Dlaczego kupiłem ten plecak, a nie inny? Na początku miałem kupić Rosomaka 32, ale jak się dowiedziałem, że zlikwidowano kieszeń na camela to mi się odechciało jego kupna. Potem pomyślałem o patrol-packu z systemu SPEAR, ale mi odradzano, następnie wpadłem na pomysł kupna cywilnego ILBE AP, czyli plecaka Charlie z Arc'Teryx'a, ale nie znalazłem żadnej pasującej mi wersji kolorystycznej, zatem pozostał mi sam ILBE AP.
Plecak jest wykonany z cordury 725d w kamuflażu MARPAT wodland i wykończony jest materiałami w kolorze coyote brown (Wcześniejsze wersje były wykończone w kolorze czarnym). Pojemność wynosi ok 30L, podwójna warstwa cordury na dnie i oczko kaletnicze do drenażu, taśmy (Coś jak wiatrołapy pod suwakami w kurtkach) pod suwakami.
Z przodu plecak wygląda tak (Wyraźnie widać PALSy na froncie i suwak kieszeni):

A z tyłu tak (Jak widać tył jest praktycznie cały w kojocie), widać pasek piersiowy i gumki przytrzymujące wężyk camelbaka, pas biodrowy jest schowany:

Przejdźmy do wnętrza. Komora główna wygląda tak:

Na dnie widoczny jest druga warstwa cordury.
Na materiale oddzielającym komorę główną od kieszeni zewnętrznej naszyta jest metka:

A od strony plecowej znajduje się kieszeń na camelbaka, laddery do montażu kieszeni na radio i suwak dzięki któremu mamy dostęp do usztywnienia pleców:

Usztywnienie jest strasznie ciężko wyjąć i na dole pleców jest odpowiednio wyprofilowane, aby schowany pas biodrowy (O którym za chwilę) nie pogarszał komfortu noszenia:

Skoro jesteśmy już przy kieszeniach to zajrzyjmy do kieszeni zewnętrznej. Jest ona zaskakująco duża, mieszczą się tam spokojnie stosunkowo grube teczki formatu A4:

A teraz obiecany pas biodrowy.
Na dole pleców jest miejsce pod którym można schować nieużywany pas biodrowy, a usztywnienie ma wnękę na samym dole w którą chowa się złożony pas biodrowy:

No to jeszcze trochę zewnętrznych detali.
Na szczycie plecaka znajdują się wyjścia:
-Przy plecach na rurkę camelbaka (Widać także uchwyt do przenoszenia w ręce wykonany z dwóch zszytych ze sobą taśm o szerokości 25mm)

-Na froncie są wyjścia prawdopodobnie na antenę i słuchawkę radia

Widok na podwójne dno i oczko kaletnicze:

I pora na podsumowanie:
Zalety:
+Zaskakująco wygodny jak na plecak przeznaczony do noszenia na balistyce, nawet przy dużym obciążeniu
+Pojemność w sam raz jak na kilku dniowe wypady i do szkoły
+Chowany pas biodrowy
+Raczej nie przemaka, a jak już przemoknie to wszystko wycieka bez problemu
+Dużo kojota

Wady
-Cena
-Stały pas piersiowy
-W lato będzie zapewne taka sama sytuacja jak z PP-25 czyli będzie gorąco w plecy
-Strasznie głośne fastexy
-Kojot strasznie łatwo łapie brud