www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wędzenie
Autor Wiadomość
Jakub_P 

Wiek: 14
Dołączył: 19 Wrz 2018
Posty: 43
Skąd: Dolny śląsk
Wysłany: 2018-10-18, 14:50   Wędzenie

Jak to jest z wędzeniem mięsa i serów w terenie? Jak długo trzeba wędzić, jak wysoko, w jakim drewnie i ile można to później przechowywać? Czy każde mięso nadaje się do wędzenia? Czy wystarczy zawiesić coś nad dymiącym ogniskiem, czy trzeba zmajstrować jakąś wędzarnię? Ogółem wędzenie w terenie dla lajkonika ;-) .
_________________
https://photos.app.goo.gl/9SgtDW5YmgQ7TjAP9
 
     
Dźwiedź 
brat cebka


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 22 Wrz 2013
Posty: 682
Skąd: GoldenCity
Wysłany: 2018-10-18, 23:31   

oj bardzo ogólnie kolega pojechał z zapytaniem.
Wedzenie to nie profesja czy robocizna. To sztuka.
Wymaga sporej wiedzy nie tylko w temacie produktow przeznaczonych do wędzenia ale i materialow (drewna) uzytego w tym procesie.
o samych konstrukcjach wędzarniczych to można pracę doktorska napisać.
Jako skromny miłosnik wędzenia w ternie (10 zlot recona )mogę nieco podpowiedzieć, ale raczej siedząc przy ognisku iż na forum - za dużo ziennych i by opanować podstawy, to trzeba by encyklopedie przeczytać.
Nemniej sporo podpowiem.
A ci co probowali moich wędzonek to nie zaprzeczą że dobre. No czasem ostre ale to już wymóg imprezy.

[ Dodano: 2018-10-19, 00:42 ]
a tu jeden z pomyslow jak uwędzić rybki: https://www.youtube.com/watch?v=XRxdWTCqVIs
_________________
BUK, HUMOR i DZICZYZNA
 
     
Zirkau 


Pomógł: 18 razy
Wiek: 102
Dołączył: 29 Maj 2010
Posty: 1979
Skąd: Zirkau
Wysłany: 2018-10-19, 10:41   

W dużym skrócie - wędzimy na drewnie liściastym, najlepiej aromatycznym - drzewa owocowe, olsza itp.
Niektóre gatunki mają za duzo smoły w sobie np dąb. i nie polecam, podobnie jak iglaki (żywica).

Do wędzenia potrzebna niższa temperatura niż do pieczenia. Dlatego daleko od żaru, ciepłym lub "zimnym" dymem.

Czas wędzenia zależy od gatunku mięsa i jego wielkości.

Trwałość wędzenia zależy od warunków przechowywania i gatunku.. Aczkolwiek, jest to jeden ze sposobów konserwacji mięsa. np. wędzonych ryb długo nie przechowamy. Natomiast szynka parmeńska może wisieć nawet półroku bez problemu w odpowiednim miejscu.

Natomiast sam proces wędzenia - to proces wymagający doświadczenia i wyczucia - by mięso doszło ale nie przeszło :D . Wiele osób wędzi i uważa że pycha... brrrrr jak ryba czy inna mięso śmierdzi dymem i smoła zamiast tylko mieć aromat i nie być ani przesuszone ani ugotowane.... czy by ryba nie spadła podczas procesu wędzenia,. Imho mięso nie ma prawa się kleić od smoły wędzarniczej. A wyczucia trzeba bo np. uwodnienienia miesa, ilośc zawartego tłuszczu, rodzaj tluszczu to cehca indywidualna i dobrych mistrz wędzarni potrafi to wyczuć. Inaczej się wędzi mięso stare inaczej bardzo młode, które jest nadzwyczaj delikatne - choć nie zawsze z tego powodu dobre do wędzenia.
 
     
Jakub_P 

Wiek: 14
Dołączył: 19 Wrz 2018
Posty: 43
Skąd: Dolny śląsk
Wysłany: 2018-10-19, 13:53   

Dźwiedź, Zirkau- Dzięki, jutro sprawdzę to empirycznie, jak wyjdzie niedobre to wrzucę do zupy ;-) . A wędzony ser żółty zyskuje na trwałości ? W sumie to ser jest trwały sam w sobie, jeśli uwędzony wytrzymywałby 1-2 tygodnie w plecaku to mamy szamę uniwersalną :-) .
_________________
https://photos.app.goo.gl/9SgtDW5YmgQ7TjAP9
 
     
mar_kow 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Cze 2014
Posty: 125
Skąd: Mazury
Wysłany: 2018-10-19, 20:36   

Jakub_P napisał/a:
Dźwiedź, Zirkau- Dzięki, jutro sprawdzę to empirycznie, jak wyjdzie niedobre to wrzucę do zupy ;-) . A wędzony ser żółty zyskuje na trwałości ? W sumie to ser jest trwały sam w sobie, jeśli uwędzony wytrzymywałby 1-2 tygodnie w plecaku to mamy szamę uniwersalną :-) .


Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji żywności. Dymny posmak to dodatkowy walor który nie każdy lubi. Żywność przetworzona kupiona w sklepie nie wymaga już dodatkowej obróbki chyba że w celach smakowych. Tu można też przeholować bo temperatura ujemnie wpłynie na chemię zawartą w produkcie...
 
     
Jakub_P 

Wiek: 14
Dołączył: 19 Wrz 2018
Posty: 43
Skąd: Dolny śląsk
Wysłany: 2018-10-25, 19:38   

Cytat:
temperatura ujemnie wpłynie na chemię zawartą w produkcie
święta racja, najtańsza kostka sera z biedronki po ≈4 godzinach wędzenia się w bukowym dymie zaczęła capić jakby plastikiem a w smaku jest gorzka :-/ . Z kolei szynka zawieszona obok wyszła fajnie, w wolnej chwili spróbuje wędzić na mirabelce.
_________________
https://photos.app.goo.gl/9SgtDW5YmgQ7TjAP9
 
     
RBT 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 350
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-25, 20:58   

Trzeba się śpieszyć, bo całkiem możliwe, że temat naturalnego wędzenia ponownie zacznie pobudzać eurourzędasów.
 
     
Volo 
Wilczy Pasterz


Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 68
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-12-06, 13:02   

Taaaak, oni się do wędzenia rzucają, lepsze mięso "pomaziane koncentratem wędzarniczym".
_________________
Daj acz ja pobruszę a ty skocz do piwnicy po piwo.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9