Zamknięty przez: Tanto 2018-04-17, 18:02 |
Ulubione Piwo |
Autor |
Wiadomość |
Kobra

|
Wysłany: 2012-01-30, 23:01 Ulubione Piwo
|
|
|
Witam, zbliża mi się 18stka i chciałbym pierwszy raz wypić piwo a że chciałbym aby był to niezapomniany smak to podajcie nazwy swoich ulubionych piw |
|
|
|
 |
Dąb

Pomógł: 12 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Lut 2008 Posty: 959 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: 2012-01-30, 23:08
|
|
|
Vipa z biedronki se łyknij, bukiet smakowy zostanie ci w pamięci na długo. |
_________________ www.mjbushcraft.wordpress.com
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci " |
|
|
|
 |
Abscessus Perianalis
Dziki Dzik

Pomógł: 8 razy Wiek: 32 Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 966 Skąd: CK / Wa-wa
|
Wysłany: 2012-01-30, 23:14
|
|
|
Żurb, Perła chmielowa, Warka czerwona, Ciechan Miodowy (i w ogóle), Guinness, Dębowe mocne, Łomża, Okocim mocny, Okocim O.K. Beer, Koźlak(!). Jak bardzo mam ochotę w lecie to Gingers.
Pierwszy browar, niezapomniany smak. Tjaa. Coraz bardziej mnie rozbawiacie co niektórzy, no ale dobrym piwkiem się chętnie podzielę.
I idę spać marząc, że może wyzdrowieje do weekendu i rzeczonego będę mógł się w spokoju napić.
Czego i wam życzymy.
Edzia: Jak chcesz niezapomniany smak, to znajdź gdzieś piwko 'Jabłonowo'. Zapewniam Cię, że nie zapomnisz tego smaku.
Ofc mówię o jabłonowie z przed 6-8 lat wyglądało mniej więcej tak:
Teraz się cały browar ponoć popsuł i wypuszcza smaczne piwka. Gdzie te chmielowe jabole z dawnych lat? |
_________________ "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/ |
Ostatnio zmieniony przez Abscessus Perianalis 2012-01-30, 23:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
puchalsw
Skandynawski Oprawca

Pomógł: 20 razy Wiek: 46 Dołączył: 07 Lis 2009 Posty: 1826 Skąd: Zielona Białołęka
|
Wysłany: 2012-01-30, 23:21
|
|
|
Kobra napisał/a: | zbliża mi się 18stka |
Zdaje się, że "brakuje" ci jeszcze 2 lat.... albo dane w profilu masz niewłaściwe...
Jeśli jesteś niewprawiony, to z piwem lepiej uważaj:
 |
_________________ F..k it, I'll Do It Myself! |
|
|
|
 |
steppenwolf

|
Wysłany: 2012-01-31, 04:51
|
|
|
Żaden browar nie zapłacił mi za reklamę, więc nie mam zamiaru polecać jakiejkolwiek konkretnej marki.
Jeśli jednak coś miałbym zalecić w kwestii jakie masz pić piwo, to:
JASNE, ŻE CIEMNE! |
|
|
|
 |
Apo
WATAHA Z POPRAWCZAKA

Pomogła: 6 razy Wiek: 32 Dołączyła: 28 Lis 2011 Posty: 731 Skąd: Lasy Pomorza
|
Wysłany: 2012-02-02, 09:34
|
|
|
Specjal czarny! Dodatkowo Warka Strong, Dębowe Mocne, kiedyś Tyskie. |
_________________ look deep into nature and then you will understand everything better
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn! |
|
|
|
 |
Armat
Technokrata

Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 05 Sty 2011 Posty: 438 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-02, 11:00
|
|
|
Kobra, nie rozdrabniaj sie na jakies Tyskie, czy inne Warki.
Od razu na najwyzsza polke:
 |
_________________ It's not a bug, it's a feature!
Survival is no fun. If it is fun, that means you are camping. |
|
|
|
 |
puchalsw
Skandynawski Oprawca

Pomógł: 20 razy Wiek: 46 Dołączył: 07 Lis 2009 Posty: 1826 Skąd: Zielona Białołęka
|
Wysłany: 2012-02-02, 11:17
|
|
|
Armat napisał/a: | Od razu na najwyzsza polke: |
Tylko pamiętaj poprosić barmana, żeby ci poprychał kufel, tak jak ten na zdjęciu.
A na poważnie. Jak chcesz pić dobre piwo to celuj w gatunki niepasteryzowane, i najlepiej z małych/mniejszych browarów. Ja już tutaj wspominałem o Czarnkowie, ale jest wiele fajnych lokalnych browarów, które warto mieć na uwadze.
Trzymaj się z daleka od piw "popularnych". Masowa produkcja i niska cena nie idzie w parze z jakością. A dlaczego?
Nie wiem ilu z Was o tym wiedziało:
http://www.strefabiznesu....ielu-42454.html |
|
|
|
 |
yaktra
tropiciel/ fotograf

Pomógł: 5 razy Wiek: 57 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 833 Skąd: z krainy szaraka
|
Wysłany: 2012-02-02, 11:29
|
|
|
puchalsw napisał/a: | wspominałem o Czarnkowie |
Polecam, najlepiej w 0, 33L |
_________________ Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/ |
|
|
|
 |
Michal N
Metyl Podgrzybek

Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 1259 Skąd: Warszawa-Mokotów
|
Wysłany: 2012-02-02, 11:39
|
|
|
Moje pierwsze to było EB.
Oprócz już wymienionych, polecam Fischer Tradition i Glolsch. |
|
 |
Młody
161 crew

Pomógł: 12 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 911 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2012-02-02, 11:42
|
|
|
Jak mam smaki na bronka z "wyższej" półki to pijam Piwo Twierdzowe z Browaru Zamkowego.
Jeśli po prostu spotkanie w gronie znajomych, to mój ukochany ŻUBR.
No i pamiętaj, nie bier niczego w puszkach. |
_________________ Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/ |
|
|
|
 |
Prowler
motórzysta

Pomógł: 7 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 791 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2012-02-02, 12:30
|
|
|
Młody napisał/a: | to mój ukochany ŻUBR. | z żubrem strasznie to różnie bywa. Zależnie od partii. Jakiś czas temu jak było piwem roku był [...]. A teraz straszne wahania zależnie od partii. Było tak ,że się siekło 10 rogatych i rano zero dolegliwości , a teraz bywa tak ,że po 5 głowa rano boli. A różnica między partiami jest odczuwalna nawet w smaku jak dla mnie |
_________________ Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą
"boga nie ma jest motór"
kanał yt https://www.youtube.com/u...ew=0&shelf_id=0 |
|
|
|
 |
Młody
161 crew

Pomógł: 12 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 911 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2012-02-02, 12:48
|
|
|
Prowler, Zgadza się, idzie wyczuć pewne zmiany smakowe w zależności od partii. Ale nie są to kolosalne różnice więc ja dalej będę miłował te piwko .
Kobra, a może chciałbyś zostać abstynentem pierwotnym ? Same zalety. |
_________________ Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/ |
|
|
|
 |
birken1

Pomógł: 7 razy Wiek: 33 Dołączył: 11 Sty 2010 Posty: 772 Skąd: a różnie
|
Wysłany: 2012-02-02, 13:06
|
|
|
Ło kutwa co za temat
Mi ogólnie polskie piwo nie smakuje... choć Kasztelan całkiem OK był ( nie wiem jak teraz)
Apo napisał/a: | kiedyś Tyskie. | Tyskie hmmm... smak dzieciństwa
Młody napisał/a: | Kobra, a może chciałbyś zostać abstynentem pierwotnym ? Same zalety. | może nie same ale z pewnością cała masa...
Michal N napisał/a: | Moje pierwsze to było EB. | moje chyba też |
|
|
|
 |
Parthagas
kumpel staffików

Pomógł: 7 razy Dołączył: 28 Sie 2007 Posty: 763 Skąd: Mława
|
Wysłany: 2012-02-02, 14:04
|
|
|
Rodzimy Ciechan, Kasztelan niepasteryzowany, Łomża, browar Gontyniec - granaty w Kauflandzie. |
_________________ "Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Zirkau

Pomógł: 18 razy Wiek: 103 Dołączył: 29 Maj 2010 Posty: 1984 Skąd: Zirkau
|
Wysłany: 2012-02-02, 14:46
|
|
|
na dziś: Żywiec, Warka Strong (najlepiej jako grzaniec miodowo-korzenny) i Noteckie Ciemne niepasteryzowane.
W okresie ciepłym, preferencje lekko ulegają zmianie. |
|
|
|
 |
puchalsw
Skandynawski Oprawca

|
Wysłany: 2012-02-02, 14:49
|
|
|
Zirkau napisał/a: | W okresie ciepłym, preferencje lekko ulegają zmianie |
Aha! Czyli Karmi kolega pija?
|
|
|
|
 |
Michal N
Metyl Podgrzybek

Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 1259 Skąd: Warszawa-Mokotów
|
Wysłany: 2012-02-02, 15:38
|
|
|
puchalsw napisał/a: | Aha! Czyli Karmi kolega pija?
|
Kiedyś był Cooler . Może Reddsa Ale to nie o tym temat, bo to nie piwo
AP: po czerwonej Warce straszny kacur jest. |
Ostatnio zmieniony przez Michal N 2012-02-02, 15:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Zirkau

Pomógł: 18 razy Wiek: 103 Dołączył: 29 Maj 2010 Posty: 1984 Skąd: Zirkau
|
Wysłany: 2012-02-02, 15:38
|
|
|
nie, wtedy te same piwa tylko schłodzone. Czyli niby te same a jakze inne
A "Karmi", co to jest?
Edyta:
hihihaha, zapytałem Google. Oj niegrzeczny, niegrzeczny. Tego nawet moja Żmija nie pija. |
|
|
|
 |
thrackan
Manufaktura strużyn

Pomógł: 10 razy Wiek: 32 Dołączył: 16 Cze 2009 Posty: 936 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-02, 15:49
|
|
|
Popieram Puchala w tej kwestii. I polecam piwa:
- Ciechan: Maciejowy (pycha!) Miodowy i Pszeniczny - ten ostatni ma w niektórych partiach dodatkową przyjemną nutę malinową ale powinien być możliwie świeży i trzymany w lodówce w sklepie,
- Jagiełło Magnus + odmiany smakowe: Wiśniowy, Żurawinowy, Miodowy, Czekoladowy - ale jako piwa deserowe, bo są dość sycące,
- Krajan: Irlandzkie Zielone , Miodowy (jeżeli się jeszcze gdzieś uchowały, bo poszła plotka o upadku browaru),
- Łomżę Miodową (jako taki dobry standard),
- Fortuna: Czarne, Miodowa, Wiśniowe,
- Jabłonowo: "Piwo na miodzie gryczanym", Belfast, (ten browar naprawdę mocno skoczył z jakością do góry)
- Kormoran: Rześkie niepasteryzowane, Orkiszowe, Orkiszowe z miodem, Krzepkie, Warnijskie, Warmiak, Miodne
- Konstancin: Starodawne, Czarny Dąb
To tak na szybko
Jak na pierwszy raz to celowałbym w Ciechana Maciejowego/Jabłonowskiego Belfasta lub "Piwo na miodzie gryczanym" z ciemnych oraz Łomżę Miodową z jasnych (tu biorę pod uwagę dostępność tych piw). Mam nadzieję, że coś z tej listy znajdziesz u siebie. Nie powinieneś się na żadnym z nich zawieść, ale zawsze występuje "ryzyka gustu". Bo ten każdy ma własny
Poza tym, próbowałem tylko niewielką część dostępnych na polskim rynku rodzimych piwi pewnie znalazłoby się jeszcze sporo godnych polecenia.
[ Dodano: 2012-02-02, 18:15 ]
birken1 napisał/a: | Mi ogólnie polskie piwo nie smakuje... choć Kasztelan całkiem OK był ( nie wiem jak teraz) |
A próbowałeś czegoś z małych browarów? |
_________________ Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list |
|
|
|
 |
Razowiec

|
Wysłany: 2012-02-03, 23:42
|
|
|
A ja radzę Kobrze zacząć właśnie od sikaczy z telewizora. Wprawy nabierz w takich, to potem tym bardziej docenisz te regionalne.
Sam ostatnio przepadam za piwem o wdzięcznej nazwie "Piwo na miodzie gryczanym".
http://mojkufelek.blogspo...-najlepsze.html
W większych ilościach lubię "Irish Beer'a" - nie taki znowu drogi a dobry. I mam słabość do obrazka z etykietki
http://www.browarkormoran...Irish-Beer.html
Kiedy nie ma pod ręką sklepu z piwami regionalnymi to zwykle Perłę... |
|
|
|
 |
puchalsw
Skandynawski Oprawca

|
Wysłany: 2012-02-04, 00:07
|
|
|
Razowiec napisał/a: | Sam ostatnio przepadam za piwem o wdzięcznej nazwie "Piwo na miodzie gryczanym". |
Przyznaję! Bardzo wdzięczne w smaku. Też polecam. |
|
|
|
 |
Kobra

|
Wysłany: 2012-02-26, 14:15
|
|
|
No mój pierwszy post w którym napisałem że zbliża się 18stka i jakie powinno być moje pierwsze piwo to był tylko żart ale widzę że wzięliście to na poważnie
Napisaliście o piwach o których nigdy nie słyszałem w Lubelskich sklepach takowych nie ma. Jak ktoś będzie na lubelszczyźnie to polecam piwko lubelskie pils i mocne. Nie wiem czy są w innych regionach. Tylko jak zwykle zależy jaka partia się trafi bo nie które są super a w nie których koło dna czuć mocno spirytus. |
|
|
|
 |
yoger

Pomógł: 1 raz Wiek: 31 Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 209 Skąd: Drammen
|
Wysłany: 2012-02-26, 14:26
|
|
|
Ja ostatnio zasmakowałem w Czarnym z fortuny, ewentualnie pszeniczny minister. |
_________________ survivalist.pl - portal dla ludzi kochających naturę, survival i ambitniejszą turystykę |
|
|
|
 |
Balkon
Błotny Łazęga
Pomógł: 1 raz Wiek: 26 Dołączył: 09 Lip 2011 Posty: 86 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 2012-02-26, 16:19
|
|
|
Ja polecam Czarnego specjala. Jeszcze może być Żubr ale tylko ciemnozłoty i Pilsner Urquell. |
|
|
|
 |
|