GORETEX BUNDESWEHR
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
GORETEX BUNDESWEHR
Panowie... co sądzicie o tym produkcie? Sprawdza się to? Jak z "oddychalnością". Warto nabyć na grzyby, ryby i polowania (ponoć nie szeleści).
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=558391207
Nowy 240 zł. Wart swojej ceny?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=558391207
Nowy 240 zł. Wart swojej ceny?
Witam po ponad rocznej przerwie!
Jeżeli chodzi o te gore szmaty, to ja kupiłem coś takiego ponad 2 lata temu, komplet używany. Po roku materiał zaczął się rozwarstwiać. Do dzisiejszego dnia używam tego dość często, sam laminat na kurtce w ponad 50% się rozwarstwił i przemaka. Jeżeli włożysz pod gore jakiś polar w deszczowy dzień, nie powinieneś odczuć wilgoci. Sam w gore szmacie w lutym leżałem w śniegu ponad pół godziny na śniegu przy -5 st. C i odczuwałem zimno, ale nie wilgoć a miałem pod spodem koszule termoaktywną, cienki polar i gore szmate.
Jeżeli chodzi o te gore szmaty, to ja kupiłem coś takiego ponad 2 lata temu, komplet używany. Po roku materiał zaczął się rozwarstwiać. Do dzisiejszego dnia używam tego dość często, sam laminat na kurtce w ponad 50% się rozwarstwił i przemaka. Jeżeli włożysz pod gore jakiś polar w deszczowy dzień, nie powinieneś odczuć wilgoci. Sam w gore szmacie w lutym leżałem w śniegu ponad pół godziny na śniegu przy -5 st. C i odczuwałem zimno, ale nie wilgoć a miałem pod spodem koszule termoaktywną, cienki polar i gore szmate.
- aciepk
- Tytuł użytkownika: UCePe ssie
A skąd wiesz, że to gore-tex? Bo jeżeli masz już ten "ciemny" komplet to masz do czynienie z bechatexemTD pisze:Nasze polskie GORETEX najlepsze

Poza tym krój jest niepotrzebnie skomplikowany i ma parę bezsensownych rozwiązań (Na przykład wpinany na suwak polar, zamknięcie kieszeni biodrowych na suwaki dodatkową klapę, i wpinany na suwak kaptur). Jak dla mnie ideałem wśród ciężkich harshelli bezapelacyjnie wygrywa ECWCS II generacji.
Plus jeszcze to, ze w WP uczą zakładać na bawełnianą bieliznę termoaktywną bieliznę z polarteca, a na to bechatex. A potem betony narzekają, że żołnierze się pocą.
Miałem na sobie polski niby goretex (na metce pisało: materiał THL bodajże). Już nie dopatruje się tutaj czy to goretex czy nie, ważne by w miarę możliwości nie przemakał, i nie wywiało ciepła (niemiecka gore szmata i polski niby goretex dają sobie radę), ale różnica w cenie jest dość duża, polski nowy komplet kosztuje około 500zł( używany około 320zł), niemiecki nowy 250zł (używany około 100zł). Swoją drogą zamawiałem kumplowi nową kurtkę Helikona za około 200zł jest dość rozsądnie uszyta, ma sporo przydatnych i dobrze umiejscowionych kieszeni i chyba to jest goretex.
www.maskalat.blogspot.com przepis na zrobienie ghillie suit
- egzor
- Tytuł użytkownika: naszlaku.eu
Czy może to jest to ?aciepk pisze:(...)Poszukaj starego modelu, tego oliwkowego one są z gore-texu.
http://armyworld.pl/product-pol-152-Kom ... -NOWY.html
-
Mam pytanie czy materiał BW GORETEX jest na tyle silny i czy można w nim pracować np. w lesie przy wycince drzew chodzi mi o warunki zimowe mróz, wiatr śnieg ? Zastanawiam sie czy jest wytrzymalszy od zwykłego sztormiaka i np. jak będe przenosił metrowe kłody drzewa to coś mu grozi straci swoje właściwości przetrze się ?
I czy wogóle jest sens zastosowanie takiego ubioru jako robocze ? Jeżeli ma ktoś jakieś doświadczenie to prosze o podpowiedz.
Mam pytanie czy materiał BW GORETEX jest na tyle silny i czy można w nim pracować np. w lesie przy wycince drzew chodzi mi o warunki zimowe mróz, wiatr śnieg ? Zastanawiam sie czy jest wytrzymalszy od zwykłego sztormiaka i np. jak będe przenosił metrowe kłody drzewa to coś mu grozi straci swoje właściwości przetrze się ?
I czy wogóle jest sens zastosowanie takiego ubioru jako robocze ? Jeżeli ma ktoś jakieś doświadczenie to prosze o podpowiedz.
adampawlowski, jeżeli pracujesz, lub pracowałeś w lesie, to musiałeś widzieć pilarzy i ich ubiór, podstawa to gumofilce (zimą), reszta ubioru to albo ciuchy robocze za kilkadziesiąt złotych komplet, a częściej zwykłe ciuchy które się znosiły i nie pasują już w niedzielę na mszę, czasami też stare mundury polskie czy niemieckie. Więc goretex niemiecki będzie na pewno wytrzymalszy, jednak od brudu, żywicy, zamarzającej pary straci bardzo szybko swoje właściwości oddychające. Radzę ci ubierać się tak jak pilarze, w końcu oni mają to wypraktykowane od wielu lat.
https://www.instagram.com/whittling_bushcraft/
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
-
Ten GORETEX to miał być na tz. czarną godzinę w razie jakiegoś deszczu wiatru opadu śniegu. Czasami trzeba przeczekać na traktorze jakąś ulewę itd.. Może z tym noszeniem drzewa w deszczu w GORE to troche przesadziłem. Generalnie chodziło mi o to czy ten materiał jest wytrzymalszy o typowej gumowej odzieży a nigdy tego w rękach nie miałem.
-
A ta Cordura to nie przemoknie ? zdaje się, że plecaki z niej szyją ? będe szukał.
ed. to nie kordura http://rangershop.pl/product-pol-4164-S ... KTARN.html ale taniocha jednak czytałem, że ta starsza wersja " szara" to prawdziwy GORE
ed. to nie kordura http://rangershop.pl/product-pol-4164-S ... KTARN.html ale taniocha jednak czytałem, że ta starsza wersja " szara" to prawdziwy GORE
-
Ta brytyjska kurtka którą mam jest chyba robiona dla marynarzy, i nie przemoknie, kiedyś też były spodnie i bluzy w Woodlandzie z cordury, amerykańskie spodnie, nazywały się chyba Cold weather cośtam, ale nie moge ich znaleźć.
[ Dodano: 2009-09-25, 16:34 ]
http://www.allegro.pl/item748276291_spo ... _nowe.html To chyba spodnie do kompletu do kurtki którą mam.

[ Dodano: 2009-09-25, 16:34 ]
http://www.allegro.pl/item748276291_spo ... _nowe.html To chyba spodnie do kompletu do kurtki którą mam.

-
- Tytuł użytkownika: UCePe ssie
Też pamiętam, że było i to był komplet IRS
Którynie jest z cordury, a z nylonu takiego samego jak użyty do produkcji kompletów gore-texowych ekwaksów i apeksa, powleczonego od spodu poliuretanem.
W sumie nawet ciekawa rzecz do roboty. Możliwość wpięcia podpinki od kurtki m65 i wentylacja pod pachami, no i nie kosztuje tyle co gore-tex.

W sumie nawet ciekawa rzecz do roboty. Możliwość wpięcia podpinki od kurtki m65 i wentylacja pod pachami, no i nie kosztuje tyle co gore-tex.
-
Co do spodni przeciwdeszczowych brytyjskich, powiem że trzeba uważać 
Kupiłem nowe właśnie z tej aukcji i po jednym użyciu, może maks 1h marszu poodklejały się podklejenia szwów. Ale materiał pancerblacha i na pewno sam w sobie nie puści i nie zepsuje się szybko.

Kupiłem nowe właśnie z tej aukcji i po jednym użyciu, może maks 1h marszu poodklejały się podklejenia szwów. Ale materiał pancerblacha i na pewno sam w sobie nie puści i nie zepsuje się szybko.
"Hodie mihi, cras tibi"
Zawsze warto być człowiekiem!
Zawsze warto być człowiekiem!