Zrób sobie hamak...
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- puchalsw
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
ma 300cm
Po zawieszeniu, i obciążeniu hamak (zakładam, że hamak nie ma rozpórek na końcach) końce hamak naturalnie zwężają się i jeśli hamak będzie zbyt krótki, głowę i stopy będziesz miał wciśniętą między warstwy materiału.
Skoro masz 165cm wzrostu, trzymając się tych samych proporcji (wzrost/0.62=długość hamaka), hamak dla Ciebie powinien mieć: 266cm i 13 mm
Jeśli jednak, przeczytał byś ten wątek od początku, zauważył byś z pewnością, że TH zaleca:
Czyli nawet jeszcze krótszy... i lżejszy.
A wystarczyło tylko przeczytać temat od początku
Mam nadzieję że pomogłem

Po zawieszeniu, i obciążeniu hamak (zakładam, że hamak nie ma rozpórek na końcach) końce hamak naturalnie zwężają się i jeśli hamak będzie zbyt krótki, głowę i stopy będziesz miał wciśniętą między warstwy materiału.
Skoro masz 165cm wzrostu, trzymając się tych samych proporcji (wzrost/0.62=długość hamaka), hamak dla Ciebie powinien mieć: 266cm i 13 mm

Jeśli jednak, przeczytał byś ten wątek od początku, zauważył byś z pewnością, że TH zaleca:
Czyli w Twoim wypadku: 165 + 70 = 235.Treasure Hunter pisze:Bierzemy kawałek materiału w kształcie prostokąta. Szerokość mniej więcej 120-150 cm. To już zależy od tego czy chcemy być bardziej lub mniej „szczelnie” zamknięci w naszym hamaku. Długość materiału należy dobrać według wzoru: wzrost + 60-70cm. ( Taka długość ma być już po zszyciu zakładek- czyli wyjściowo powinno być: wzrost + 80-90cm)
Czyli nawet jeszcze krótszy... i lżejszy.
A wystarczyło tylko przeczytać temat od początku

Mam nadzieję że pomogłem
F..k it, I'll Do It Myself!
- Q_x
- Tytuł użytkownika: człowiek-samodział
Mam hamak ze związanej na końcach płachty tafty. Od supła do supła ma dokładnie 260cm (150 cm szerokości, taka była szerokość belki), ridgeline też idzie od supła do supła, ma równo 220 cm. Jest to wariant raczej krótki - znaczy na granicy wygody, potrzebuje więcej uwagi przy rozwieszaniu.
Mam hamak ze związanej na końcach płachty tafty. Od supła do supła ma dokładnie 260cm (150 cm szerokości, taka była szerokość belki), ridgeline też idzie od supła do supła, ma równo 220 cm. Jest to wariant raczej krótki - znaczy na granicy wygody, potrzebuje więcej uwagi przy rozwieszaniu.
- mwitek
- Tytuł użytkownika: nienachalnie młody
No przecież jest jak byk napisane jaka szerokość materiału.puchalsw pisze: Treasure Hunter napisał/a:
Bierzemy kawałek materiału w kształcie prostokąta. Szerokość mniej więcej 120-150 cm. To już zależy od tego czy chcemy być bardziej lub mniej „szczelnie” zamknięci w naszym hamaku. Długość materiału należy dobrać według wzoru: wzrost + 60-70cm. ( Taka długość ma być już po zszyciu zakładek- czyli wyjściowo powinno być: wzrost + 80-90cm)