Przyrządzanie ryb w terenie

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Lisu
Posty: 160
Rejestracja: 15 wrz 2007, 09:11
Lokalizacja: Puszcza Knyszyńska
Gadu Gadu: 8563757
Tytuł użytkownika: Parła nist !
Płeć:

Post autor: Lisu »

Naprawdę super !
My sobie skonstruowaliśmy właśnie na jeziorowe wypady przenośną składaną wędzarnię. cztery blaszane ścianki z czego dwie mają na obu brzegach zagięty na 90st rant aby było do czego przykręcić dwie pozostałe ścianki całe płaskie. Po złożeniu całość jest płaska, a wędzone rybki.........mmmmmmmmm !
Awatar użytkownika
borsukwacław
Posty: 311
Rejestracja: 12 lis 2010, 17:58
Lokalizacja: Pomorze
Płeć:

Post autor: borsukwacław »

Witam !
Moim ulubionym daniem rybnym w terenie jest surowy pstrąg potokowy :)
Filetuję go i kroję w cienkie plasterki , kładę najlepiej na świeże pieczywo z masełkiem ,solę i posypuję białym pieprzem ,jeżeli mam to dodaję jeszcze parę "żeberek " cebuli ;-) Pycha ;-)
Najlepszy do spożycia na surowo jest pstrąg wiosenny kiedy jest już podpasiony po zimie a jego mięso ma ładny pomarańczowy kolor ;-)
Pzdr.
Oszczędzaj wodę , pij....Whisky .

Pomorska Grupa Knives
klusownik
Posty: 36
Rejestracja: 03 lut 2012, 15:45
Lokalizacja: 123
Płeć:

123

Post autor: klusownik »

123
Ostatnio zmieniony 06 mar 2012, 13:37 przez klusownik, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
zdybi
Posty: 435
Rejestracja: 01 lut 2009, 22:46
Lokalizacja: zachpom
Gadu Gadu: 9522989
Płeć:
Kontakt:

Post autor: zdybi »

Łoooł stary :!: Niezły połów:) Zazdroszczę. Nawet w Szwecji takich nie łowiłem.
http://lukaszzdyb.blogspot.com
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
Awatar użytkownika
borsukwacław
Posty: 311
Rejestracja: 12 lis 2010, 17:58
Lokalizacja: Pomorze
Płeć:

Post autor: borsukwacław »

klusownik

Szczupaki i lipienie łowię latem i jesienią :) a to dlatego że jedne i drugie wiosną są pod ochroną , szkoda mi ich , są albo w trakcie tarła albo krótko po nim ;-)
A pstrążek ładny ;-) z takich większych robię też seviche , czyli kawałki ryby marynowane w soku z limonki lub cytryny albo grapefruita ( zależy co mam pod ręką) z przyprawami i odrobiną młodej szalotki albo czewonej cebulki , żeby tylko nie była za ostra i nie zabiła smaku ryby :) pychota ;-)
A jeśli chodzi o lipienia to najlepiej smakuje świeżo złowiony zawinięty w folię alu. i upieczony w żarze ogniska ,przyprawy tradycyjnie ,sól pieprz biały i odrobina masełka .
Pieczenie bardzo krótkie tylko tyle żeby ryba była uduszona we własnym sosie ;-) gwarancja niezapomnianych doznań kulinarnych ;-)
Szczupaka natomiast polecam upiec w folii w żarze ogniska lub na rozgrzanych kamieniach z dodatkiem słoninki lub z odrobiną smalcu ,sól i pieprz oczywiście (polecam pieprz biały ) :) wyborne smaki ;-)
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2012, 21:01 przez borsukwacław, łącznie zmieniany 2 razy.
Oszczędzaj wodę , pij....Whisky .

Pomorska Grupa Knives
klusownik
Posty: 36
Rejestracja: 03 lut 2012, 15:45
Lokalizacja: 123
Płeć:

123

Post autor: klusownik »

123
Ostatnio zmieniony 06 mar 2012, 13:36 przez klusownik, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
zdybi
Posty: 435
Rejestracja: 01 lut 2009, 22:46
Lokalizacja: zachpom
Gadu Gadu: 9522989
Płeć:
Kontakt:

Post autor: zdybi »

Wygląda jak jakiś kiszony śledź :mrgreen:
http://lukaszzdyb.blogspot.com
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
klusownik
Posty: 36
Rejestracja: 03 lut 2012, 15:45
Lokalizacja: 123
Płeć:

123

Post autor: klusownik »

123
Ostatnio zmieniony 06 mar 2012, 13:37 przez klusownik, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Apo
Posty: 740
Rejestracja: 28 lis 2011, 17:36
Lokalizacja: Lasy Pomorza
Gadu Gadu: 3099476
Tytuł użytkownika: WATAHA Z POPRAWCZAKA
Płeć:

Post autor: Apo »

borsukwacław pisze:Moim ulubionym daniem rybnym w terenie jest surowy pstrąg potokowy :)
:shock: a pasożyty??
look deep into nature and then you will understand everything better

I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

klusownik pisze: P.S. Konieznie otworzcie puszke w domu :diabel2:
Złośliwe, dom potem będzie śmierdział nieziemsko!! Kumpel, który lata mieszka w Szwecji poleca otwierać puszkę pod wodą. A nawet powiedział, że niektóre linie lotnicze zabraniają przewożenia surströmming - jako pojemnik pod wysokim ciśnieniem!

[ Dodano: 2012-02-10, 15:05 ]
Apo pisze:
borsukwacław pisze:Moim ulubionym daniem rybnym w terenie jest surowy pstrąg potokowy :)
:shock: a pasożyty??
A mięso na surowo czyli poczciwy tatar? Do tego jeszcze surowe żółtko! Podwójne zagrożenie, ale jak znamy źródło.. a jakie pyszne :p
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
borsukwacław
Posty: 311
Rejestracja: 12 lis 2010, 17:58
Lokalizacja: Pomorze
Płeć:

Post autor: borsukwacław »

Apo pisze:
borsukwacław pisze:Moim ulubionym daniem rybnym w terenie jest surowy pstrąg potokowy :)
:shock: a pasożyty??
Badania wykazały że pstrąg potokowy może być nosicielem 18-tu gatunków pasożytów , z tego 2 mogą być groźne dla człowieka ;-) ja "wtranżalam " surowe pstrągi od 30-tu lat i nic :) może już mam jakiegoś obcego ale nic o tym nie wiem :shock:
Pzdr.
Oszczędzaj wodę , pij....Whisky .

Pomorska Grupa Knives
Awatar użytkownika
Apo
Posty: 740
Rejestracja: 28 lis 2011, 17:36
Lokalizacja: Lasy Pomorza
Gadu Gadu: 3099476
Tytuł użytkownika: WATAHA Z POPRAWCZAKA
Płeć:

Post autor: Apo »

acia1065 pisze:A mięso na surowo czyli poczciwy tatar? Do tego jeszcze surowe żółtko! Podwójne zagrożenie, ale jak znamy źródło.. a jakie pyszne :p
Nie jadam takich okropieństw! :533:
look deep into nature and then you will understand everything better

I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Apo pisze:
acia1065 pisze:A mięso na surowo czyli poczciwy tatar? Do tego jeszcze surowe żółtko! Podwójne zagrożenie, ale jak znamy źródło.. a jakie pyszne :p
Nie jadam takich okropieństw! :533:
Przecież to czyste białko!!
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
Apo
Posty: 740
Rejestracja: 28 lis 2011, 17:36
Lokalizacja: Lasy Pomorza
Gadu Gadu: 3099476
Tytuł użytkownika: WATAHA Z POPRAWCZAKA
Płeć:

Post autor: Apo »

Nie jadam po prostu nic na surowo, ot tyle w tym temacie (nie wliczam niektórych warzyw i owoców). Może to być czyste białko, whatever. Czysta to dla mnie jest tylko wódka ;)
look deep into nature and then you will understand everything better

I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
Awatar użytkownika
Zirkau
Posty: 1972
Rejestracja: 29 maja 2010, 09:38
Lokalizacja: Zirkau
Płeć:

Post autor: Zirkau »

ja tam lubię surowe ryby. I jak wykazały badania, picie wódki zmniejsza ryzyko zatrucia pasożytem :) ( warunek spożywane w jednym czasie). Ale nie wiele jest ryb smacznych.

pstrąg, lipień - ale wyciągnięte z niektóryhc wód. Pstrągi ze stawów, jezior mają już inny smak (jednak środowisko i pokarm ma również ogromny wpływ). Ale kiszonego śledzia bardzo chętnie spróbowałbym.

Ryby w terenie: lubię w ziołach, smażone na ognisku, w glinie. Duże ryby lepsze wędzone, szczególnie dość tłuste. Dlatego chudy szczupak lepiej wychodzi w maśle, lub zapiekany z boczkiem/sloninką.
Awatar użytkownika
wolfshadow
Posty: 1050
Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
Lokalizacja: Jaworzno
Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Płeć:
Kontakt:

Post autor: wolfshadow »

Zirkau, jak mówi imć Russak: "masełko to podstawa gdy mięso chude"
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
ODPOWIEDZ