www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kulinarna publikacja Lasów Państwowych
Autor Wiadomość
steppenwolf 


Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 186
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2020-09-30, 21:40   Kulinarna publikacja Lasów Państwowych

Na stronie LP pojawiła się około 300-stu stronicowa publikacja:
"Dobre z lasu, czyli natura od kuchni".
Do pobrania m.in. w pdf-ie.
Smacznego.
 
     
hejtyniety 
Warsztat 77 Katowcie


Pomógł: 8 razy
Wiek: 34
Dołączył: 08 Maj 2010
Posty: 714
Skąd: Katowice
Wysłany: 2020-10-03, 07:43   

Sprawdzałeś jak tam z merytoryką? żeby później nie okazało się że wygląda to jak ksiażka "100 dań z ziemniaka" w której są pozycje w stylu "kiełabasa z ziemiakami", "kotlek z ziemiankami", "ryba z ziemniakami" czyli generalnie co podać z ziemniakami. W przypadku LP boje jest ryzyko, że będzie powtórka tylko z grzybami czy owocami leśnymi.

Ostatnio dużo zmieniłem w domowej kuchni, staram się jeść możliwie blisko "rolnika", czyli kupować produkty mało przetworzone i ewentualną obróbkę przeprowadzać samodzielnie. Tak więc przepisy które są bliżej lasu jak najbardziej wpisują się w to założenie, książka pobrana, jak będzie okazja zacznę sprawdzać co tam proponują w praktyce :-)

W każdym razie dzięki za cynk!
_________________
Śląskie Knifesession - każdy pierwszy czwartek miesiąca w barze Dixie w Katowicach, start 17.00
 
     
steppenwolf 


Dołączył: 13 Lip 2010
Posty: 186
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2020-10-03, 09:12   

Czy sprawdzałem? Temat świeży i brak czasu, a więc jeszcze nie sprawdzałem. Od wiosny doskonalę nowe zagadnienie - szaszłyki. Mangał (piecyk) wykonany z posiadanych materiałów. Szampury (szpikulce) ze stali nierdzewnej zakupione w profesjonalnej firmie.
Różne mięsiwa, różne kombinacje warzyw i różne marynaty. W polecanej publikacji jest przepis na Pieczoną karkówkę z dzika. Ja, z konieczności, też"bliżej rolnika", a więc wieprzowina. Ale w ten weekend (tradycyjnie) przetestuję zalecaną marynatę.
Przy okazji: Jeden ze znajomych Ukraińców zachwalał podgardle. Przed tygodniem testowałem. Za dużo tłuszczu, co sprawiło, że skapując zaczął się palić. Dobrze, że niewiele zostało do końca, ale i tak kilkakrotnie musiałem zdejmować szaszłyki.
 
     
Tanto 
Administrator


Pomógł: 9 razy
Wiek: 50
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 1010
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2020-10-03, 18:05   

Publikacja wygląda ciekawie, oczywiście przetestować nie przetestowałem, ale już kilka rzeczy wpadło w oko.
Ostatnio robiłem gulasz z serca jelenia, wyszedł smakowicie, niestety jeśli chodzi o przepis, to zrobiłem miks z dwóch różnych przepisów + odrobinę inwencji własnej, czyli pełen eksperyment ...i nie zapisałem sobie tej receptury :-(

...a tak z innej beczki. Miło Was czytać panowie, Hejtyniety to od dawna się nie odzywał ;-)
_________________
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9