Powinniśmy dyskutować, fakt sporo można wyciąć, ale ja modem nie jestem i co ma polecieć nie będę decydował.
Zirkau, papier toaletowy powinien się znaleźć jak Wilku napisał albo w racji żywnościowej, albo w "kosmetyczce". Nie ma co robić specjalnego wyjątku dla niego i umieszczać go na liście sprzętu który trzeba kupić.
Trzymajmy się tego co Wilku wytyczył, nocleg, kuchnia, narzędzia.
Moskitiera to dobry pomysł, ale to też rzecz podnosząca komfort, niekonieczna do przetrwania w głuszy zupełnie jak piłka.
Sylwester2091, pisze o lince, to z survivalowego punktu widzenia bardziej sensowne.
Na piłkę mamy 12zł, myślę że w tej samej cenie trochę sznurka można kupić.
Puchalsw, wyrzuciłbyś z listy piłkę a w części nocleg dodałbyś piąty punkt Linka ?
Też jest tam błąd z numeracją, NRC i Zadaszenie mają oba numer 3.
A jeszcze w temacie dyskusji o dyskusji.
W pierwszym poście stoi jak byk "Jeszcze się taki nie urodził coby wszystkim dogodził", więc nie ma co się spodziewać że dyskusja na temat tej listy szybko umrze, pewnie nawet nigdy, jak my się już wygadamy to pojawi się ktoś nowy z przepisem aby dobre było lepsze i tak to się będzie toczyć.
Co wydaje mi się dobrym pomysłem, acz nie wiem czy ludziom będzie się chciało, to jakbyśmy teraz zamiast szukać dziury w całym, skupili się na znajdywaniu okazji konkretnych zakupów elementów z listy.
Miki pisze że mu nerw przeszedł to może by wrzucił jeszcze raz tą czołówkę (Puchal nie kasuj kowboju jeden

) W piątek przyszedł do mnie czeski bedroll to też mógłbym parę fotek pyknąć i opisać. Zdjęcia porządne Austriaka i jak mu tam te szelki przerobić mogłyby być pomocne. Slaq też mógłby tego francuza wrzucić skoro go zaproponował.
Fajnie jak osoby zainteresowane listą mogłyby zobaczyć co się tak na prawdę kryje pod nią.
Ważną prośbą do modów byłoby tępienie dyskusji na zasadzie, nie ma sensu kupować X bo jak się dorzuci tylko troszkę drugie tyle to można kupić Y a te jest lepsze bo markowe. Jeśli coś się nie mieści w budżecie to nie ma sensu o tym mówić w ogóle....