Oprawa bardzo ładna

Fredi - jeżeli szlif wyprowadzony jest na zero, czy nawet z lekkim załamaniem krawędzi tnącej to zapewniam cię że tnie to rewelacyjnie

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
WIELKI I CIĘŻKI- dla mnie to zaleta.Fredi pisze:- wielki i ciężki,Zajar pisze: Witam, z chęcią poczytam o widocznych wadach, niech kolega zapoda:)
- tanto - nadaje się tylko do smarowania chlebka
- gruba klinga - dobra do łupania, ale już przy cięciu będzie gorzej
- no i przede wszystkim - jelec - zwłaszcza o takim wyglądzie - zamieni w koszmar pracę wymagającą dokładności
- krawędź ostrza zbyt daleko odsunięta od rękojeści
- sprawiać ryb ani zwierząt tym się prawie nie da, mordęga niesamowita, bo cięta skóra idzie w złym kierunku
- brak odprowadzenia wody z pochewki
+bardzo ładny
+idealny "półkownik"
Nie znam się na japońskich produkcjach ale byłem przekonany, że "geometryczne" tanto to wymysł amerykański. Mógłbyś podać jakieś przykłady? Zdjęcia? Ryciny?Zajar pisze:
Kolego Przeszczep...
Dawni japońscy mistrzowie też wykonywali takie zakończenia ostrzy w broni białej, to nie jest hamerykański wynalazek!!!, a zdecydowałem sie na to dlatego, że taki kształt jest bardziej agresywny i o wiele bardziej przydatny przy precyzyjnej robocie.
przeszczep pisze:Nie znam się na japońskich produkcjach ale byłem przekonany, że "geometryczne" tanto to wymysł amerykański. Mógłbyś podać jakieś przykłady? Zdjęcia? Ryciny?Zajar pisze:
Kolego Przeszczep...
Dawni japońscy mistrzowie też wykonywali takie zakończenia ostrzy w broni białej, to nie jest hamerykański wynalazek!!!, a zdecydowałem sie na to dlatego, że taki kształt jest bardziej agresywny i o wiele bardziej przydatny przy precyzyjnej robocie.
Co do precyzyjności to chyba kwestia przyzwyczajenia do danej geometrii, ja na przykład lubię głęboki brzuszek
Pracowałem, inaczej bym się nie wypowiadał.Zajar pisze:
Ciekawe czy tak naprawdę pracowałeś kiedyś tego typu nożem bo mnie się wydaje, że nie![]()
Dziwne, ale ludziska uważają, że takim nożem nie da się pracować...że to jest tylko na stojak lub na ścianę. Nic bardziej błędnego!
chcesz tym "mieczem" łyżki strugać ?sylwester2091 pisze:w końcu mogę coś dopisać o moim
Ka Bar D2 wersja z piłką z pochwą z KYDEX'u rękojeść Kraton G
Obrazek
ostrzy się bardzo łatwo a krawędź trzyma naprawdę długo co więcej wcięcie dające kształt Bowie jest co prawda pokryte teflonem ale jest prawie ostre, popracowałem 3 minuty aby go podostrzyć, teflon zszedł z oporami, ale uzyskałem wklęsłe ostrze zdatne do golenia (uważam że nie ma lepszego kształtu do niektórych prac w drewnie np. korowanie czy tworzenie zewnętrznej części łyżki (lub innych rzeczy o podobnym kształcie) niż właśnie wklęsłe ostrze).