Chyle czola i podziwiam Wasze umiejetnosci. Mam kilka pytan, chcialbym sie jak najwiecej dowiedziec

Zaznacze, ze NIGDY wczesniej nie chodzilem po lesie, co jest mega dziwne, bo mam 27 lat na karku.
Jakis czas temu, po prostu, pewnego dnia poczulem ze chce pojsc w tym kierunku, urzadzic sobie maly survival, nabyc ciekawych umiejetnosci. Przygladam sie forum, ogladam filmiki na ten temat i coraz bardziej mi sie zaczyna to podobac!
Za kilka dni planuje wybrac sie do lasu, moze tym razem nie na noc, ale tak po prostu, pochodzic, wyprobowac noz, zobaczyc co i jak.
Mam jednak kilka pytan, bylbym wdzieczny za wszelka pomoc i wybaczcie jesli moje pytania beda "glupie"

1. Jak to robicie, ze nie gubicie sie w lesie? Jasne, mozna sobie powiedziec ze idziemy w glab tylko na polnoc, a potem wracajac, na poludnie. Ale to nudne i ograniczajace isc w jednym kierunku ciagle?
2. Ogladalem filmik Bushcraftowego na temat marszu na azymut i liczenie parokrokow. Ale czy to tez nie nudne tak ciagle chodzic i liczyc wlasne kroki? Choc tym sposobem wydaje sie, ze mozna wedrowac dowolnie po lesie i odnajdziemy droge powrotna

3. Jak to jest z tymi ogniskami? Wlasciwie niby nie wolno, ale na kazdym fimiku widze, ze ktos pali w lesie ognisko. Nie mowie o takim na pol metra, ale co z takimi mini ogniskami zeby ogrzac dlonie i zagotowac kubek wody?
Czy to moze jest tak, ze niby nie wolno, ale przy zachowaniu srodkow ostroznosci ludzie i tak to robia?
4. Czy mozecie polecic jakies materialy, z ktorych moge nauczyc sie przydatnych rzeczy?

5. Strasznie podoba mi sie Mora Bushcraft Survival. Mysle ze sie na nia skusze, mimo tego ze wedlug Was z tego co zauwazylem cena jest lekko przesadzona, ale zakochalem sie w niej

Ewentualnie co mozecie fajnego polecic w tym przedziale cenowym?
Dziekuje za Wasz poswiecony czas i wszelkie odpowiedzi