|
Podagrycznik w kuchni |
Autor |
Wiadomość |
Hiskiasz
Rafał

|
Wysłany: 2018-05-01, 22:29
|
|
|
Ja w ostatnich dniach zakisiłem z chrzanem wykopanym na dziko:
Jedna z moich ulubionych kiszonek. Na tym zdjęciu oprócz podagrycznika jest słoik z kłączami czyśćca błotnego (po lewej), do posadzenia w ogrodzie, oraz też kilka słoików zakiszonego barszczu. |
_________________ Survival to sztuka przetrwania w przyrodzie, ale to czy przetrwamy ostatecznie zależy od Wszechmogącego Stwórcy i Pana tej przyrody (Psalm 121)
-------
www: http://rafaldlugosz.prv.pl/ZD/ZD.html |
|
|
|
 |
steppenwolf

|
Wysłany: 2018-05-02, 09:04
|
|
|
Hiskiasz napisał/a: | Ja w ostatnich dniach zakisiłem z chrzanem wykopanym na dziko: |
Zapodałem temat żonie – ona jest specjalistką od kiszenia; temat „przeżuwa”.
Osobiście w tym roku z podagrycznika robiłem:
1. Chłodnik 1 (siekany szczypiorek, mniszek, pokrzywa i podagrycznik – przyprawione solą i odrobiną octu, zalane miksem śmietany i mleka, a do tego odsmażane ziemniaki).
2. Chłodnik 2 (siekany szczypiorek, pokrzywa i podagrycznik – przyprawione solą, zalane kefirem, a do tego odsmażane ziemniaki).
3. Placki Shreka (do ciasta naleśnikowego dodany zblendowany mniszek, pokrzywa i podagrycznik – smażone pod wymiar w patelni 140 mm).
4. Wiosenny koktajl (w niewielkiej ilości przegotowanej wody zblendowana pokrzywa, mniszek i podagrycznik i dodana do smaku łyżeczka miodu – łatwiej mi już idzie picie piołunu). |
|
|
|
 |
cudak
|
Wysłany: 2018-06-06, 08:33
|
|
|
Smaczna i szybka w przygotowaniu jest surówka z jabłek i podagrycznika. Proporcje " na oko".
Można dodać troszke cukru lub miodu albo rodzynek. Pychota! |
|
|
|
 |
steppenwolf

|
Wysłany: 2019-05-04, 09:08
|
|
|
Łuczaj zamieścił artykuł o p., w tym grafikę ilustrującą różnice pomiędzy podobnymi roślinami.
ROZPOZNANIE |
|
|
|
 |
acia1065
Acia

Wiek: 50 Dołączyła: 29 Lis 2011 Posty: 184 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2020-03-26, 13:22
|
|