Koleżanka, która wie o moim zamiłowaniu do lasu zrobiła mi skany artykułu z ostatniego wydania Newsweek.
Artykuł do przeczytania tutaj -> KLIK
Bushcraft naprawdę stał się modny?
Czy to tylko chwilowa "moda", która zaraz przeminie?
A może odwrotnie - media zaczną ten temat pompować i zrobi się ciasno w lesie?
Co o tym sądzicie? :566:
Pozdr.
Artykuł Newsweek
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- konradraku
- Tytuł użytkownika: Leśny MacGyver
Mowa jest srebrem, a milczenie jest owiec 

- Tanto
- Administrator
- Gadu Gadu: 1743064
Nie podpierając tego żadnymi analizami pokuszę się o stwierdzenie że moda na survival/buschcraft już minęła, między innymi dlatego że Bear zszedł z ramówki w Discovery
Teraz pozostali tylko trwale nawiedzeni i tacy którzy zaczynają ale wiedzą czego szukają.
Media owszem mogą temat po raz kolejny podkręcić, ale to bardziej żeby np. zareklamować jakiś sklep

Media owszem mogą temat po raz kolejny podkręcić, ale to bardziej żeby np. zareklamować jakiś sklep

"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
- Parthagas
- Tytuł użytkownika: kumpel staffików
Jest jeszcze kwestia atrakcyjności tematów w czasopismach zwiększających poczytność. Dobrze jest wrzucić artykuł/reportaż o jakichś dziwakach - preppersi, bushcraftowcy, bieszczadnicy, rekonstruktorzy dziwnych formacji są jak najbardziej w tej tematyce wskazani. Nawet kino sensacyjne haczy o te tematy, np. serial "Belfer".
"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
- konradraku
- Tytuł użytkownika: Leśny MacGyver
Swoją drogą, to przydałaby się jakaś nowa seria/nowy program pokroju Bushcraft'u Ray'a Mears'a.Tanto pisze:między innymi dlatego że Bear zszedł z ramówki w Discovery
To był program - oglądałem go X lat temu i do tej pory pamiętam kilka patentów

Ostatnio obejrzałem sobie ponownie serię Ray'a, która tak zapadła mi w pamięć, podaję link -> Ray Mears' Bushcraft
No tak, bo kto normalny chodzi spać do lasu, podczas gdy 95% społeczeństwa dostaje gęsiej skórki na samą myśl o tymParthagas pisze:Dobrze jest wrzucić artykuł/reportaż o jakichś dziwakach

Mowa jest srebrem, a milczenie jest owiec 

Nie przesadzał bym, przez część "mojego" lasu przebiega trasa rowerowa i w wolne dni naprawdę sporo tam można spotkać spacerowiczów czy rowerzystów, a jest to faktycznie las, a nie zagospodarowany park. Fakt, że popularność typowego bushcraftu trochę spadła, co akurat uważam za pozytyw. Tak jak mówi Tanto, minęła moda na bycie jak Bear:)No tak, bo kto normalny chodzi spać do lasu, podczas gdy 95% społeczeństwa dostaje gęsiej skórki na samą myśl o tym
Jakoś tak na ogół jest, że jak duże media mówią o jakiejś nowe modzie, to ta moda często nie jest nowa, albo już jej nie ma:)
Przepraszam musiałem. "Pod lasem jest jezioro - gdy są mrozy, robi przerębel, wskakuje do wody, posiedzi 20 minut, wychodzi. Później w nocy, bez względu na to, czy przy gruncie jest minus 10 czy minus 30, bardzo dobrze mu się śpi" - Japierdl.... nie mam pytań. To nie jest bushcraft, to wyścig o pierwsze miejsce w Nagrodach Darwina.
uczę się lasu