W dwuodcinkowym programie „Ja, jaskiniowiec” z serii „Ciekawość”, filmowiec Morgan Spurlock zabiera 9 osób w podróż do przeszłości. Czy współczesny człowiek jest w stanie poradzić sobie z życiem jaskiniowca?
Jak bardzo zmienił nas postęp cywilizacyjny? Wzbogacił, czy sprawił, że zatraciliśmy pierwotne instynkty pozwalające nam przeżyć? Czy przeciętny mieszkaniec miejskiej dżungli byłby w stanie przetrwać 10 dni w epoce kamenia łupanego?
W ciągu ostatnich dziesięciu tysięcy lat we wszechświecie nastąpiły zmiany na niewyobrażalną skalę. Od pojawienia się pierwszych osad w okolicach Ur i Catal Huyuk po najnowsze innowacje w dziedzinie medycyny, technologii, podróży i łączności. Żyjemy w świecie, który dla naszych przodków byłby kompletnie nierozpoznawalny. Jak bardzo przy tych wszystkich zmianach, które zaszły obok nas, zmieniliśmy się my, ludzie? Nasze ciała? Nasze umysły? Czy współczesny człowiek byłby w stanie poradzić sobie w erze kamienia łupanego? Czy pierwotny instynkt samozachowawczy, na co dzień wykorzystywany przez nas w bardzo małym stopniu, obudzi się, gdy będzie naprawdę potrzebny.
W ramach serii „Ciekawość” Discovery Channel postanowiło przeprowadzić eksperyment socjologiczny, z którego powstał dwuodcinkowy program o powrocie współczesnego człowieka do ery kamienia łupanego.
Tym razem, wspólnie z 9 innymi osobami, Spurlock postanowił przenieść się w przeszłość, aby przez 10 dni spróbować żyć tak, jak nasi przodkowie. Tak jak inni uczestnicy eksperymentu, jadł tylko to, co zebrał i upolował oraz ubierał się w to, co utkał i wygarbował. Za schronienie służyła im jaskinia, a do towarzystwa mieli tylko siebie. Podczas łowów korzystali jedynie z paleolitycznych narzędzi i technologii. I tak, kompletnie odcięci od świata zewnętrznego, starali się przeżyć. Nad przebiegiem eksperymentu czuwali specjaliści, którzy pilnowali by sytuacje i pojawiające się problemy były jak najbardziej autentyczne i realistycznie oddawały czasy, do których przenieśli się nasi jaskiniowcy.
..wczoraj obejrzałem i powiem, byłem pod wrażeniem. Polecam obejrzenie i podzielenie się własnymi przemyśleniami.