Zmajstrowałem sobie jakiś czas temu i opisałem pokrótce, niestety nie w formie tutoriala ale komuś się może przydać ta garstka informacji.
Link prowadzi poza forum:
Kołczan i dwuczęściowe strzały.
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Niecelne strzelanie w lesie niszczy strzały, kto ze mną strzelał ten wie. Skręcane strzały jakby nie patrzeć mają dodatkowy punkt narażony na usterkę, więc przy niecelnym strzale szanse na jej zniszczenie są większe, jedną już tak zepsułem. Strzelając celnie nie miałem żadnych problemów z nimi.Driver pisze:jak z celnością i wytrzymałością na łączeniu takich strzał
Na to Ci nie odpowiem bo wagę to mam tylko taką na którą żona jest wiecznie obrażonapuchalsw pisze:Fajne. W prawdzie nie moja bajka, (bawie się łukiem wschodnim, tradycyjnym) ale podoba mi się realizacja.
Mam pytanie. Jaka jest waga takiej strzały?
Mam maszynkę i sam strzały kleję. Alu strzały i strzelanie w lesie, trzeba mieć maszynkę bo zerwane lotki to standard.-chilli- pisze:wygląda bardzo fajnie
strzały kupione już gotowe i dopiero pocięte, czy składałeś je samodzielnie?
i jak z wytrzymałością? jakiej siły łuk?
To podobnie jak ja. Luk mam, strzelac umiem jako tako. Czy chodze co niedziele na strzelnice jak inni? - nie.Offtime pisze:A poważnie, strzelam ze zwykłymi tarczowymi, myśliwskie są w duchu "na wszelki wypadek" jak i cały łuk zresztą, łucznictwo jako takie mnie nie pasjonuje. Strzelam tylko tyle żeby być względnie z łukiem obytym.
Improwizuję coś zazwyczaj, co się wiąże z tym że po każdym strzelaniu praktycznie wszystkie strzały są do klejeniaArmat pisze:To podobnie jak ja. Luk mam, strzelac umiem jako tako. Czy chodze co niedziele na strzelnice jak inni? - nie.Offtime pisze:A poważnie, strzelam ze zwykłymi tarczowymi, myśliwskie są w duchu "na wszelki wypadek" jak i cały łuk zresztą, łucznictwo jako takie mnie nie pasjonuje. Strzelam tylko tyle żeby być względnie z łukiem obytym.
A w lesie do czego strzelasz? Nosisz ze soba tarcze slomiana/piankowa?
No i kolczan fajny. Wygodny jest na plecach, czy da sie go do pasa zamocowac?