Czy znacie jakies dobre, sprawdzone sposoby na odstraszenie ich ?
Sprawdzone przeze mnie:
- Rozdziabdziane jagody z cukrem, położone niedaleko miejsca bytowania (że niby komary do tego lezą, a komarzyce do komarów). Nie zauważyłem żadnych skutków.
- Mrówki ! - jest to genialny sposób ! jednak działa zdecydowanie za krótko - jakieś 10 minut.
Wykonanie jeżeli zauważymy gdzieś mrówki, bądź mrowisko, należy położyć kawałek materiału np. chusteczkę. Mrówki sobie go oblezą, "zaatakują" bodajże amoniakiem, i powinny pójść. Jeżeli nie pójdą wyciągnąć patykiem bądź nożem materiał, oczywiście delikatnie żeby mrowiska nie rozwalić ! Gwarantuję ze komar nie podleci, ale naprawdę trwa to bardzo krótko.
- moskitiera, chroni tylko twarz i ogólnie mnie to denerwuje.
Znalezione, nie sprawdzone:
- długotrwałe zażywanie wit. B6. Podobno działa, ale nie sprawdzałem. Z tego co wiem to pot ma zapach zbliżony do zapachu drożdży. Ogólnie człowiek od tego sztyni.
Pewnie czosnek działa podobnie, tylko na krótszy okres czasu, bo też się po nim śmierdzi

- perfumy - intensywnie się popryskać...ale kto do cholery pachni się do lasu ?!
- USmański środek przeciw komarom. Podobno działa dobrze. w zależności od organizmu można użyć na całym ciele, bądź jak niektórzy pisali, posmarować w okolicach węzłów chłonnych i to wystarczy.
Chciał bym wypróbować ten specyfik. Czy wie ktoś może gdzie go kupić ? Wiem że kiedyś ktoś podawał link do demobil.pl, ale nie mogę tam go znaleźć.