Plecak do 200zł.
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Plecak do 200zł.
Potrzebuje plecak 40l-50l. cena do 200zł. Kolor typowo leśny. Co polecacie.
Re: Plecak do 200zł.
Na tym forum Janysport PW 50 ma zagorzałych fanów.MUSTAFA89 pisze:Potrzebuje plecak 40l-50l. cena do 200zł. Kolor typowo leśny. Co polecacie.
http://ngt.pl/641,janysport-grot-pw50.html
i kosztował niegdyś niewiele ponad 200 zł (dla niego warto przekroczyć wyznaczoną sobie granicę cenową

Ale teraz (chyba) jakby stał się mniej dostępny (i ponownie chyba) ciut droższy.
Warto jednak poszukać bo to fajny i wytrzymały wór.
Może bezpośrednio do Janysporta napisać?
Zastanawiałem sie nad PW 50 ale cena na allegro ponad 300zl zniechęciła mnie licytowałem PW 75 ale zrezygnowałem bo wydaje mi się za duży na moje potrzeby. (dla zainteresowanych aukcja jeszcze trwa cena cos ponad 170zł). Myślałem o Alice Medium ale to chyba zły pomysł. Chociaż podoba mi się to że w Alice worek nie przylega bezpośrednio do pleców i chyba dzieki temu nie ma sie mokrych pleców chociaż mogę być w błędzie.
A może Helikon? Ostatnio popularnosc zdobywa..
http://allegro.pl/item394015560_plecak_ ... iowka.html
http://allegro.pl/item394015560_plecak_ ... iowka.html
Na razie zdążyłem go "pokatować" tylko na jednym krótkim wyjeździe - jednodniówka, kilkanaście km po bezdrożach (chaszcze, podmokły las) i wielokrotnie razy tyle jazdy PKS-em oraz trochę stopem:-) Pogoda b. zmienna (upał i deszcz). Plecak był wyładowany mniej więcej w 50%. Trudno po jednym wyjeździe kusić się o poważne oceny, ale na razie mam następujące spostrzeżeniaaciepk pisze:W ALICE worek nie przylega do pleców gdy nosisz plecak wraz ze stelażem...
Ten plecak helikonu posiada nordwest, jego zapytaj może już trochę go katował... bo z jakością rzeczy z helikonu bywa różnie, mają odzież M-65 która potrafi wytrzymać tyle co oryginały, ale i szmelc się trafia.
1) nosi się bardzo przyjemnie, pasy i szelki są OK, natomiast mankamentem jest brak usztywnienia pleców - zamierzam sobie włożyć tam przynajmniej kawałek karimaty.
2) przyzamkach błyskawicznych przepuszcza wodę podczas marszu w intensywnym deszczu
3) wykonanie systemu taśm jest niestaranne, niektóre są przyszyte troszkę wężej
4) elementy plastikowe są kiepskiej jakości - jedna klamerka mi się nadłamała (ale w miejscu bez znaczenia)
Nie mam wielkich oczekiwań co do jakości tego plecaka (cena 119 zł), ale na moje potrzeby jest idealny. Na jednodniowe wyjazdy zabieram dość dużo sprzętu, bo są to wyjazdy w celu obserwowania ptaków i innych zwierząt - zawsze biorę lornetkę (czasem też drugą dla towarzyszącej panny) , atlas (czasem kilka), termos z kawą - bo wyjazd jest o świcie, ponadto potrzebne jest miejsce na odzież zdejmowaną w trakcie wędrówki, bo np. w maju temperatura potrafi się wahać od zera nad ranem do dwudziestukilku w południe i wyrusza się w bluzie i swetrze, a wraca się w samym T-shircie. Do tej pory używałem cywilnych plecaków 32-35 l, i czasem troszkę miejsca brakło. Bardzo mi się spodobała w ogóle idea systemu MOLLE - do tej pory nie miałem nic z tej kategorii, a rozwiązuje to wiele problemów mikro-logistycznych. Przyda się też na wyjazdy 2-3 dniowe.
- Tanto
- Administrator
- Gadu Gadu: 1743064
Zastanów się nad 'kwadratową' karimatą BW. Po złożeniu jest grubsza od standardowej, ale może to być plus, bo bardzej będzie likwidowała uwieranie bagażu w plecy. A największym plusem jest to że można ją rozłożyć i wyciągnąć zmęczone kościnordwest pisze: 1) nosi się bardzo przyjemnie, pasy i szelki są OK, natomiast mankamentem jest brak usztywnienia pleców - zamierzam sobie włożyć tam przynajmniej kawałek karimaty.

"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
- cyntelfuga
- Gadu Gadu: 5673246
Może coś ze stajni Wolfganga ? - http://wolfgang.pl/?p=shop&product_id=32
Ja sam przymierzam się do zakupu plecaka Guide do używania na co dzień w mieście i na jakieś dłuższe spacery.
Ja sam przymierzam się do zakupu plecaka Guide do używania na co dzień w mieście i na jakieś dłuższe spacery.
mam dwa małe Wolfy i co jak co ale na szwy czy w ogóle jakieś wady materiału narzekać nie mogę, jednego używałem około 10 lat na co dzień na studiach a potem do pracy, zmienilem go tylko dlatego że się znudził, drugi ma za sobą jakieś 3 lata i nie widać na nim żeby coś się mu pruło etc. Jak dla mnie minus Wolfgangów to zle przyszyte szelki i bardzo mała pakownośc pomimo deklarowanej pojemności, a do tego model Ekspert jest cholernie ciężki sam w sobie.aciepk pisze:Wolfgangi są spoko, choć niestety ich słabym punktem są dość szybko prujące się szwy... No i kolory trochę mało survivalowo-militarne. Zbyt jaskrawe dodatki itp.
A co do kolorów to kwestia gustu i potrzeb

- cyntelfuga
- Gadu Gadu: 5673246
odświeżę troszkę temat - szukam plecaka do pracy-ok. tygodniowe wyjazdy, musi się zmieścic laptop oraz ciuchy na taki wyjazd (więcej niż do lasu-w pracy nie będę przecież capił) oraz na 2/3 dniowe wycieczki, często wędkarskie,
Mam zamiar kupic go sobie pod choinkę
, znaczy się w grudniu i liczę na posezonowe promocje, a cena jaką chcę za niego zapłacic to ok.200zł
Moje wymagania to:
-ok. 35l
-stonowane kolory, choc niekoniecznie "jedynie słuszne", np. bordowe czy niebieskie wstawki mi nie przeszkadzają, byleby nie były za jaskrawe ,odpadają także wszelkie kamuflaże
-koniecznie z dolną komorą (ma się w niej zmieścic śpiwór lub polar/windstoper
-komora główna ma miec wymiary min. 28x39cm (są to wymiary karimaty BW, oraz zbliżone do laptopa 15,4')
-po bokach koniecznie min po 2 pasy do kompresji (muszę do czegoś wędki przypinac)
-mile widziane pasy na spodzie/wierzchu plecaka
-mile widziane dodatkowe kieszonki/organizer
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Mam zamiar kupic go sobie pod choinkę

Moje wymagania to:
-ok. 35l
-stonowane kolory, choc niekoniecznie "jedynie słuszne", np. bordowe czy niebieskie wstawki mi nie przeszkadzają, byleby nie były za jaskrawe ,odpadają także wszelkie kamuflaże
-koniecznie z dolną komorą (ma się w niej zmieścic śpiwór lub polar/windstoper
-komora główna ma miec wymiary min. 28x39cm (są to wymiary karimaty BW, oraz zbliżone do laptopa 15,4')
-po bokach koniecznie min po 2 pasy do kompresji (muszę do czegoś wędki przypinac)
-mile widziane pasy na spodzie/wierzchu plecaka
-mile widziane dodatkowe kieszonki/organizer
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Może:
Fjord Nansen Hakon 40
http://www.fjordnansen.pl/site/?mod=off ... 2&prod=263
albo
Salewa Summit 36
http://www.bartsport.pl/plecaki-srednie ... ?v=4930687
Fjord Nansen Hakon 40
http://www.fjordnansen.pl/site/?mod=off ... 2&prod=263
albo
Salewa Summit 36
http://www.bartsport.pl/plecaki-srednie ... ?v=4930687
https://www.instagram.com/whittling_bushcraft/
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
- Rzez
- Gadu Gadu: 2437677
- Tytuł użytkownika: F&L
Salewa, seria Summit - dobra wentylacja, dostęp od dołu, pokrowiec przeciwdeszczowy, nie najgorszy material, stonowany szaro-czarny kolor. Z niepokojących rzeczy - z powodu krzywizny stelaża faktyczna pojemność jest mniejsza, cienkie paski szelek (ale w sumie dużo się w nim nie nosi), przykrótkie troki.
Z innych przyjrzyj się plecakowi Wisport Climber. Cordura, dojścia od dołu nie ma, ale jest od boku, przyzwoity system nośny + wyjmowalny pas biodrowy, długie troki, serwis i producent w Polsce. Pojemność odpowiednia. Przy jakiejś zniżce powinieneś go za 250 zł dorwać.
Z innych przyjrzyj się plecakowi Wisport Climber. Cordura, dojścia od dołu nie ma, ale jest od boku, przyzwoity system nośny + wyjmowalny pas biodrowy, długie troki, serwis i producent w Polsce. Pojemność odpowiednia. Przy jakiejś zniżce powinieneś go za 250 zł dorwać.
,,I don't know what's wrong with me, but I love this shit.''