Ja kupiłem te:
http://www.metaloplast.com.pl/_pop.prod ... =pl&id=223
a tu przykład zastosowania:

Kupiłem stalowe, z mosiężnymi się nie bawiłem.
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Offtime pisze:W Krakowie jest taka firma Metaloplas. Pogooglaj, przejrzyj ofertę, napisz ładnie do działu sprzedaży i może Ci sprzedadzą. Ja tam kupiłem dwieście nitów na tyle długich aby do kydexu pasowały. Przeglądając ofertę szukaj nitów o odpowiedniej długości i z 5mm dziurką. Kształtem czy wielkością kołnierza się nie przejmuj, łatwo to "przemodelować" zakładając nit na tulejkę 5mm i wkręcając w wiertarkę, odpalamy wiertarkę, przykładamy pilnik i "przemodelowujemy" kołnierz nitu
quote]
Tylko nie wiem, jak to będzie do skóry pasować :-/
Szczerze to jeszcae nie widziałem pochewki z nitami oczkowymi.
A tak wracając do tematu...
Skręcany nit nie potrzebny, i tak nikt tego rozkręcać nie będzie.dekster-11 pisze:hejtyniety pisze:a są takie pochewki, sam robiłemAno rzeczywiścieOfftime pisze:Jak poszukać na knajwsach to masę jest pochewek z oczkowymi, gdzie Ty patrzysz że nie widziałeś ?![]()
Całkiem fajnie wygląda
A widzisz gdzieś tam gwint?yoger pisze:A to nie jest jakaś nitonakrętkaOfftime pisze:Ja kupiłem te:
http://www.metaloplast.co...p?jez=pl&id=223? Tak wygląda przynajmniej.
Diabelny pumeks w jeleniu... Gdyby nie to, to byłby to mój ulubiony materiał.skiper pisze: Przy roży był odrostek czy nie? Bo ja wszystkie jakie spotkałem miały tam odrostek i niestety "pianka" wychodziła po odcieciu
Trzeba nam kierować się w stronę wytworów praojców, anie jakiś egzotykówpuchalsw pisze: Reniferów nam w Polsce potrzeba Panowie! Reniferów!
Hmmm... z porożem czy rogiem to zawsze jest jakiś problem. Może nie są to jakieś super materiały stworzone do noży, niewiem.puchalsw pisze:Klingi nie zrobię, bo nie mam obecnie kuźni. Może na wiosnę grilla przerobię
A nigdzie nie widziałem sprzedawanych pojedynczo rogów renifera odpowiednio dużych na pochwy do puukko (nie wspomnę o leuku). Może znasz źródło?
Resztę materiałów mam na warsztacie.