Jeżeli chodzi o koszty/jakość to szukam odpowiednika mory companion - nie musi wyglądać ma działać.
Z tematu stacjonarnych kompów wypadłem baaardzo dawno temu, tak więc każde doświadczenie mile widziane

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Morele.net - Wybierasz podzespoły jakie chcesz, dokładasz usługę złożenia zestawu (jakieś 70zł), a na wszystko fakturka. Ceny też mają dobre.hejtyniety pisze:Szczerze mówiąc nie chce mi się składać kompa - oszczędność niewielka, a więcej roboty
Stanowczo muszę się nie zgodzić, do rzeczy które wymienił Hejtnięty nie jest to koniecznością. Owszem zawsze lepiej mieć mocniejszy sprzęt jak się ma środki i możliwości, ale przy 2gb ramu i XP 32 bit bez problemu komputer da sobie radę z grafiką wektorową i obróbką rastrowej.Morg pisze:Stanowczo powyżej 4gb ramu i system 64bit, dobra karta graficzna też by się przydała.
Pisał też coś o tym że na moim sprzęcie nie da się obrabiać filmów HD ...owszem, tylko do szczęścia nie jest mi to potrzebnetanto pisze:Plik o którym wspominałem wcześniej ma 311,3 mpix (26380x11800 pix), jeśli i7/16GB ma zadyszkę przy 20 mpix, to mój E8400/2GB ramu, winXP, powinien... no właśnie, jakim qfa cudem piszę tą wiadomość? Przecież po tym jak przed chwilą otworzyłem ten plik komputer powinien eksplodować, a przynajmniej stopić się z wysiłku :)9қzh pisze:zmienilem komputer zaraz po zmianie aparatu. no i obecny i7 z 16gb ram ma zadyszke przy przegladaniu 20mpix plikow. to co by bylo na Twoim ? to jest typowe uzytkowanie komputera.
Tak dla statystyki - plik w PS otwiera się 20 sek., wykonanie prostego rozmycia zajmuje 30 sek., biorąc pod uwagę że mój plik jest ~15x większy od obrazków z twojego aparatu, to otworzenie i rozmycie obrazka zajęło by około 2 i 3 sek. - taki wynik w zupełności mnie satysfakcjonuje i sprawia że nie czuję potrzeby inwestowania w nowy sprzęt.
Fakt - nie użytkuję komputera w sposób typowy.