namiot - lekka jedynka
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
namiot - lekka jedynka
używacie czegoś takiego?
możecie coś polecić
szukam lekkiej całorocznej jedynki
możecie coś polecić
szukam lekkiej całorocznej jedynki
- Rzez
- Gadu Gadu: 2437677
- Tytuł użytkownika: F&L
Mam wersję 1-2 osobową. Dwie osoby wejdą do środka, ale nie będzie to jakiś super komfort wtedy, plecory w absydzie. Dla jednej osoby jest to niemalże willa
Można gotować wewnątrz, można gotować w absydzie. Jak na razie nie przemokł mi, a wentylacja działa na prawdę bez zarzutu. Praktycznie nic się nie skraplało (na obu warstwach), raz tylko, jak namiot był non-stop przysypywany śniegiem w ciągu nocy, to rano strona wew. tropiku była miejscami bardzo lekko wilgotna (dotykała drugiej powłoki). Dodatkowo ma przyzwoity kolor 
Z wad trzeba wymienić konieczność używania dod. podłogi, bo ta normalna jest cienka, wręcz transparentna. Poza tym, standardowa wada namiotu ze stelarzem wewnętrznym - więcej szpilek do osadzenia.
Da się dostać poniżej 500 zł, ale nie w PL, tudzież w Europie. Ja zapłaciłem 230$ (wraz z dodatkową podłogą) i polecam załatwić z US.

Z wad trzeba wymienić konieczność używania dod. podłogi, bo ta normalna jest cienka, wręcz transparentna. Poza tym, standardowa wada namiotu ze stelarzem wewnętrznym - więcej szpilek do osadzenia.
Da się dostać poniżej 500 zł, ale nie w PL, tudzież w Europie. Ja zapłaciłem 230$ (wraz z dodatkową podłogą) i polecam załatwić z US.
- Rzez
- Gadu Gadu: 2437677
- Tytuł użytkownika: F&L
Fartuchy przeciwśnieżne - przydają się jak śpisz w zimę. Jeżeli 90% czasu w lato/wiosna/jesień na nizinach to tylko szkoda zachodu, będziesz miał mnóstwo wilgoci wewnątrz, poza tym zwiększają wagę.
Wada tunelu - jak nie będzie gdzie wbić śledzi/szpilet to klapa...
Poza tym, nie kupisz namiotu na wszystko. A "letnie" ("3 sezonowe"), też dadzą radzę w warunkach zimowych.
Wada tunelu - jak nie będzie gdzie wbić śledzi/szpilet to klapa...
Poza tym, nie kupisz namiotu na wszystko. A "letnie" ("3 sezonowe"), też dadzą radzę w warunkach zimowych.
Podobnych tematów już kilka było, więc żeby nie robić bałaganu napiszę tutaj.
Zastanawiam się nad zakupem 1 osobowego namiotu do pieszych wędrówek z plecakiem. Niestety największym ograniczeniem jest mój niski budżet (max 500zł, a wiadomo, że im mniej ty lepiej). Przeszukując sklepy internetowe znalazłem takie namioty:
- Fjord Nansen Muwang I
- Jack Wolfskin Gossamer
- Coleman Kraz X1
- Quechua T2 ultralight pro
- Ferrino lightent
- Quechua 2 seconds
Który z nich najlepiej wypada pod względem stosunku jakość/cena, wytrzymałości, wielkości/wagi?
Fajnie by było gdyby mój nowy nabytek ważył ~2 kg, żeby kolor sypialni nie wpędzał mnie depresje w razie konieczności spędzenia całego dnia w środku, a kolor tropiku był "leśny", żeby oczywiście nie przeciekał i nie rozpadał się w rękach.
Tak więc, gdyby przyszło wam kupić namiot jednoosobowy nie posiadając zasobnego portfela co byście wybrali?
Zastanawiam się nad zakupem 1 osobowego namiotu do pieszych wędrówek z plecakiem. Niestety największym ograniczeniem jest mój niski budżet (max 500zł, a wiadomo, że im mniej ty lepiej). Przeszukując sklepy internetowe znalazłem takie namioty:
- Fjord Nansen Muwang I
- Jack Wolfskin Gossamer
- Coleman Kraz X1
- Quechua T2 ultralight pro
- Ferrino lightent
- Quechua 2 seconds
Który z nich najlepiej wypada pod względem stosunku jakość/cena, wytrzymałości, wielkości/wagi?
Fajnie by było gdyby mój nowy nabytek ważył ~2 kg, żeby kolor sypialni nie wpędzał mnie depresje w razie konieczności spędzenia całego dnia w środku, a kolor tropiku był "leśny", żeby oczywiście nie przeciekał i nie rozpadał się w rękach.
Tak więc, gdyby przyszło wam kupić namiot jednoosobowy nie posiadając zasobnego portfela co byście wybrali?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
- Hillwalker
Właściwie gossamer biorę pod uwagę tylko dlatego, że cena spadła. Po starej cenie nie był tak atrakcyjny. Niestety jest dużo opinii, że gossamer to trumienka - niski i ciemny.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Pisałeś do mnie, czy pomyliłeś tematy?
Ja pytam o poradę w sprawie namiotu, a Ty piszesz o nożach, siekierach i swoich wypadach sprzed xx lat.
Myślę, że ktoś powinien przenieść/usunąć mój i powyższy post bo nijak mają się do jednoosobowych namiotów i zaśmiecają wątek.

Myślę, że ktoś powinien przenieść/usunąć mój i powyższy post bo nijak mają się do jednoosobowych namiotów i zaśmiecają wątek.
-
- Tytuł użytkownika: DD Hammocks
- Kontakt:
Faroe In/Out jakoś mi nie podchodzi. Obawiałbym się o stabilność na wietrze, a i z kijków korzystam raczej sporadycznie.