http://gotowanie.onet.pl/1626453,,grzyb ... tykul.html
"(...) Grzyby świetnie zastępują mięso, bo tak jak ono mają dużo doskonałej jakości białka (...)"

Jak to w końcu jest z tymi grzybami? Ktoś może wie???
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Wszystko jest kwestią konsystencji. "Szkielet" owocnika stanowi chityna, której nie trawimy. Jeśli grzyb ładnie wygląda na talerzu to przez nasz układ pokarmowy w większości nienaruszony przeleci. W grzybku rozgotowanym te chitynowe komóreczki pękają. Dodatkowo im bardziej grzybek rozdrobniony tym lepiej (sosiki grzybowe rządzą).babajaga pisze:Jak to w końcu jest z tymi grzybami? Ktoś może wie???
Wobec takiej pomyłki zrobię wykop na złotą łopatę i kilof od razu - nie radzę spożywać z alkoholem borowików ponurych, ceglastych (ceglastoporych) to nie dotyczy (sprawdzone na sobieSzyszka pisze:BOROWIKÓW CEGLASTYCH NIE WOLNO SPOŻYWAĆ Z ALKOHOLEM!