było nic nie mówić, przykleiłyby wąsy i byłoby OK.mango pisze:Panowie,
będę jechał rowerami większą grupą wzdłuż Wisły.
Na 3 dni nie wpadnę, ale na 5 i 6 maja - chętnie.
Będzie z nami piątka dzieci (1,5 - 6,5 lat) i dwie białogłowy.
Na ile restrykcyjnie traktujecie zakaz przywożenia kobiet do lasu?![]()
Przeżyjecie?

Nie wiem jak pozostali ale ja nie mam nic przeciwko. Nawet więcej - miło byłoby gdybyście wpadli!
- GawroN
Gawron + córka 6,5
kumpel Marek + córka 10 - na 90%
Gawron + córka 6,5
kumpel Marek + córka 10 - na 90%
Całe życie z wariatami
- Marshall
Termin 4-5-6 maja 2012.
1. Puchalsw + 1 synalek 6l
2. Hiskiasz + 4 lub 5 dzieci
3. taki robaczek + 1 córa 5l + 1 syn 8,5l
4. Marshall + 3 synalki 11l, 11l, 8l
5. GawroN + 1 córka 6,5l
6. Marek kumpel GawroNa + córka 10l
7. Miki ...
8. Mango + 5 dzieci 1,5 - 6,5l
Nie wiem ile z tego się wyruszy ale... Siła nas...
Miki, a Ty będziesz z dziatwą, czy sam?
Ktoś jeszcze dołączy?
Z moich rozmów wynika, że Ja, Hiskiasz i Miki będziemy na miejscu od czwartku, 3 maja.
Pozostali jak?
1. Puchalsw + 1 synalek 6l
2. Hiskiasz + 4 lub 5 dzieci
3. taki robaczek + 1 córa 5l + 1 syn 8,5l
4. Marshall + 3 synalki 11l, 11l, 8l
5. GawroN + 1 córka 6,5l
6. Marek kumpel GawroNa + córka 10l
7. Miki ...
8. Mango + 5 dzieci 1,5 - 6,5l
Nie wiem ile z tego się wyruszy ale... Siła nas...

Miki, a Ty będziesz z dziatwą, czy sam?
Ktoś jeszcze dołączy?
Z moich rozmów wynika, że Ja, Hiskiasz i Miki będziemy na miejscu od czwartku, 3 maja.
Pozostali jak?
- GawroN
ja z kumplem też pojawimy się w czwartek i planowo w sobotę powrót (ale nie przesądzone jeszcze)
Całe życie z wariatami