Piła składana
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Piła składana
Uprzejmie informuję iż od czwartku 15 września w lidlu będzie do kupienia składana piła
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-9F3 ... _21303.htm
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-9F3 ... _21303.htm
-
- Gadu Gadu: 2987112
- Tytuł użytkownika: Kniejołaz
No więc dobra ludzie, dzisiaj zaopatrzyłem się w tą piłę i nawet zdążyłem ją wstępnie przetestować na kilku badylach grubości 4-5cm (grubszych niestety nie miałem w piwnicy) i jestem szczerze pod wrażeniem - spokojnie w kilka sekund taki badyl ustępuje. Przepiłowanie grubszych zajmie napewno trochę więcej czasu, ale co najważniejsze piła tnie czysto - ani razu się nie zaklinowała. Jakoś na dniach postaram się przeprowadzić testy na grubszych badylach ale jestem optymistycznie nastawiony po tym co widziałem. Odnośnie jej konstrukcji: plastik z którego zrobiono uchwyt piły jest gruby i dość twardy, tak więc nie trzeba się bać o to, że się w jakiś sposób uszkodzi czy połamie, gumiona rękojeść świetnie i pewnie spoczywa w dłoni, blokada moim zdaniem bardzo dobra (uważam, że jest znacznie lepsza niż dokręcana blokada w pile Fiskars). Sama głownia ma 1mm grubości i - jak głosi informacja na opakowaniu - wykonana jest ze stali węglowej, po wyjęciu z opakowania można zauważyć, że głownia pokryta jest jakimś olejem do konserwacji stali. Po wyjęciu piły z opakowania sugeruję jednak dokręcić lekko śrubę aby zlikwidować - delikatny bo delikatny, ale jednak - poziomy blade play. Zobaczymy jak będzie z jej wytrzymałością na dłuższą metę, ale myślę że i tu się nie zawiodę. W każdym razie polecam - myślę, że to bardzo dobra piła (zwłaszcza za takie pieniądze) mogąca spokojnie konkurować z o wiele droższymi piłami takimi jak Fiskars czy Laplander.
- taki robaczek
A jak się nie ma paragonu to też wymienią?wolf78 pisze: zanosisz złamana i dostajesz nową![]()
Pytam na wszelki wypadek bo mojej jeszcze nie uszkodziłem ale jednej uwaliłem końcówkę -jakieś 1cm (to znaczy "samo się pękło przy cięciu drewna") i może bym poradził właścicielowi co ma zrobić aby sobie załatwić nówkę bez zbędnych wydatków.
- taki robaczek
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
raczej z powodu innej grupy docelowej (nie netowej), Noname producenta, innej ceny - tak że ostatecznie nikt głośno nie narzeka, bo ne ma na co.wolfshadow pisze:Tyle, że nie widziałem jeszcze ułamanej piłki z LIDLA. Ale to chyba kwestia szerokości ostrza i zastosowanej stali.wolf78 pisze:a w przypadku piłki z lidla to nie działa
-
Przy nieumiejętnym używaniu każda piła się łamiewolf78 pisze:Tak i do tego lubią się ułamać

- taki robaczek
1) Złożony "Lidl" jest nieco większy od Fiskarsa
2) Ale za to po rozłożeniu dysponuje proporcjonalnie dłuższym ostrzem
3) O dziwo, z pomiarów wyszło mi, że ostrze Fiskars'a jest wykonane z minimalnie cieńszej blachy (około 0,05mm)
4) Różnica wagi wynosi 119g na korzyść Fiskarsa (ważone bez klipsa do paska):
Fiskars - 93g
Lidlowa - 213g
Oczywiście porównanie robione na tym krótszym modelu Fiskarsa (nr kat. 123830)
1) Złożony "Lidl" jest nieco większy od Fiskarsa

2) Ale za to po rozłożeniu dysponuje proporcjonalnie dłuższym ostrzem

3) O dziwo, z pomiarów wyszło mi, że ostrze Fiskars'a jest wykonane z minimalnie cieńszej blachy (około 0,05mm)
4) Różnica wagi wynosi 119g na korzyść Fiskarsa (ważone bez klipsa do paska):
Fiskars - 93g
Lidlowa - 213g
Oczywiście porównanie robione na tym krótszym modelu Fiskarsa (nr kat. 123830)
- taki robaczek
Po drodze z Lidla nic się nie napatoczyłopuchalsw pisze:robiłeś jakieś testy porównawcze w "akcji"?

Tradycyjnie "tknięty impulsem" poleciałem dzisiaj po południu i ją kupiłem a zaraz po powrocie walnąłem fotki i napisałem co i jak.
Jednym słowem - nie było okazji (i pewnie nie będzie aż do Zlotu).
Natomiast kol. Blizbor pisał na poprzedniej stronie, że testował i piłka "daje radę".
Kocham zwierzęta.
Są takie pyszne ......
Są takie pyszne ......
-
Testowałem wstępnie na badylach 4-5 cm ale były one suche/wysezonowane (i tutaj spisała się nie na zasadzie "daje radę" tylko świetnie) na "zielonym" drewnie nie miałem jeszcze okazji jej wypróbować, ale jak tylko będę miał okazję - możliwe, że jakoś na dniach - to zdam relację, chyba że ktoś mnie uprzedzi.
- Hiskiasz
- Tytuł użytkownika: Rafał
Dzięki za informacje o tej pile. Właśnie sobie ją zafundowałem w Lidlu. Wypełnia mi pewną lukę w ekwipunku, bo toporka też nie miałem.
Survival to sztuka przetrwania w przyrodzie, ale to czy przetrwamy ostatecznie zależy od Wszechmogącego Stwórcy i Pana tej przyrody (Psalm 121)
-------
www: http://rafaldlugosz.prv.pl/ZD/ZD.html
-------
www: http://rafaldlugosz.prv.pl/ZD/ZD.html
- wolf78
- Gadu Gadu: 2813508
Piły Fiskarsa występują w 3 wersjach przeznaczenia( do desek, suchego i mokrego drewna ) różnica polega w kształcie i długości uzębienia
są one też dostępne w 2 rozmiarach
ale o tym pewnie już większość z nas wie
.Do Panów Modów
może by tak przenieść to do działu o pile który to już istnieje i trochę wpisów jest .
Przepraszam czytających za byki i brak składni ale pisze lewą ręka i pomagam sobie ołówkiem trzymanym w zębach
Właśnie doczytałem ze tamten watek to opinie o fiskarsach ale fakt można by coś wykminić o piłce

Przepraszam czytających za byki i brak składni ale pisze lewą ręka i pomagam sobie ołówkiem trzymanym w zębach

Właśnie doczytałem ze tamten watek to opinie o fiskarsach ale fakt można by coś wykminić o piłce