Kajak ma być składany, czy o konstrukcji sztywnej?
Składany w wersji budżetowej, i w warunkach domowych jest trudny do wykonania.
Jeśli o konstrukcji stałej, to co innego.
Najtaniej, będzie wykonać kajak grenlandzki. Czyli drewnianą ramę obszywamy płótnem, bądź nylonem, i całość jest pokrywana epoksydem... powstaje mocna powłoka, bardzo wytrzymała.
Czytałem ciekawą książkę (historia prawdziwa) o ojcu i synu. Ojciec projektował statki kosmiczne dla NASA, a syn "szył" kajaki w takiej właśnie technologi. Razem ze swoją żoną Innuitką i synkiem pływali po morzach północnych

Wpisz w googlach DIY Greenalnd kayak, i aż zaroi się od ilości wyników.
Zanim weźmiesz się za robotę, zastanów się czy to jest to co chcesz. Chłopaki pływają z powodzeniem na dmuchańcach, i koszt też nie jest duży.
Czasami warto mniej poświęcić czasu na zrobienie czegoś samemu, i cieszyć się naturą .... choć zdaję sobie sprawę, że satysfakcja z wykonania czegoś samemu jest niesamowita...
EDZIA: właśnie doczytałem Twojego nowego posta. No to kajak grenlandzki z płótna, albo nylonu pokrytego epoksydem i na do pokrowiec z kordury, sznurowany od góy. Nie łącz tego na stałe, ponieważ woda kiedy dostanie się pomiędzy warstwę kordury, i warstwę laminowaną spowoduje gnicie powłoki.
Zanim kupiłem kanu, czytałem o kajakach grenlandzkich. Podobno kajaki na których pływa się po morzach świetnie się trzymają. Ale te pływane po wodach słodkich, i mające powłokę z płótna zaczynają gnić po paru latach. Wtedy trzeba wymieniać powłokę.
EDZIA po raz 2gi: zapomniałem. Marcin Sochaj, z hobbo.net robi takie kajaki.
http://www.hobbo.net/index.html/Nasze%2 ... ki/55.html
Tutaj znajdziesz artykuł na temat wykonania. Może coś podpatrzysz.