mwitek. Masz chłopie talent. Napieraj dalej. Nie wiem, czy to u Ciebie świetne wyczucie klimatu, czy może gdzieś to podejrzałeś, ale ta pochwa to wręcz kanon.
Te pochwy szyje się na mocowanie do paska poziomo bądź pionowo.
Popatrz tutaj. Przypomina Ci to coś?
http://woodbiteknives.com/2009/03/custo ... aft-knife/

Gratuluje wyczucia.
Mi marzy się taka konstrukcja, tylko na razie nie mam dla niej odpowiedniego noża. Dodatkowo, chcę jeszcze umieścić na pochwie kieszonkę na małą ostrzałkę.
Teraz kilka uwag co do szycia. Popracuj nad wykonaniem, a zobaczysz jak Ci się będzie micha cieszyła na widok własnych wyrobów:
- dratwę woskuj przed szyciem. Możesz rozpuścić trochę stearyny ze świecy, i nasączyć nią dratwę. Wtedy będzie Ci się lepiej układała na szwach, zachowa taką samą grubość, i nie będzie się mechacić. Zainwestuj w białą i czarną dratwę. Często można już kupić częściowo woskowane dratwy. Ja jednak zawsze dodatkowo ją nasączam przed szyciem.
- staraj się stosować drobniejszy ścieg. Wtedy linie przeszycia wyglądają ładniej, płynniej.
- wykonując ścieg, warto zachować następującą kolejność.
a. Najpierw radełkiem do rowków, bądź tępym nożem stołowym wykonuję rowki w których będzie biegł ścieg.
b. Następnie radełkiem do dziurek (ma takie kółeczko z ząbkami jak w ostrogach) trasuję dziurki.
c. Następnie szydłem przebijam skórę na wylot. W grubych skórach, zamiast szydła wiercę wiertarka modelarską z założonym cienkim wiertłem. Robiąc otwory szydłem, czy wiercąc, pamiętaj o zachowaniu PIONU!!! Jeśli przekosisz, i z drugiej strony dziurka "ucieknie" Ci o jakieś 0,25-0,5 mm to będzie to widoczne jak na ściegu.
d. następnie poprawiasz rowki i przystępujesz do szycia.
Pamiętaj aby sprawdzać ułożenie dratwy po zaciągnięciu każdego szwu.
Po zakończeniu szycia, możesz szew delikatnie opukać lekkim młotkiem.
BTW: patent z wierceniem można stosować tylko w wypadkach, kiedy skóra jest sklejona przed szyciem.
Czym wycinasz skórę? Daj sobie spokój z nożami (jeśli takie stosujesz) - nawet jeśli są ostre, to szybko się tępią, i efekty tego widoczne są na krawędziach skóry. Najlepiej stosować noże tapicerskie z wysuwanym ostrzem, i często odłamywać stępione fragmenty.
Po przeszyciu, można krawędzie skóry przeszlifować papierem ściernym, a następnie wypolerować. Profesjonaliści mają do tego odpowiednie rylce