
Składniki:
Makaron (najlepiej moim zdaniem rurki albo świderki),
Pokrzywa (wybieramy młode pędy, przed użyciem wrzucamy do gara i zalewamy wrzątkiem, później odrywamy liście od łodyg, które są łykowate),
Ziemniaki sałatkowe.
Przyprawy i dodatki (opcjonalnie):
Czosnek,
Gałka muszkatołowa,
Serek topiony bez dodatków,
Serek pleśniowy,
Suszone pomidory,
Twardy żółty ser
Granulat sojowy,
Masło,
Mleko,
Mąka,
Ocet (winny)
Oliwa z oliwek,
Oliwki,
Orzechy (mogą być włoskie, z nerkowca, pinii, właściwie każde)
Sól i pieprz (dobry jest kolorowy, świeżo zmielony), zioła prowansalskie.
Przepisy:
1. Makaron z pokrzywą wersja prosta:
Makaron gotujemy al dente (aby był lekko twardy), pokrzywę sparzamy, obieramy liście, wrzucamy go garnka z tłuszczem i dusimy tak jak szpinak. Po uzyskaniu papki wrzucamy makaron i mieszamy. Można doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, gałką i posypać żółtym serem. Funkcjonuje jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa (np. kotleta).
2. Makaron z pokrzywą wersja bardziej urozmaicona:
Robimy jak wyżej ale gdy już zacznie się robić papka to wrzucamy serek topiony (ewentualnie wlewamy śmietankę kremówkę lub kawałki sera pleśniowego). Można najpierw na tłuszczu zeszklić cebulę, a później dodać pokrzywę i czosnek. Można też zrobić wersję z suszonymi pomidorami (najlepiej wtedy nie robić papki ale tylko poddusić liście to będzie ładniej wyglądać na talerzu)..
3. Makaron z pokrzywą wersja bardziej energetyczna:
Robimy jak wyżej ale do garnka wrzucamy razem z pokrzywą garść granulatu sojowego na łebka. Można wlać nieco wody żeby soja wszystkiego nie wypiła i kontrolować czy nie jest zbyt suche.
4. Zapiekanka z pokrzywą:
Robimy pokrzywę jak wyżej ale po zmieszaniu z makaronem wrzucamy całość do naczynia żaroodpornego i polewamy białym sosem (kurde wyleciała mi z głowy nazwa) zrobionym z mąki podsmażonej na maśle i zalanej mlekiem. Całość posypujemy żółtym serem albo bułką tartą i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st Celsjusza aż się nie zacznie rumienić sos na wierzchu (około 10-15 minut). Można makaron z sosem zmieszać z kawałkami sera pleśniowego.
5. Pesto z pokrzywy:
Pokrzywę dusimy w garnku na lekką papkę albo nawet zalewamy wrzątkiem na kilka minut, następnie mielimy w blenderze z oliwą, orzechami, czosnkiem i żółtym serem. Uzyskaną papkę możemy dodać do makaronu albo stosować do chleba (fajnie smakuje na grzankach).
6. Zielony sos:
Pokrzywę poddusić na maśle, dodać łyżkę mąki, zasmażyć, rozprowadzić wodą lub mlekiem, można dodać nieco przyprawy do zup albo kawałek kostki rosołowej. Pasuje do jajek na twardo i mięsa. Można dodać czosnku albo gałki.
7. Sałatka ziemniaczana:
Gotujemy ziemniaki w mundurkach (najlepsza będzie odmiana myszka, takie długie), kroimy w kostkę. Pokrzywę zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2-3 minuty aż zmiękną liście. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, drobno posiekaną cebulkę, wrzucamy liście pokrzywy i ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem, dobrze smakuje też z ziołami prowansalskimi. Najlepiej gdy postoi z godzinę albo dwie w lodówce.
Ogólnie trzeba pamiętać, że pokrzywy musi być sporo, pod duszeniu nie zostaje jej zbyt wiele. Pokrzywa jest bardzo podobna do szpinaku, więc chyba każdy przepis na danie ze szpinaku powinien pasować do pokrzywy.
Smacznego.