soohy pisze:Wszystko wiesz

Z ostatnim się zgadzam, jest prześwietlone, ogółem nie taki kadr jaki sobie wymarzyłem

Mam też wieczorne zdjęcia, ale czuję niedosyt. Ciemno w świerku, gałązka się trzęsie, ptak się rusza... ISO pomiędzy 3200 - 5000

Czas pomyśleć o opcji JPG FINE + RAW.
Fajny ten zaskroniec i duży całkiem, jaką ogniskową użyłeś?
Z RAWami to jest tak... Jak kupujesz sportowe auto to jeździsz nim po polnych drogach? Robiąc zdjęcia w JPEGach świadomie "kastrujesz swój aparat. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile rzeczy Ci ucieka, ile informacji tracisz. Balans bieli, szumy, korekcja aberracji, zniekształceń, wyciąganie cieni, tłumienie świateł, filtry połówkowe, krzywa tonalna itp itd. To jasne, że nie robi się tego na co dzień, ale gdy sytuacja tego wymaga, tak jak w tym wypadku. Fotografując zacieniony obiekt z jasnym, oświetlonym słońcem tłem, nigdy nie uzyskasz świetnych efektów, wyjdzie dokumentacyjnie

, ale dzięki braku ograniczeń jakie daje JPEG możemy to zminimalizować i mieć całkiem przyzwoite ujęcie. Jeśli nie siedzimy w czatowni, z przygotowanym przedpolem, o wybranej porze, przy odpowiedniej pogodzie to nie jesteśmy w stanie przewidzieć co akurat się stanie. Dlatego potrzebna jest maksymalna ilość informacji, żeby do tych warunków się dostosować. Jak chcesz to pisz na priv maila, pokażę Ci co w niektórych sytuacjach dają nam RAWy. Wrzuciłbym tutaj, ale tematyka nie pasuje

.
A zaskroniec pstryknięty 50-tką. Zapomniałem pierścieni pośrednich i uznałem, że nią będzie największa skala odwzorowania, a że i tak było licho to musiałem pójść w coś szerokiego z ciekawym tłem. Na szczęście model był łaskawy i w końcu odwrócił się tak żeby gałąź małego buka mogła robić za tło (w drugą stronę było łyso)
[ Dodano: 2018-05-23, 20:47 ]
yaktra pisze:wrzesientomek pisze:Miałbyś RAWa, to skorygowałbyś balans bieli
Wiesz Soohy, wyjdzie wtedy tak jak w filmie, ile jest cukru w cukrze

Nie cytuj jak nie wiesz o czym jest mowa
[ Dodano: 2018-05-23, 21:25 ]
I jeszcze dorzucę "dokumentacyjną" fotkę, bażant łapiący "stopa"