ruszam na przełomie grudnia i stycznia na przylądek północny
przemieszczamy się nissanem patrolem
śpimy pod ww pojazdem
pytanie:
wiecie jakie są przepisy dotyczące użytkowania terenu w finlandii i norwegii
- chodzi mi o biwakowanie, ścinanie drzew, zbieranie opału, a zwłaszcza palenie ognisk bez zgody właściciela terenu
NORDKAPP
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
-
- Tytuł użytkownika: awski
http://www.visitfinland.com/web/guest/f ... ans-rights
Chyba 3 minuty zabrało mi znalezienie tego. A tobie ile zabrało zalogowanie się tutaj i zadanie pytania?
Chyba 3 minuty zabrało mi znalezienie tego. A tobie ile zabrało zalogowanie się tutaj i zadanie pytania?

- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
A czy to ważne? W gości jedziesz, rodaków reprezentujesz. Zachować się wypada.mango pisze:Czy ktoś egzekwuje te zakazy?
Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
- Rzez
- Gadu Gadu: 2437677
- Tytuł użytkownika: F&L
NO
Nie rozpalać na skałach. Zachować umiar i kulturę, nikt się nie przyczepi. Zbieranie drewna, a nawet ściananie drzew jak wyżej.
Kimanie - jeżeli widzisz gdzieś zabudowania/masz możliwość pogadania z właścicielem terenu - zapytaj się. Wszelakie inne miejsca - spanie bezproblemowe.
Kąpiel w rzekach, płukanie garów etc. - normalka.
Załatwianie potrzeb fizjologicznych - mniejsze można chociażby z progu załatwiać (jeżeli śpisz w domku; jest to normalne zachowanie), większe w WC.
Obowiązkowo sprzątnać po sobie śmieci; kupy w terenie, papier toaletowy i miejsca ognisk maskować.
EDIT:
Na terenie PN niby jakoś egzekwują (osobiście nie spotkałem się), ale jak w całej Skandynawii - ludzie sobie UFAJĄ.
Nie rozpalać na skałach. Zachować umiar i kulturę, nikt się nie przyczepi. Zbieranie drewna, a nawet ściananie drzew jak wyżej.
Kimanie - jeżeli widzisz gdzieś zabudowania/masz możliwość pogadania z właścicielem terenu - zapytaj się. Wszelakie inne miejsca - spanie bezproblemowe.
Kąpiel w rzekach, płukanie garów etc. - normalka.
Załatwianie potrzeb fizjologicznych - mniejsze można chociażby z progu załatwiać (jeżeli śpisz w domku; jest to normalne zachowanie), większe w WC.
Obowiązkowo sprzątnać po sobie śmieci; kupy w terenie, papier toaletowy i miejsca ognisk maskować.
EDIT:
Na terenie PN niby jakoś egzekwują (osobiście nie spotkałem się), ale jak w całej Skandynawii - ludzie sobie UFAJĄ.
,,I don't know what's wrong with me, but I love this shit.''
- Tanto
- Administrator
- Gadu Gadu: 1743064
To jakiś monster-truck jest? Pod normalnego, podniesionego 'parcha' można się wcisnąć, ale żeby wygodnie pospaćmango pisze:śpimy pod ww pojazdem

"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."