Przesunięty przez: Tanto 2010-07-28, 19:58 |
Opowieści ogniskowe |
Autor |
Wiadomość |
steppenwolf

|
Wysłany: 2013-06-30, 16:51
|
|
|
Hakas napisał/a: | yaktra napisał/a: | w moim guście to;
Korda - Wadera
Tytus Karpowicz nie napisał Wadery... |
Tylko tyle myślałem, że więcej do czytania będzie.
|
W bieżącym tygodniu córa natrafiła na "Waderę" i "Rudogrzywą - córkę Wadery". Chociaż przyniosła obie książki z myślą o mnie, nie przyjąłem tego z entuzjazmem; teraz jestem jej za to wdzięczny. Kiedyś czytając nie usiedziałbym w miejscu, teraz czułem to wewnętrznie. Książki są naprawdę dobre i polecam je. Piotr Korda wykazał, że szczenięta psa domowego mogą być karmione przyniesionym w żołądku pokarmem przez samicę lub nawet samca, jak u wilka czy likaona. Stwierdził też korelację czasu przebywania suki w gnieździe i wieku najmłodszego szczenięcia, a także temperatury zewnętrznej (podobny przypadek opisał N. Tinbergen w przypadku ciernika trójkolczastego). (dane z Wikipedii)
Znajomość tematu - wilczych zwyczajów i ich anatomii - widoczna jest w książce. Był weterynarzem i prócz tych dwóch książek napisał też inne o zwierzętach. "RUDOGRZYWA ..." jest o stopień lepsza od "Wadery" i wyjaśnia m.in. przyczynę, dla której Brodaty wraz z rodziną żyje samotnie. Książka pozostawia różne pomosty do kontynuowania tematu. Dlaczego ich nie położył i czy to dobrze, czy źle? Nie wiem. W każdym bądź razie cieszę się, że Pan Korda te książki napisał. |
|
|
|
 |
Gryf

Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 1092 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-08-02, 06:00
|
|
|
Gryf napisał/a: | Wspinaczka na górę
Daleko w naszym południowo - zachodnim kraju znajduje się wioska indiańska, na rozległej pustyni za nią wznosi się wysoka góra. Zdobycie góry uważano za wielki wyczyn i wszyscy chłopcy we wsi pragnęli tego dokonać... |
http://reconnet.pl/viewto...a1a098a489#8810
Tę piękną gawędę-legendę E. Th. Setona można kupić w języku czeskim we wrocławskiej księgarni. Malutka książeczka ozdobiona świetnymi grafikami. http://czeskieklimaty.pl/...7595176,111,129 . |
|
|
|
 |
thaz
|
Wysłany: 2017-11-20, 18:49
|
|
|
Zajrzałem z ciekawości i od razu przykleiłem się do opowiadań kolegi Hakasa i innych,
to się nadaje na kawałek fajnej książeczki - czy ktoś gdzieś kiedyś o tym pomyślał?
Czapki z głów panowie! |
_________________ UrbanSurvival.PL |
|
|
|
 |
yaktra
tropiciel/ fotograf

Pomógł: 5 razy Wiek: 58 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 833 Skąd: z krainy szaraka
|
Wysłany: 2017-11-25, 16:25
|
|
|
Szkoda, że wątek wygasł, choć znając "Recona" może Hakas coś jeszcze napisze, jak tu na forum mawiają "odświeży kotleta" pisząc ciąg dalszy... |
_________________ Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/ |
|
|
|
 |
thaz
|
Wysłany: 2017-11-25, 21:56
|
|
|
Szkoda Pisząc posta wyżej nie spojrzałem na wcześniejsze daty - ostatni post - środek 2013 |
_________________ UrbanSurvival.PL |
|
|
|
 |
|