Chili nie koniecznie terenowe

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Dodaję swój przepis na chili, oczywiście można gotować 30 minut, bo prawie wszystko z puszek, ale z tym daniem to tak jak z naszym bigosem. Jest lepsze jeśli go dłużej gotujemy czy odgrzewamy.
czerwona fasola z puszki
mielone mięso wołowe ( u mnie indycze)
2 - 3 czerwone papryczki chili
1 - 2 cebule
kilka łyżek przecieru pomidorowego
2 - 3 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skóry
2 szklanki rosołu
kukurydza z puszki (ja użyłam kukurydzy z papryką)
2 kostki gorzkiej czekolady
2 liście laurowe
kmin rzymski
oregano
sól, pieprz
Mięso podsmażyć na oleju z posiekanym chili, dodać cebulę, czosnek i przecier pomidorowy. Po dość mocnym obsmażeniu dodać pomidory i gotować dalej pod przykryciem. Po około godzinie wrzucić odsączoną fasolę i kukurydzę, dosypać przyprawy i gotować przez 2 - 3 godziny.
Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub z chlebem.

[ Dodano: 2011-11-29, 10:25 ]
Egonick pisze:Poszperałem i ... oto co znalazłem
http://www.papryfiutki.pl/foto.php
cudne :mrgreen:
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
ODPOWIEDZ