To już jesień

Relacje, zaproszenia i pomysły na ...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Hillwalker
To już jesień

Post autor: Hillwalker »

Idealna pogoda do wędrówki – nie pada, prawie nie ma wiatru i niebo jest pochmurne, dzięki czemu różnice temperatur np. między leśną ścieżką a rozległą polaną, nie są wielkie. Aura dopisała.

Dłuższy postój urządziłem w schronisku PTTK na Przegibku. Dziewczyna wydająca posiłki i napoje, oznajmiła: „Uważajcie na niedźwiedzie. Podchodzą pod samo schronisko, jak wyrzucimy obierki”. :shock:

Gdybym akurat jadł, kęs stanąłby mi w gardle, na szczęście piwo łatwo wchodzi, więc... To zawsze jest kiepska informacja, szczególnie dla samotnego turysty. Jak się okazało, trójka mężczyzn zamierzała wejść na Wielką Rycerzową, więc wyszedłem wkrótce po nich. Zawsze to raźniej.

W Beskidzie Śląskim spotkanie misia jest skrajnie nieprawdopodobne, w Beskidzie Małym- niemożliwe. Tutaj, w Żywieckim, czasami się zdarza, szczególnie przy granicy ze Słowacją, gdzie rosną niezbyt często odwiedzane lasy. Mimo to, nie spodziewałem się takiego zagrożenia.

Drogę do Bacówki na Rycerzowej odbyłem, wesoło pogwizdując i czasem tłukąc kijkami o siebie. Niedźwiedzia lepiej nie zaskoczyć swoją obecnością.

Na miejsce noclegu dotarłem dość wcześnie, dzięki czemu bez trudu zająłem miejsce w dziesięcioosobowym pokoju. Niespodziewanie, wieczorem okazało się, że wszystkie łóżka są zajęte. Frekwencja dopisała, niestety. Turyści i turystki. Piechurzy i rowerzyści.

Obok Bacówki postawiono solidny, duży wigwam. Ruszając rankiem na szlak, wyraźnie słyszałem chrapanie. Człowiek? A może miś?

Trasa: Rycerka Dolna – czarny szlak: Praszywka Wlk – Bendoszka Wlk – PTTK Przegibek – czerwony i niebieski: Majcherowa – Rycerzowa Wlk – Bacówka (nocleg) – czerwony szlak: Mlada Hora – Rycerka PKP.

Mała galeria: http://hillwalker.fotosik.pl/albumy/790026.html Pokaz slajdów klik
Awatar użytkownika
slaq
Post autor: slaq »

Ano jesień :-D

Wczoraj z Jackiem przy piwku też żeśmy gadali o wypadzie w góry. Pogoda zacna, jesień to się zaraz skończy 8-)

Fajny wypad ;-)
Pozdrawiam
yang
Tytuł użytkownika: Szyszkownik
Post autor: yang »

Fajne na zdjęciu było to Tipi. No i w ogóle fajna wyprawa. Zazdroszczę.
Anabasis
Awatar użytkownika
yaktra
Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf

Post autor: yaktra »

Hillwalker foty ekstra.
Następnym razem przy tipi chcę widzieć Irokeza - najlepiej kiedy będzie to Magua. Nooo, może być wojownik Wężów - Rączy Jeleń.
Myślę, że potrafisz GO stworzyć tak orginalnie jak owe tipi.
Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
Awatar użytkownika
Hillwalker
Post autor: Hillwalker »

Tipi to niestety nie moje dzieło. Podobało mi się, było naprawdę duże.
Irokeza nie znam żadnego. Pamiętam czasy, kiedy sporo ich chodziło po miastach, w glanach ;-) Chyba wylądowali w rezerwatach.
" YOU create your own reality "
kmicic
Post autor: kmicic »

Tak, założyli Podstawowe Komórki Społeczne.
"Naśladownictwo- sobowtór oryginalności" Tadeusz Konwicki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy, wyprawy oraz spacery”