www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Majowe gotowanie na półdziko :-)
Autor Wiadomość
Hiskiasz 
Rafał


Wiek: 47
Dołączył: 29 Gru 2010
Posty: 289
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-05-04, 19:36   Majowe gotowanie na półdziko :-)

Dzisiaj od rana bawiłem się w pół dzikie gotowanie z roślin zebranych wczoraj i przed wczoraj (nie licząc podagrycznika):

Jajka z kiszonym podagrycznikiem i majonezem:



Twaróg z czosnaczkiem (suszony w piekarniku a później lekko podwędzony). Czosnaczek nadał dość intensywny smak. Dodałem trochę pieprzu, ale na końcu ser był bardziej ostry, niż by wynikało z tej ilości pieprzu. Twaróg chudy (z Lidla) zmieszałem z posiekanym drobno czosnaczkiem. Następnie suszyłem w temperaturze około 60-70 st C w piekarniku, przy włączonym wentylatorze (około 4-5 h). Ser stracił połowę swojej pierwotnej objętości. Suszenie w piekarniku miało na celu przyspieszenie całęgo procesu, ale można też chyba suszyć w cieniu w przewiewnym miejscu. Smak całkiem niezły, więc myślę, że będę z tym eksperymentował dalej, dodając różne rośliny.












Placuszki (albo jak kto woli kotlety) z pokrzywy, chmielu z twarogiem (do tego jajko i trochę mąki ta aby ciasto się skleiło). Na końcu do kilku sztuk dodałem ser żółty. Dość ciekawy smak. Z chmielu trzeba zrywać tylko to co się lekko rwie. Reszta jest bardzo łykowata i raczej nie przydatna. Podobnie jest z czosnaczkiem. Warto zrywać liście + końcówki pędów takie które się lekko rwą w palcach. Reszta jest łykowata:

















I do tego herbata ze świeżo sfermentowanej czeremchy, jeszcze przed suszeniem. Smak ma bardzo intensywny, prawie jak sok:

_________________
Survival to sztuka przetrwania w przyrodzie, ale to czy przetrwamy ostatecznie zależy od Wszechmogącego Stwórcy i Pana tej przyrody (Psalm 121)
-------
www: http://konto.bydgoszcz.ws...gosz/ZD/ZD.html
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 48
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 182
Skąd: małopolska
Wysłany: 2018-06-29, 17:27   

Super pomysły! Polecam herbatki z liści suszonych, niefermentowanych, pyszne. Teraz jest mnóstwo roślin jadalnych i grzybów - można wykorzystać w terenie.
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10