Nasze nowe zabaweczki :D
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Offtime
- Tytuł użytkownika: niedzielny harcerzyk
Generalnie to dobrze że pozagatunkowe trafiają na rynek, sporo niższa cena a ustępują chyba głównie detalami/estetyką? Sam kupiłem ostatnio pozagatunkowe dżinsy, jedna nogawka dłuższa od drugiej o około 5 milimetrów, cena o połowę niższa niż pierwszy sort, w noszeniu różnicy nie widać.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2010, 08:23 przez Offtime, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja kolekcja militariów
Casual Survival Blog
Forum internetowe nie służy dyskusji, co najwyżej wymianie poglądów.
- Pingwiniak
- Tytuł użytkownika: Szeregowy
Moja była super oprócz częsciowo zalepionej dziury 

Zapraszam na mój kanał YouTube:
https://www.youtube.com/user/Plushpingwin/videos
https://www.youtube.com/user/Plushpingwin/videos
- Młody
- Gadu Gadu: 9281692
Wreszcie przyszedł czas na zakup jakiegoś dobrego termosu, wybór padł na primusika tego co to kilka ludzi z forum posiada http://www.outdoorzy.pl/termosy-kubki-/ ... -075l.html wersja 0,7l
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
- puchalsw
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Pamiętaj tylko, żebyś nie używał zamknięcia z "klikiem" jeśli parzysz herbatę w termosie. Fusy potrafią zapychać korek. No chyba, że będziesz parzył herbatę z saszetki...
Podczas mycia, koreczek dokładnie rozkręcamy i suszymy!
Rewelacyjny sprzęt. Mój już trochę się poobijał, ale mu z tym do "twarzy"
Pamiętaj tylko, żebyś nie używał zamknięcia z "klikiem" jeśli parzysz herbatę w termosie. Fusy potrafią zapychać korek. No chyba, że będziesz parzył herbatę z saszetki...
Podczas mycia, koreczek dokładnie rozkręcamy i suszymy!
Rewelacyjny sprzęt. Mój już trochę się poobijał, ale mu z tym do "twarzy"

F..k it, I'll Do It Myself!
- Młody
- Gadu Gadu: 9281692
Dzięki za rady. Termosik jest po balkonowym teście i jestem mile zaskoczony, po 12 godz w temp od 0 do -3 stopni woda jest na tyle ciepła, że trudno utrzymać "palco-termometr" w kubku dłużej niż 5 s.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
- puchalsw
Ten primusik sprzedawany jest z dwoma korkami w komplecie. Tradycyjnym, i korkiem z przyciskiem.
Tradycyjny nie zapycha się. Ale ten z przyciskiem, potrafi zapchać się, i herbata wylewa się znacznie wolniej. Potrafi to być denerwujące.
Jednak jak dla mnie, mimo tego, ten drugi korek jest bardzo wygodny w użyciu, i dlatego ten częściej stosuje to rozwiązanie.
A z termosem to u mnie jest tak, że Doczu nauczył mnie, żeby mieć termos z herbata na rano gotowy. Jak człowiek zziębnięty wstaje, to nie trzeba się spieszyć z odpalaniem kuchenki i gotowaniem wody.
Można chlusnąć kubek ciepłej herbaty, coś przegryźć i ruszać w drogę.
Tradycyjny nie zapycha się. Ale ten z przyciskiem, potrafi zapchać się, i herbata wylewa się znacznie wolniej. Potrafi to być denerwujące.
Jednak jak dla mnie, mimo tego, ten drugi korek jest bardzo wygodny w użyciu, i dlatego ten częściej stosuje to rozwiązanie.
A z termosem to u mnie jest tak, że Doczu nauczył mnie, żeby mieć termos z herbata na rano gotowy. Jak człowiek zziębnięty wstaje, to nie trzeba się spieszyć z odpalaniem kuchenki i gotowaniem wody.
Można chlusnąć kubek ciepłej herbaty, coś przegryźć i ruszać w drogę.
- puchalsw
No a 0.5L to za mało
. Wypijesz dwa kubki, i po ptokach.
Jak dla mnie 0,75L jest w sam raz. Herbata przygotowana wieczorem, wystarcza mi na rano, i jeszcze dwa kubki przed południem.. Ewentualnie termos nabity rano, daje mi ciepły płyn w ciągu dnia, aż do czasu rozpoczęcia dłuższego biwaku tego samego dnia.
No a 0.5L to za mało

Jak dla mnie 0,75L jest w sam raz. Herbata przygotowana wieczorem, wystarcza mi na rano, i jeszcze dwa kubki przed południem.. Ewentualnie termos nabity rano, daje mi ciepły płyn w ciągu dnia, aż do czasu rozpoczęcia dłuższego biwaku tego samego dnia.
- Michal N
- Gadu Gadu: 9361862
- Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
Trochę dziwne to pytanie, bo jak sam piszesz, że masz 0,5 to możesz sobie odpowiedzieć czy Ci starcza, czy potrzebujesz ciut większy.Zirkau pisze:jaka pojemność wg was użyteczna? 0,5 czy 0,75l. ? Bo 1l to na pewno dla mnie za dużo. Obecnie mam 0,5 i jakoś się nauczyłem z tym żyć. Ale....no właśnie, i stąd to pytanie.
Moim zdaniem 0,75 był by najbardziej optymalny, ale chyba nie będziesz kupował nowego dla 250ml więcej.
Zależy jeszcze jaki typ aktywności uprawiasz:
-gdy zależy Ci na napieraniu jak najwięcej w ciągu dnia to lepszy większy bo nie tracisz czasu na uzupełnianiu zawartości
-gdy lubisz częściej się zatrzymywać to wtedy mniejszy.
EDYTA: ubiegli mnie

Puchal ma rację. Mam ten sam termos i wiem o czym mówi. Korek jest tak zbudowany, że fusy go zatykają, dlatego parzę w torebkach. Czasem jednak kupuję sobie jakąś przednią herbaciure w herbaciarni i zatykanie korka bywa irytujące.Ciek pisze:Problem z fusami brzmi jak science -fiction
Termosik jest ok.
Młody wlewaj zawsze wrzątek i odstawa na 10 - 20 minut co by "ogrzać" ów termos. Później znowu wrzątek i herbatę ;]
Będzie dłużej trzymał ciepło.
Przy -15, -20 tak długo to on już nie trzyma, ale efekt jest nadal zadowalający.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2010, 12:53 przez slaq, łącznie zmieniany 1 raz.
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Mam 0,5l, w którym jak rano zrobisz herbatę, to w południe jest już ciepła, a wieczorem zimna. A to nie jest to czego oczekuję od termosu. Jak będzie dłużej trzymał ciepło, to pewnie chętniej będę z niego dłużej pił.Michal N pisze:Trochę dziwne to pytanie, bo jak sam piszesz, że masz 0,5 to możesz sobie odpowiedzieć czy Ci starcza, czy potrzebujesz ciut większy.
Więc muszę/chcę kupić coś nowego i lepszego jak już.A że dobry termos nie kosztuej 10 zł, nie chcę kupować dwóch by się przekonać.
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Kosa, twoim sposobem traci się kilka/kilkanaście stopni temperatury do ogrzania menażki oraz przy przelewaniu.To już lepiej pić herbatę z torebki, przecierpieć fusy, albo zainwestować w zaparzacz kulkowy do herbaty i uciąć mu łańcuszek:

Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
- Qasz
- Gadu Gadu: 1987028
- Tytuł użytkownika: Tata psychopata
Dobrze więc ja się grzecznie zapytam (zapewne wprowadzając ferment) jak bardzo różni się ten egzotyczny termos w trzymaniu temperatury od normalnego (z wkładem szklanym) - jest jakaś porażająca różnica? czy jest to po prostu fanaberia dla tych którzy maja więcej "floty" i chcą zrobić "blink-blink" przed kolegami na zlocie *.* ?
Lotus Turbo Challenge II
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
Z moich doświadczeń wynika, że szklany w porównaniu ze stalowymi lepiej trzyma (szczególnie w porównaniu do tych tańszych) ale jest cięższy, nie mówiąc o tym że trzeba na niego uważać. (stalowym to i rzucać można jak frustracja dopadnieQasz pisze: jak bardzo różni się ten egzotyczny termos w trzymaniu temperatury od normalnego (z wkładem szklanym)

Qasz pisze:maja więcej "floty" i chcą zrobić "blink-blink" przed kolegami na zlocie *.* ?
Nikt nie robił tak na zlocie, więc co?
Chciałeś błysnąć ?
Następny fakir.
Wkład szklany dłużej trzyma ciepło, ale jest kruchy.
Utłukłem ze dwa takie termosy w życiu - upadły na bok zwyczajnie.
Możesz sobie kupić za 15 zł w tesco czy innej biedronce - termos.
Ciepły płyn gwarantowany przez 2 h, przy -10*
Zatem powodzenia.
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Z termosami nie ma reguły. Kupiłem w zwykłym sklepie z art. kuchennymi termos Berghoff. Przez kilka lat służył dobrze, Wrzątek wlany przy -10* po 24 godzinach był wciąż na trochę ciepły (ok. 45*). Nie wiem, jak się spisują Primusy w takich warunkach, ale ten wynik uznaję za całkiem niezły. Berghoff niestety poległ w walce - niedawno się rozszczelnił i traci ciepło po 6 godzinach w temp. pokojowej.slaq pisze:Możesz sobie kupić za 15 zł w tesco czy innej biedronce - termos.
Ciepły płyn gwarantowany przez 2 h, przy -10*
Zatem powodzenia.
Edit: ten "Berghoff" o pojemności 1L kosztował coś ok 30zł.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2010, 14:32 przez thrackan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
Mój Primus spisuje się podobnie. Nie wiem dokładnie jaka jest temperatura, ale rankiem herbatka jest zadowalająca.
Mam też taki z tesco i jest to zwykła bieda
Ostatnio byłem z Grzymosławem na spacerku i ów osobnik nie był zachwycony "podobnym" termosem.
Nie wykluczam, że może się "trafić" dobry egzemplarz z tesco.
Mam też taki z tesco i jest to zwykła bieda

Ostatnio byłem z Grzymosławem na spacerku i ów osobnik nie był zachwycony "podobnym" termosem.
Nie wykluczam, że może się "trafić" dobry egzemplarz z tesco.
- puchalsw
Qasz, oj chyba dawno termosu nie kupowałeś...
Jeśli chcesz zrobić przed kolegami "blink-blink" to właśnie taki ze szklanym wkładem (produkują jeszcze takie?) włóż do wora, przetargaj po bezdrożach, zrzuć razem ze szpejem parę razy na ziemie, i wtedy przy ognisku pokaż kolegom termos...
Jeśli wkład twojego termosu nadal nie będzie rozbity, to wszyscy zebrani zrobią "blink-blink"...
A jeśli Primus wydaje Ci się "egzotyczny", w "kerfuże" lub Lidlu kupisz termos z wkładem metalowym za część tej kwoty.... Często są to modele dorównujące w utrzymywaniu temperatury, markom "egzotycznym"
Jeśli chcesz zrobić przed kolegami "blink-blink" to właśnie taki ze szklanym wkładem (produkują jeszcze takie?) włóż do wora, przetargaj po bezdrożach, zrzuć razem ze szpejem parę razy na ziemie, i wtedy przy ognisku pokaż kolegom termos...
Jeśli wkład twojego termosu nadal nie będzie rozbity, to wszyscy zebrani zrobią "blink-blink"...
A jeśli Primus wydaje Ci się "egzotyczny", w "kerfuże" lub Lidlu kupisz termos z wkładem metalowym za część tej kwoty.... Często są to modele dorównujące w utrzymywaniu temperatury, markom "egzotycznym"