5 gatunków drzew, z których składałby się wymarzony las
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Sándror Márai
„O wszelkich lasach, szczególnie iglastych.”
W lasach jest coś wstrząsającego, szczególnie w lasach iglastych. Poraża nie tylko ich ciemne i konsekwentne milczenie, głęboki cień, katedralna wyniosłość i nabożne skupienie. Wstrząsająca jest wola życia, poprzez którą wieki las wyraża siły natury. Pomyślmy tylko, jakież to siły i zamysły budowały setki tysięcy pięćdziesięciometrowych drzew iglastych! Co sama natura zmarnowała w nasionach, pylnikach, znamionach, w próbach, w słońcu, w deszczu i w wietrze, zanim powstał taki las! I jakże świadomy swojego celu, i jakże milczący jest ten byt, który nie chce niczego innego, niż tylko być, tylko rosnąć i trwać przez stulecia, w całej pełni wyrażając siebie, oddychając, odpowiadając światu – a jednocześnie na nic i na nikogo nie nastając, dając dom i życie miliardom istnień. Jakże wielką i mądrą wspólnotą jest ów rozległy las iglasty na pięćdziesięciu tysiącach mórg. I niczym nasi przodkowie, lasy iglaste strzegą życia. Zarazem, swymi potężnymi pniami stanowią gwarancję dla ziemi i nieba. Kiedy tylko możesz idź do lasu .
„O wszelkich lasach, szczególnie iglastych.”
W lasach jest coś wstrząsającego, szczególnie w lasach iglastych. Poraża nie tylko ich ciemne i konsekwentne milczenie, głęboki cień, katedralna wyniosłość i nabożne skupienie. Wstrząsająca jest wola życia, poprzez którą wieki las wyraża siły natury. Pomyślmy tylko, jakież to siły i zamysły budowały setki tysięcy pięćdziesięciometrowych drzew iglastych! Co sama natura zmarnowała w nasionach, pylnikach, znamionach, w próbach, w słońcu, w deszczu i w wietrze, zanim powstał taki las! I jakże świadomy swojego celu, i jakże milczący jest ten byt, który nie chce niczego innego, niż tylko być, tylko rosnąć i trwać przez stulecia, w całej pełni wyrażając siebie, oddychając, odpowiadając światu – a jednocześnie na nic i na nikogo nie nastając, dając dom i życie miliardom istnień. Jakże wielką i mądrą wspólnotą jest ów rozległy las iglasty na pięćdziesięciu tysiącach mórg. I niczym nasi przodkowie, lasy iglaste strzegą życia. Zarazem, swymi potężnymi pniami stanowią gwarancję dla ziemi i nieba. Kiedy tylko możesz idź do lasu .
- zdybi
- Gadu Gadu: 9522989
Każdy rodzaj lasu ma swój urok.Najważniejsze aby był to las stary,już po przejściach,nie tykany ludzką ręką za bardzo, wtedy jest wymarzony... Moim zdaniem,mogłoby być trochę więcej lasów liściastych,bo przeważa monogamia sosnowa.Starych dębowych lasów jak na lekarstwo.Pić gatunków :dąb,buk,jesion,olsza,grab
http://lukaszzdyb.blogspot.com
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
Święte słowazdybi pisze:Każdy rodzaj lasu ma swój urok

Jeśli o mnie chodzi, to urzeka mnie estetyka lasu przerębowego... zdecydowanie

Natomiast jeśli idzie o gatunki... buk, jodła i dąb. A w wilgotniejszych miejscach jawor i jesion. W ogóle im więcej gatunków tym weselej

"When all the World has gone to sleep.
The hunters to the forest creep.
From out the wild wood comes the call.
The hunt is Life. The hunt is all."
The hunters to the forest creep.
From out the wild wood comes the call.
The hunt is Life. The hunt is all."
O zwalczaniu monokultury sosnowej i zalesianiu polskich terenów wiem tylko z lekcji geografii, nie dziwi to was? Jeszcze nie widziałem pustego pola, na którym sadzono by drzewa a kolejne potężne ilości wycinanych hektarów lasów są uzupełniane ciągle tym samym gatunkiem - sosną...
Dobry alpinista to stary alpinista.
- Bastion
- Tytuł użytkownika: nizinny taternik
Dobre pytanie.
Zapytam jednak troche inaczej.
Wlasciwosci jakich drzew sa nam nieznane (czytaj: nie wiemy jak je mozna wykorzystac)?
Dla mnie takim drzewem jest kalina koralowa.
Odnosnie Twojego pytania to nie wymieniono chyba(czytalem pobierznie):
- leszczyny (pierwsza roslina uprawiana w kulturze lowiecko- zbierackiej),
orzechy sa jadalne a drewno nadajace sie na luki i strzaly.
- buku jako zrodla smacznejcznej buczyny.
Dobre pytanie.
Zapytam jednak troche inaczej.
Wlasciwosci jakich drzew sa nam nieznane (czytaj: nie wiemy jak je mozna wykorzystac)?
Dla mnie takim drzewem jest kalina koralowa.
Odnosnie Twojego pytania to nie wymieniono chyba(czytalem pobierznie):
- leszczyny (pierwsza roslina uprawiana w kulturze lowiecko- zbierackiej),
orzechy sa jadalne a drewno nadajace sie na luki i strzaly.
- buku jako zrodla smacznejcznej buczyny.
- kiszka
- Gadu Gadu: 21172450
- Tytuł użytkownika: Zwierz
Otóż tak:
Świerk
Sosna
Modrzew
Brzoza
Dąb.
uzasadnie
świerk jest moim ulubionym drzewem nie wiem czemu
Sosna świetnie się z niej buduje, idealnie nadaje się na ognisko(według mnie)
modrzew bardzo dobrze sie pali, jest "elastyczny"
brzoza kora bardzo dobrze się pali
Dąb pali sie bardzo długo w dodatku daje dużo cienia.
Otóż tak:
Świerk
Sosna
Modrzew
Brzoza
Dąb.
uzasadnie

świerk jest moim ulubionym drzewem nie wiem czemu
Sosna świetnie się z niej buduje, idealnie nadaje się na ognisko(według mnie)
modrzew bardzo dobrze sie pali, jest "elastyczny"
brzoza kora bardzo dobrze się pali
Dąb pali sie bardzo długo w dodatku daje dużo cienia.
....
Drzewostany o strukturze przerębowej, faktyczne są bardziej zróżnicowane pod względem wieku drzew, jak i bogactwa runa. Niestety leśnicy ciągle jeszcze nie są chętni do prowadzenia d-stanu rębnią V (przerębowa), wszystko wiąże się z tym, że nie przeprowadza się jej 1 czy 2 razy, ale przez całe pokolenia, taki sposób użytkowania przechodzi z jednego leśniczego na kolejnego, czasem mało skrupulatne dokumentacje utrudniają "nowemu" zapoznanie się dokładne z czynnościami wykonanymi na danej powierzchni.
Co do tematu:
Świerk - szybkie zadaszenie, genialny posusz na rozpałkę
Brzoza - uniwersalna kora
Buk - tak jak dąb, nadaje specyficznego klimatu
Dąb - j/w
Jodła - świetne materace, miękkie igliwie
Co do tematu:
Świerk - szybkie zadaszenie, genialny posusz na rozpałkę
Brzoza - uniwersalna kora
Buk - tak jak dąb, nadaje specyficznego klimatu
Dąb - j/w
Jodła - świetne materace, miękkie igliwie