Pewnie, że mają na wyposażeniu - a kto pisał, że nie mają?
Trochę przypałowo by wyglądali z czerwonymi seriami.
Ja w tym dziale już pisałem, że shunt jest niebezpieczny jeśli ktoś nie ma go wyuczonego na blachę. Znam parę przypadków, że ludzie z nim latali jak tylko chcieli. I często to się śmiercią kończyło, niezależnie czy 20 lat temu czy rok temu. Shunt sam w sobie nie jest asekuracją tylko zaciskiem- może zadziałać natychmiastowo a może zabrać Ciebie na wyprawę do nieba
Ratownik TOPRu pewnie, że nie będzie na ósemce ratował. Tylko chciałbym zwrócić uwagę, że ósemka jest zasadniczo jedynym przyrządem na którym można ratować ( dopuszczone KG ). O to mi tutaj chodziło. Ratownik idąc w zjazd na simple/stop/rig/i'd/grigri podwieszając drugą osobę do siebie automatycznie przekracza atestowaną granicę.
Dodam dla ciekawostki, że I'D spokojnie wytrzymuje 360 kg obciążenia w zjeździe. Sprawdzone organoleptycznie.
Co do odpowiedzialności Petzla... kurcze, no nie będę wierzył. Wypadki przy pracy technicznie odpadają spod odszkodowań ( formalność ) a wspinaczka to sport ekstremalny.
Czy znasz jakikolwiek przypadek uzyskania odszkodowania w takich sytuacjach?
Coś tam systemu prawnego liznąłem i ta ulotka wprost mówi, że nie ma żadnej odpowiedzialności a znajomy prawol tylko to potwierdził. Ja mając nazwijmy to dość dużo sprzętu Petzla na żaden element nie mam gwarancji. Brak przeglądów rocznych. Petzl dba, żeby nikt ich nie robił.
W stanach to by nawet przeszło, jakieś duże odszkodowanko czy coś. W Polsce bandyta jest pokrzywdzony, obywatel dla urzędu jest podejrzanym, napastnik jest oskarżycielem poszkodowanego.
Możemy razem poszukać jakiegoś przypadku gdzie firma alpinistyczna płaciła. Jednak biorąc na uwadze, że nawet koncerny farmaceutyczne za lipe nie wypłacają kasy to bym się cudów tutaj nie spodziewał.
Chyba zaczynamy łapać podobną melodię branżową.
Pozdrawiam!
p.s z takich szybkich reklamacji Petzla. Pierwszą sam składałem, bloczek Fixe pęknięty, nie zauważyłem przy zakupie. Sklep wymienił go na miejscu na nowy.
Druga reklamacja - przepalone rękawice Cordex albo Cordex Plus, nie wiem dokładnie które. Reklamacja odrzucona, towar używany niezgodnie z przeznaczeniem.