Otwarty przez: Abscessus Perianalis 2012-02-17, 22:29 |
Proste przepisy kulinarne |
Autor |
Wiadomość |
czarski
Dołączył: 13 Cze 2013 Posty: 5 Skąd: szczecin
|
Wysłany: 2015-06-19, 13:13
|
|
|
No toż właśnie eksperyment przeprowadziłem już dwukrotnie i kuchnie mam dalej całą. Podobno można kupić szybkowar, który służy tylko do gotowania słoików, także nie tylko ja tak eksperymentuję. Szama bardzo dobra nie ma co rozważać tylko gotować. Na wycieczki lepsze od tyrolskiej.
http://www.pickyourown.or..._directions.php
https://www.youtube.com/watch?v=kSOwzmxliO0
Chociaż na ile zrozumiałem to kobita na filmie mówi że ktoś zginął gotując w szybkowarze
a mięso wygląda tak samo jak na tym filmie
https://www.youtube.com/watch?v=MJYdLOjR5YI
ale babka nawiedzona - lepsze niż rudetube |
Ostatnio zmieniony przez czarski 2015-06-19, 13:32, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Dźwiedź
brat cebka

Pomógł: 7 razy Dołączył: 22 Wrz 2013 Posty: 708 Skąd: GoldenCity
|
Wysłany: 2015-06-19, 13:27
|
|
|
czarski napisał/a: | ...na ile zrozumiałem to kobita na filmie mówi że ktoś zginął gotując w szybkowarze |
No tak, ale gotował trotyl |
_________________ BUK, HUMOR i DZICZYZNA |
|
|
|
 |
wilow7

Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Paź 2014 Posty: 202 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2015-07-05, 13:17
|
|
|
lukasz_sp napisał/a: | Ciśnienie w szybkowarze jest takie samo jak w pojemniku który podgrzewamy. Na tym polega ten myk! (oczywiście zależy to też od rozszerzalności cieplnej obu substancji)....
Powietrze w słoiku chyba nie działa na korzyść eksperymentu. Tak mi się wydaje... |
Powietrze w słoiku działa korzystnie (przeciw pękaniu słoika) jako poduszka powietrzna o dużej ściśliwości.
Gdyby substancja w słoiku miała większą rozszerzalność termiczną od wody, go taka 'poduszka' zrównoważy ciśnienia.
Dodatkowo w szybkowarze zawsze jest tak poduszka powietrzna pod pokrywką => nie wypełniać słoików po samą zakrętkę. |
_________________ Inżynier |
|
|
|
 |
Mr.Bogus
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Kwi 2012 Posty: 190 Skąd: inąd
|
Wysłany: 2015-07-06, 08:46
|
|
|
Proces pasteryzacji słoików w szybkowarze nie różni się zbytnio od gotowania w zwykłym garnku.
Jedyne różnice to, to że odbywa się pod większym ciśnieniem, a wiec w wyższej temperaturze.
Z mojego doświadczenia:
szmata na dno,
nie wypełniamy słoika do pełna (bo zawartość wycieknie, lub słoik pęknie)
w słoiku musi być choć trochę wody (w kupowanym mięsie jest wpompowanej sporo).
Nie dokręcany pokrywki "na chama" tylko delikatnie.
Po wyjęciu stawiamy denkiem do góry - na zakrętce -do ostygnięcia.
A dlaczego słoik nie pęknie, bo wewnątrz i na zewnątrz (w szybkowarze) wytworzy się para wodna, więc ciśnienie będzie podobne (poza niewielkimi wahaniami wynikającymi z szybkości nagrzewania.
Po wtóre słoiki za zakrętki i słoje wecka skonstruowane są tak, że podczas gotowania część zawartego w nich powietrza z parą wodną uchodzą pod pokrywką - dlatego nie dokręcamy "na chama", bo słoik może pęknąć.
Po ochłodzeniu w słoiku tworzy się podciśnienie, które przysysa i uszczelnia pokrywkę - jak otwieramy - to jest "psyk".
Co do jednokrotnej pasteryzacji mięsa, to byłbym, jednak ostrożny.
Przetwory niekwaśne trzeba tyndalizować, a więc: mięsa, groszek, grzyby, fasolę.
Za Wiki:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Termin wywodzi się od nazwiska irlandzkiego uczonego Johna Tyndalla.
Mechanizm działania:
-pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych;
-po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji;
-trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie.
Pasteryzacja w szybkowarze odbywa się w podwyższonej temperaturze - 120*, ale jednak nie zabije wszystkich form przetrwalnikowych.
Ja bym jednak pasteryzował mięso w szybkowarze dwukrotnie dwa razy po 45 min co 24 godz. i może stać kilka lat.
W celu przedłużenia trwałości trzeba posolić i ewentualnie zakwasić (np dodać pomidorów).
U nas w piwnicach zburzonych podczas wojny budynków do tej pory znajdowane są słoiki z mięskiem - które całkiem ładnie wygląda . |
|
|
|
 |
soohy

Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 26 Lip 2010 Posty: 1013 Skąd: Małopolskie, Brzesko
|
Wysłany: 2015-09-04, 18:00
|
|
|
O, nie wrzucałem to wrzucę. Okres największej obfitości jeżyn już minął, ale do późnej jesieni możemy spotkać owoce.
Rozdrobniłem trochę jeżyn z cukrem w kubku, do drugiego naczynia wrzuciłem dwa jajka, trochę mąki i szczyptę proszku do pieczenia. Wyrobiłem konsystencję przypominającą jogurt pitny. Zmieszałem trochę jeżyn z ciastem i usmażyłem na tłuszczu, raz obracając całość. Wierzch również posmarowałem jeżynami z cukrem.
Smacznego. |
_________________ http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
cudak
Dołączył: 05 Wrz 2013 Posty: 44 Skąd: Obrzycko/Poznań
|
Wysłany: 2015-09-05, 12:49
|
|
|
Soohy , normalnie ślina mi zalała klawiaturę a zęby porysowały ekran, jak to zobaczyłem i przeczytałem. |
|
|
|
 |
Bubel

Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 08 Wrz 2011 Posty: 547 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2015-09-06, 08:14
|
|
|
podpisuję się pod postem kolegi wyżej.... robiłeś w lesie czy w domu? bo jak w lesie to sporoskładników taszczysz jak na Ciebie |
|
|
|
 |
soohy

Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 26 Lip 2010 Posty: 1013 Skąd: Małopolskie, Brzesko
|
Wysłany: 2015-09-06, 08:41
|
|
|
Bubel napisał/a: | podpisuję się pod postem kolegi wyżej.... robiłeś w lesie czy w domu? bo jak w lesie to sporoskładników taszczysz jak na Ciebie |
W domu, w domu. Wraz ze syropem. |
_________________ http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Michal N
Metyl Podgrzybek

Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 1260 Skąd: Warszawa-Mokotów
|
|
|
|
 |
mwitek
HopsasaDoLasa

Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 1012 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2020-05-07, 10:35
|
|
|
Fajnie |
_________________
 |
|
|
|
 |
acia1065
Acia

Wiek: 50 Dołączyła: 29 Lis 2011 Posty: 184 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2020-07-10, 06:05
|
|
|
Polecam jajecznicę z dodatkiem pomidora (lepiej obrać za skórki) lub jabłkiem z dodatkiem majeranku - moja ulubiona! |
_________________ "Człowiek jest tym, co je" Feuerbach |
|
|
|
 |
|